Detalii noi privind dosarul schemelor de corupţie în staţiile şi gările auto din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce săptămâna trecută procurorii şi ofiţerii anticorupţie au efectuat percheziţii la autogările din nouă raioane ale ţării, într-o cauză penală privind colectările ilicite de mijloace băneşti de către persoane publice din cadrul ÎS „Gările şi Staţiile Auto” de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaţionale, procurorii informează despre noi detalii din dosar.

S-a confirmat că de la fiecare subdviziune a staţiilor Gării, în mediu se percepea o taxă lunară ce varia între 3.000 şi 50.000 lei, bani acumulaţi de la şoferi, pentru diverse încălcări. 

Mai mult, fiecare angajat, în funcţie de funcţia deţinută, era taxat lunar cu sume de la până la 1.100 lei. În funcţie de gară şi fluxul de pasageri, bani ce erau transmişi funcţionarilor ierarhic superiori, taxele fiind mărite periodic de către beneficiarii sumelor colectate ilegal.

Destinatarii banilor iliciţi erau persoanele cu funcţii de conducere din cadrul ÎS ,„Gările şi Staţiile Auto”, în vederea neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu şi anume de: constatare a abaterilor comise de personalul gării cu aplicarea sancţiunilor corespunzătoare, verificarea activităţii controlorilor gării şi anume corespunderea numărului călătorilor în unităţile de transport cu borderoul de evidenţă a biletelor, nedeclararea de către şoferii de rută a numărului de călători transportaţi fără bilet etc.

La moment, nouă persoane, inclusiv cu funcţii-cheie în ÎS „Gările şi Staţiile Auto” şi schema de corupţie investigată, sunt învinuiţi de comiterea infracţiunilor de corupere pasivă, corupere activă şi abuz de serviciu, şase dintre care sunt arestaţi preventiv, iar trei sunt plasaţi în arest la domiciliu.

Amintim că marţi, 17 iulie, 23 de angajaţi ai „Gărilor şi staţiilor auto”, printre care şefi de filiale teritoriale, dispeceri, controlori şi casieri au fost anunţaţi că sunt bănuiţi de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu. Aceştia ar fi colectat milioane de lei pentru acoperirea unor pretinse nereguli din domeniul transporturilor.

Potrivit informaţiilor acumulate, şoferii de curse naţionale şi internaţionale erau obligaţi să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau, până la finalul zilei, banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei. În urma investigaţiilor, s-a constatat că suma colectată lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei – bani percepuţi drept mulţumire din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale.

Asta deoarece, potrivit informaţiilor acumulate, majoritatea unităţilor de transport admiteau mai multe abateri, între care surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulaţie, lipsa evidenţei biletelor cumpărate etc. Pentru a nu fi supuşi verificărilor şi sancţiunilor, aceştia  erau obligaţi de  operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

În cadrul documentării cazului, s-a identificat o altă schemă de însuşire a banilor publici de către angajaţi ai ÎS Gările şi staţiile auto. Potrivit materialelor anchetei, responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetăţeni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fără a le reflecta în evidenţa contabilă. Ulterior, aceşti bani ar fi fost însuşiţi de angajaţii întreprinderii, fapt prin care au fost cauzate daune instituţiei. 

Procurorii şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la autogările din 9 raioane ale ţării – Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni -  inclusiv în Chişinău.

Procuratura anticorupţie conduce urmărirea penală, iar investigaţiile continuă, în acest caz, pentru deconspirarea tuturor beneficiarilor schemei. Pentru corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu, legislaţia în vigoare prevede diferite pedepse penale şi privarea persoanei publice de dreptul de a ocupa anumite funcţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite