Cât de des poate fi schimbat cursul valutar la panou

Cât de des poate fi schimbat cursul valutar la panou

FOTO simbol

Unităţile de schimb valutar şi băncile licenţiate au dreptul să modifice, o singură dată în decursul programului de lucru, cursul valutar la panou. Este valabil pentru unităţile cu program de lucru de până la 12 ore. Cele cu program mai mare de 12 ore o pot face de două ori. Prima modificare se va face în decursul primelor 12 ore de lucru, iar a doua modificare – în următoarele 12 ore.

Într-un răspuns pentru IPN, Banca Naţională a Moldovei menţionează că, în cazul în care unitatea de schimb valutar modifică cursurile de cumpărare sau vânzare pentru operaţiunile de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, aceasta trebuie să asigure informarea prin afişarea informaţiei respective, conform prevederilor legale, până la începerea efectuării operaţiunilor cu aplicarea cursurilor noi.

Cât despre diferenţele de curs de la bancă la bancă sau case de schimb, BNM menţionează că băncile licenţiate şi unităţile de schimb valutar stabilesc în mod independent cursurile de cumpărare şi vânzare a valutelor pentru efectuarea operaţiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice. În cazul în care casa de schimb valutar are filiale sau banca licenţiată are mai multe birouri de schimb valutar, acestea pot stabili cursuri de cumpărare şi vânzare diferite pentru fiecare filială, birou de schimb valutar. Legislaţia în vigoare nu prevede plafoane la stabilirea cursului de schimb valutar pentru operaţiunile în numerar cu persoane fizice.

În cazul suspectării unor abuzuri admise de către unităţile de schimb valutar cetăţenii pot contacta Banca Naţională a Moldovei, la numărul de telefon: 022-822-502 – convorbirile telefonice se înregistrează automat. În cazul unor reclamaţii, obiecţii sau propuneri privind activitatea unităţilor de schimb valutar sau a birourilor de schimb valutar ale băncilor licenţiate, persoanele fizice pot depune, în modul stabilit de legislaţie, o petiţie la BNM pe adresa: bd. Grigore Vieru nr.1, MD-2005, mun. Chişinău.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: