Plimbări cu sania, colinde şi sarmale. Cum ademenesc muşterii proprietarii de pensiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru programul de colinde, plimbările cu sania trasă de cai, sarmale în ulcele şi plăcinte abia scoase din cuptor turiştii vor trebui să scoată din buzunare până la 100 de euro pe zi.

Tânjind după tradiţiile şi obiceiurile de la sat, tot mai mulţi moldoveni decid să-şi ia familia şi să petreacă sărbătorile de iarnă departe de gălăgia oraşului. Majoritatea aleg pensiunile din apropierea Capitalei precum cele de la Orheiul Vechi, Criuleni sau Ialoveni, susţine Svetlana Lazăr, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural din Moldova.

Călătorie în timp

„Dorinţa moldovenilor de a lăsa mediul cunoscut şi de a pleca de sărbători la ţară este motivată de senzaţie de călătorie în timp. Alţii pleacă la sat pentru a scăpa de rutina zilnică şi de frenezia cumpărăturilor de la oraş“, crede Svetlana Lazăr.

Patronii pensiunilor ştiu deja preferinţele orăşenilor. „Preţul include masă festivă şi program artistic, iar unii mai fac şi excursii, vânători sau baluri mascate. În mare parte, moldovenii aleg să petreacă la pensiuni de Sfântul Vasile şi de Crăciun, iar oaspeţii hanurilor sunt, de obicei, chişinăuienii fără rude la sat, moldoveni veniţi acasă de peste hotare, dar şi musafirii de peste Prut“, enumeră Svetlana Lazăr.

„Dă Doamne să ningă“

Olesea Falaga, administratoarea Pensiunii Butuceni, are deja peste 60 de rezervări. „Cei mai mulţi oaspeţi am de Crăciunul pe vechi, tocmai 26, majoritatea moldoveni. De Anul Nou am şi olandezi, în total 22 de oameni. Pe 25 decembrie am multe rezervări din România“, enumeră managerul.

150 de euro. Atâta costă cea mai scumpă ofertă de Revelion la o pensiune din Republica Moldova.

Gospodina recunoaşte că va avea mult de lucru la bucătărie. „Fac miel la proţap, izvar, sarmale în ulcele, plăcinte la cuptor, cighirii, tocană de legume, friptură cu mămăligă, cârnaţ de casă, clătite cu brânză, cuşma lui Guguţă şi, desigur, crăciunei. E multă muncă, dar din asta trăim“, spune femeia. În ograda ei va evolua un ansamblu de băieţi. „După petrecere, invit oamenii în odăile amenajate ca în casa mare, cu prosoape, covoare şi icoane. Dă Doamne să ningă, ca să dăm oaspeţii cu sania, iar pe copii cu săniuţe trase de poni“, speră Olesea Falaga.

La pensiunea ei, pentru seara de Crăciun oamenii achită 1.000 de lei, iar copiii – 500. În zilele obişnuite fiecare scoate din buzunar 500 de lei. Noaptea de Revelion e cea mai scumpă şi costă 1.200 de lei.

Colinde şi şase feluri de plăcinte

Profesoara Ludmila Buzilă, patroana pensiunii Casa din poveste de la Trebujeni, raionul Orhei, deja şi-a amenajat cele două odăi pentru a primi oaspeţii. Femeia spune că la cina festivă va munci cel mai mult. „Voi găti mămăligă, friptură, zeamă cu tăiţei de casă, pâine coaptă, plăcinte cu bostan, vişină, măr, cartofi, brânză şi varză. Vedeta serii vor fi răciturile de porc, iar a doua zi cred că va fi nevoie şi de rasol“, afirmă Ludmila Buzilă.

Gospodina se laudă şi cu un program folcloric variat. „Soţul meu este director la casa de cultură şi profesor de muzică. Înainte de sărbători, cu toată familia stabilim un scenariu de colinde şi hăituri“, povesteşte patroana. Ea se laudă că, pe parcursul anilor, pensiunea a fost vizitată nu doar de moldoveni, ci şi turişti din Japonia, Canada, Marea Britanie şi Franţa. Pentru cazare şi ospăţ la Casa din poveste, oaspeţii achită 1.200 de lei în zilele de sărbătoare şi 850 de lei în zile obişnuite.

Pachetul all inclusive de Anul Nou

În satul Lalova din Rezina, la Hanul lui Hanganu, gospodarii au pregătit pachete de servicii special de Crăciun. „Din acest an am făcut oferte la pachet, cu program folcloric şi masă festivă. În dependenţă de zilele de şedere am stabilit şi preţurile. Oferta începe cu 110 euro pe zi per om, iar cu cât mai mult stă turistul, cu atât mai ieftin îi iese vacanţa. Bunăoară, pentru trei zile se achită numai 150 de euro“, explică opţiunea Elena Hanganu. Gospodarii de la Lalova îşi vor distra musafirii cu excursii şi plimbări cu sania trasă de cal.

Pentru sărbătorile de iarnă turiştii vor plăti de trei ori mai mult decât în zilele obişnuite. „O noapte simplă costă la noi 55 de euro, iar cea de Revelion se aschită triplu, luând în consideraţie că doar cina festivă mă costă 35 de euro“, explică femeia.

Nu toţi lucrează de Crăciun

În ţară sunt înregistrate peste 50 de pensiuni, concentrate la Orheiul Vechi, Mileştii Mici sau pe lângă Pădurea Domnească. Nu toate însă lucrează de sărbători.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite