Cine este Renato Usatîi: declaraţii controversate şi activităţi criminale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine
este Renato Usatîi. FOTO. Arhiva Adevărul
Cine este Renato Usatîi. FOTO. Arhiva Adevărul

A apărut practic de nicăieri şi a avut o ascensiune destul de rapidă în politica moldovenească. În ochii majorităţii cetăţenilor este văzut ca un personaj destul de controversat şi imprevizibil căruia îi plac jocurile nu tocmai curate, în pofida poziţiilor oficiale care implică responsabilitate pe care le deţine. Cine este Renato Usatîi?

Cine este Renato Usatîi: Origini

Renato Usatîi s-a născut pe data de 4 noiembrie 1978 în oraşul Făleşti, RSS Moldovenească. A crescut în familia a doi profesori de engleză, tatăl său Gheorghe fiind şi director de şcoală. În 1995 a fost admis la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din oraşul Bălţi, pe care a absolvit-o în anul 2000. Din anul 2000 şi până în 2001 a lucrat ca supervizor la Aeroportul Internaţional Chişinău. În 2002 s-a angajat ca inginer superior la combinatul de alimentaţie a Căii Ferate din Moldova, de unde a plecat în 2004 după un conflict cu ex-directorul întreprinderii, Miron Gagauz. Tot atunci a plecat şi s-a stabilit la Moscova, iar după un an a şi devenit preşedintele companiei „ВПТ-НН” (VPT-NN) din oraşul Nijni Novgorod, care este principalul furnizor de utilaje de mentenanţă  pentru cea mai mare companie din Federaţia Rusă – Căile Ferate Ruse (RJD). Din 2013 este vicepreşedinte senior al Uniunii Constructorilor Căilor Ferate, din Moscova, Federaţia Rusă. Usatîi este şi în prezent preşedintele VPT-NN. Renato Usatîi a fost căsătorit cu Carolina Tampiza, fiica omului de afaceri Constantin Tampiza, fost director al grupului rusesc Lukoil în România. Din această căsătorie o are pe Alexandra, iar pe cealaltă fiică – Valeria – o are dintr-o relaţie anterioară.

Cine este Renato Usatîi: Plecarea în Rusia şi afacerile

Într-un articol din noiembrie 2014, Ziarul de Gardă cita surse anonime care au lucrat la CFM în aceeaşi perioadă cu Usatîi care spuneau că acesta era implicat în contrabanda cu ţigări, vin sau chiar droguri prin intermediul rutelor de tren, în special cele spre Moscova şi Bucureşti. După ce a plecat în Federaţia Rusă, Renato Usatâi a ajuns să aibă relaţii cu diferiţi oameni din cercuri influente de la Moscova. Presa a scris că el a ajuns în aceste cercuri datorită socrului său Constantin Tampiza şi că funcţiile de preşedinte al VPT-NN şi vicepreşedinte senior al Uniunii Constructorilor Căilor Ferate din Moscova pe care şi le atribuie Usatîi ar fi deţinute de alte persoane. Pe site-ul companiei respective, Usatîi apare drept conducător al direcţiei pe coordonare, planificare şi dezvoltare a companiei.

Usatîi este şi unul dintre foştii acţionari ai UniversalBank, asupra căreia a fost produs un atac raider în anul 2011.

În declaraţiile de avere depuse de către Renato Usatîi, acesta indică faptul că ar deţine câteva case şi terenuri în Federaţia Rusă, şase automobile şi peste 580 de mii de acţiuni la gigantul „Gazprom”. Se vehiculează, însă, că el deţine şi câteva apartamente în Republica Moldova.

Cine este Renato Usatîi: Revenirea în Republica Moldova şi campaniile umanitare

Renato Usatîi a început să apară în mass-media din Republica Moldova începând cu anul 2012. Iniţial nimeni nu ştia cine este acesta, însă treptat, datorită diferitor interviuri pe care le dădea şi diferitor acuzaţii pe care le aducea la adresa unor persoane importante de la Chişinău, a început să se audă tot mai des despre el. Usatîi a devenit cunoscut în special după campaniile de automopromovare pe care şi le organiza din banii proprii, pozând de cele mai deseori ca filantrop. Pe durata anilor 2013 şi 2014 el a făcut o serie de acte de caritate, donând de mai multe ori sume mari de bani. Astfel, el a donat un milion de lei profesorilor din raionul Făleşti, câte 100 de mii de lei pentru biserica din localitate şi Federaţia de Kickboxing din Moldova şi 500 000 lei pentru construirea unui izvor artificial cu cascadă din centrul oraşului Făleşti. Tot în această perioadă Usatîi a organizat o serie de concerte muzicale în diferite localităţi din Republica Moldova, cu artişti de renume din Europa şi Rusia. Printre artiştii aduşi de el se numără Bad Boys Blue, Blesteaşcie, Grigori Leps, Stas Mihailov  şi alţii. În urma acestor concerte electorale şi acţiuni de caritate şi acuzaţii la adresa mai multor oficiali de la noi, în special a ex-premierului Vlad Filat, Usatîi a intrat în politică.

Cine este Renato Usatîi: Alegerile din 2014 şi excluderea din cursa electorală

În prima parte a anului 2014, Usatîi a preluat partidul Partidul Popular Republican, condus de Nicolae Andronic şi l-a redenumit în „Partidul Nostru”. La data de 10 iunie, Ministerul Justiţiei l-a anunţat că nu a aprobat schimbarea denumirii, siglei şi preşedintelui partidului, invocând încălcarea procedurei statutare a partidului. În august 2014 Usatîi a creat un nou partid, intitulat „PaRUs” (Partidul lui Renato Usatîi), cu care intenţiona să participe la Alegerile parlamentare din 2014 din Republica Moldova, însă, pe 15 septembrie Ministerul Justiţiei a anunţat că nu a înregistrat partidul din cauza unor bănuieli că ar fi fost falsificate în jur de 30% de semnături de pe lista membrilor. Drept urmare, Ministerul de Interne a ridicat actele şi a iniţiat investigaţii. Pe 30 septembrie 2014 Renato Usatîi a anunţat că va participa la alegerile parlamentare pe lista partidul politic ”Patria”, condus de fostul Ambasador al Moldovei în România şi fost şef al al aparatului prezidenţial în perioada lui Petru Lucinschi, Emilian Ciobu. Pe 26 noiembrie 2014, în baza unei sesizări parvenite din partea Inspectoratului General de Poliţie, cum că Partidul „Patria” a folosit în campania electorală mijloace băneşti cu provenienţă din străinătate, Comisia Electorală Centrală a propus Curţii de Apel Chişinău să excludă din campania electorală Partidul „Patria”, condus de Renato Usatîi, iar a doua zi, Curtea de Apel a decis excluderea partidului de pe listele electorale pentru alegerile parlamentare din 2014 şi respingerea contestaţiei partidului „Patria” în acest sens. Pe 28 noiembrie Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul înaintat de partidul „Patria” faţă de hotărârea Curţii de Apel Chişinău, definitivând exluderea formaţiunii din cursa electorală.

Cine este Renato Usatîi: Declaraţii controversate şi activităţi criminale

Numele lui Renato Usatîi a fost legat de mai multe crime şi scandaluri, dar şi de atacul raider asupra băncii moldoveneşti „Universalbank”. În noiembrie 2014, postul de televiziune Antena 1 a realizat un interviu video cu bancherul rus Gherman Gorbunţov, în care acesta mărturiseşte că la comanda lui Usatîi, asupra persoanei sale s-a comis o tentativă de omor, în el fiind trase opt gloanţe. Usatîi a negat orice legătură cu tentativa de asasinare asupra lui Gorbunţov şi a spus că, din contra, ar fi colaborat cu poliţia pentru arestarea lui Gorbunţov, care, la rândul său ar fi fost dat în căutare de poliţia din Republica Moldova. Într-o investigaţie publicată pe data de 28 noiembrie 2014, organizaţia RISE Project a publicat un film documentar de investigaţie jurnalistică în care prezintă dovezi suplimentare referitoare la implicarea lui Usatîi în tentativa de omor. RISE a demonstrat şi legăturile acestuia cu lumea criminală din Federaţia Rusă. Anterior presa a mai scris şi despre faptul că Usatîi are legături strânse şi cu lumea criminală de la noi, un exemplu în acest sens fiind „hoţul în lege” Grigore Karamalak (Bulgaru’), căutat de Interpol şi anchetat în Republica Moldova.  

Pe parcursul anului 2014 Renato Usatîi a făcut o serie de declaraţii controversate. Printre altele, el a afirmat că dacă va ajunge la putere va construi o replică a Zidului Chinezesc la frontiera dintre România şi Republica Moldova. Tot el a declarat că „va închide Ambasada SUA şi va face un club de karaoke în loc, dacă aceştia nu se vor purta cum trebuie. Şi aşa va păţi orice ambasadă, dacă se va implica în treburile noastre...”. Tot în 2014 Usatîi i-a ameninţat telefonic pe jurnaliştii de la Ziarul de Gardă, făcând unele insinuări la adresa securităţii vieţii unui angajat al ZdG. Totodată el ar fi afirmat că va face din acest ziar ”restaurant „La plăcinte”, iar din publicaţia Timpul – «gorodskaia golubeatnea» (trad. rusă - hulubărie orăşenească).

Cine este Renato Usatîi: Primar de Bălţi

La începutul lunii mai 2015, Renato Usatîi a revenit în Republica Moldova înregistrându-se în cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi, acesta fiind deja preşedintele Partidului Politic ”Partidul Nostru”. La scrutinul din 14 iunie, acesta a câştigat detaşat cu 72,46% din voturi. A fost învestit oficial în funcţia de primar al municipiului Bălţi la data de 2 iulie 2015. În scurta sa activitate în această postură, Usatîi a fost deja în centrul unui scandal. Acesta i-a ameninţat pe reprezentanţii companiei de salubrizare din Bălţi că-i ”va pune-n scaune cu rotile”, deoarece firma ar fi refuzat să-şi onoreze obligaţiile contractuale cu primăria datorită unei datorii neonorate de municipalitate.

Cine este Renato Usatîi: Orăşelul Moldovei şi implicarea în manifestaţiile stradale din Chişinău

După protestele Platformei Civice Demnitate şi Adevăr şi crearea Orăşelului Libertăţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, Renato Usatîi şi preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, au anunţat că-şi unesc forţele împotriva guvernării. Astfel în seara zilei de joi, 24 septembrie, curent, Igor Dodon, şi-a instalat urgent şi el un orăşel de corturi în faţa Parlamentului pentru a le-o lua înainte celor de la Platforma DA, care intenţionau să-şi instaleze în duminica următoare propriile corturi în acel loc. Acesta a fost botezat ”Orăşelul Victoriei”. Trei zile mai târziu, Dodon şi Usatîi au organizat o acţiune de protest, iar la final, cel din urmă şi-a instalat şi el propriul orăşel de corturi peste drum cel al lui Dodon, pe care l-a numit ”Orăşelul Moldovei”. După acea dată, Renato Usatîi şi Igor Dodon au organizat în permanenţă diferite manifestaţii împotriva guvernării.

Cine este Renato Usatîi: Publicarea discuţiilor Shor-Filat, arestarea şi fuga în Rusia

Pe data de 15 octombrie 2015, fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a fost pus în arest preventiv. La scurt timp după aceasta, Renato Usatîi a publicat pe Youtube o serie de înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre Filat şi Ilan Shor, apoi a plecat la Moscova. La reîntoarcerea sa, pe 23 octombrie, el a fost reţinut pe Aeroportul Internaţional Chişinău pentru 72 de ore, fiindu-i intentat un dosar penal pentru violarea dreptului la secretul corespondenţei, el riscând până la trei ani de închisoare. Pe 25 octombrie Usatîi a fost eliberat, fiind cercetat în continuare în stare de libertate.

Ieri, pe data de 1 noiembrie, Renato Usatîi a posta un mesaj pe pagina sa de Facebook în care anunţă că este nevoit să plece din Republica Moldova deoarece are nişte probleme de sănătate pe care trebuie neapărat să le rezolve.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite