Cenuşă: Parteneriatul Estic nu trebuie folosit ca paravan pentru segregarea societăţii civile şi mass-media

Cenuşă: Parteneriatul Estic nu
trebuie folosit ca paravan pentru segregarea societăţii civile şi mass-media

FOTO Facebook

Parteneriatul Estic, la fel ca şi Acordul de Asociere, nu trebuie folosit în calitate de paravan în spatele căruia de fapt are loc osificarea clasei politice, erodarea instituţiilor democratice sau segregarea societăţii civile şi a mass-media pe principii politice, scrie Dionis Cenuşă într-un articol de analiză pentru IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Politologul apreciază pozitiv planul de acţiuni pentru Parteneriatul Estic propus de către UE, care conţine obiective până în anul 2020. 
 
În viziunea lui Cenuşă, planul de acţiuni este extins şi acoperă practic toate domeniile, de care Moldova are nevoie pentru a face un salt calitativ înainte şi a restabili contractul social cu proprii săi cetăţeni.
 
Sprijinirea implementării ZLSAC, interconectarea pe gaze naturale cu România şi îndeplinirea condiţiilor pentru menţinerea regimului fără vize cu UE, reprezintă beneficiile pe care Dionis Cenuşă le scoate în evidenţă.
 
Totodată, autorul este de părerea că tot planul de acţiuni pentru Parteneriatul Estic este valabil pentru Moldova. Acest document poate folosit pentru a pune pe picioare un mecanism de protecţie civilă funcţional, investi în zonele rurale sau în antreprenoriatul juvenil, proteja mediul ambiant, restabili infrastructura fizică şi altele.
 
“Toate acestea pot fi obţinute cu asistenţa, expertiza şi know-how european, dacă guvernarea de la Chişinău va pune mâna pe reforme şi va înceta să compromită într-o formă sau alta ideea modernizării ţării prin intermediul integrării europene”, scrie Dionis Cenuşă.
 
Politologul avertizează că nu trebuie scăpată din vedere importanţa disciplinării guvernării şi supunerii acesteia interesului public. El consideră că Parteneriatul Estic trebuie să servească în calitate de platformă unică în care guvernele şi societatea civilă conlucrează pentru a maximiza binele cetăţenilor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările