Cum vor vota studenţii care învaţă în Chişinău la alegerile locale din 14 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii şi elevii cu drept de vot înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ din Chişinău nu vor putea vota pentru viitorul primar al capitalei, dacă nu şi-au înregistrat reşedinţa pe perioada studiilor.

Codul electoral al Republicii Moldova stabileşte că studenţii şi elevii care au împlinit 18 ani pot vota în baza carnetului de student/elev în localitatea în care doresc. Această prevedere însă se referă doar la alegerile parlamentare. „Acest principiu nu se aplică la alegerile locale. Fiecare alegător votează după principiul înregistrării la locul de domiciliu ori reşedinţă, respectiv este înscris în lista electorală acolo unde îşi are locul de domiciliu sau reşedinţa temporară pe perioada valabilităţii ei”, explică Andrei Volentir, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Acelaşi lucru e valabil pentru toţi alegătorii care locuiesc în capitală la rude sau închiriind un spaţiu locativ, dar care nu au viza de reşedinţă permanentă sau temporară în Chişinău.

Nimeni nu e obligat să-şi declare locul său de trai

Andrei Volentir precizează că listele electorale deţinute de Registrul de Stat al Alegătorilor sunt formate în baza informaţiei din Registrul de Stat al Populaţiei. „Noi importăm datele despre alegător, precum că el domiciliază oficial în satul X, raionul Y, şi îl includem în lista electorală din satul respectiv. Noi nu avem de unde să ştim unde el locuieşte. Poate, într-adevăr, închiriază un spaţiu locativ de la un alt cetăţean ori locuieşte la o rudă apropiată ori la cămin în Chişinău, de exemplu. Statul garantează tuturor libertatea circulaţiei, nimeni nu e obligat să-şi declare locul său de trai”, spune secretarul CEC.

Lista suplimentară nu funcţionează

De asemenea, în cazul alegerilor locale nu se întocmesc liste suplimentare în care să fie incluse persoane care nu sunt înregistrate în localitatea unde doreşte să-şi exercite votul. „Studenţii se înscriu în lista electorală unde îşi au reşedinţa şi, respectiv, nu se mai regăsesc în lista electorală unde îşi are domiciliul. Iar dacă cineva are viză de reşedinţă într-o localitate nu poate fi inclus în lista suplimentară din altă localitate”, adaugă Andrei Volentir. Lista suplimentară se întocmeşte doar dacă, în ziua alegerilor, din anumite motive persoana nu este înscrisă în lista electorală de bază. Astfel, aceasta se înscrie într-o listă suplimentară la prezentarea documentului ce atestă domicilierea lui în perimetrul secţiei de votare în cauză.

Volentir aminteşte că doar în cadrul alegerilor parlamentare există posibilitatea ca alegătorul să declare localitate unde se va afla în timpul scrutinului şi doar pentru acel scrutin numele lui este radiat din lista unde îşi are domiciliul şi este inclus în lista electorală a localităţii respective. „Dacă locuiesc în Chişinău nu am niciun drept moral şi nici juridic să determin viitorul localităţii Soroca, de exemplu”, conchide secretarul CEC.

Cum verifici unde poţi vota

Pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (www.cec.md) există rubrica „Verifică-te în RSA (Registrul de Stat al Alegătorilor - n.n.)”, unde fiecare cetăţean al Republicii Moldova poate afla secţia de votare unde are posibilitatea ca să-şi exercite dreptul la vot - prin introducerea numărului de identificare personal (IDNP) din actul de identitate.

RSA este un sistem informaţional unic integrat de evidenţă a alegătorilor din Republica Moldova, destinat colectării, stocării, actualizării şi analizei informaţiei despre cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv despre cei din străinătate, care au atins vârsta de 18 ani şi nu au interdicţii legale de a alege. Datele introduse în Registru sunt în limba română şi se folosesc de către Comisia Electorală Centrală exclusiv în scopul formării listelor electorale. Alegătorul este introdus în lista electorală a secţiei de votare în baza adresei de domiciliu sau a adresei de reşedinţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite