BAC-ul la română, în „moldovenească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii spun că la şcoală au studiat mai mult gramatică. Foto: Dumitru Goncear
Absolvenţii spun că la şcoală au studiat mai mult gramatică. Foto: Dumitru Goncear

Peste 5.000 de elevi alolingvi au susținut ieri primul examen de Bacalaureat, la limba română, deși spun că vorbesc „moldovenește".

La Liceul „Constantin Sibirschi" din Chişinău au susţinut examenul peste 200 de absolvenţi de la trei instituţii de învăţământ. Emoţionaţi, elevii au mărturisit că s-au pregătit tot anul de această probă şi că speră că vor trece cu bine. Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a venit să-i încurajeze pe tineri. „Fiţi încrezători în forţele voastre şi să ştiţi că în viaţă te poţi afirma doar dacă eşti puternic sub aspect intelectual", le-a spus oficialul absolvenţilor.

La ora 9.00, membrii Comisiei de examinare au deschis plicurile cu teste, care au ajuns în centrele de BAC în aceeaşi dimineaţă. Pe la 12.00, cei mai mulţi elevi au ieşit de pe uşile liceului răsuflând uşuraţi că au scăpat de primul examen la „limba străină", luând în considerare că îi mai aşteaptă proba la engleză.

ÎŞI DORESC SĂ PLECE ÎN RUSIA

„A fost un test complicat şi voluminos. Mi-a fost greu, în special, la cele două eseuri", ne-a spus Ecaterina, în limba rusă. Liceana a adăugat că nu crede că va mai avea nevoie vreodată de limba română, atâta timp cât îşi va continua studiile la Moscova. Acelaşi lucru l-au repetat alţi zeci de candidaţi, motivând că se simt marginalizaţi în Republica Moldova. „Aici sunt mulţi naţionalişti, este greu să trăieşti printre ei. În Rusia mă voi simţi mai bine", a declarat Ivan Fadeev, un alt absolvent. Întrebat în ce limbă vorbeşte, tânărul a spus răspicat că el comunică în „moldovenească", dar că a susţinut examen la română. „Este treaba Ministerului Educaţiei că aşa a hotărât să numească proba", a completat elevul de la liceul rus „Nicolai Gogol" din Chişinău.

Liceenii au avut de răspuns la câteva întrebări pe baza unui text, de redactat un CV şi două eseuri - un comentariu la nuvela „Frunze de dor" de Ion Druţă şi o compunere la tema „Moldova, patria mea". Candidaţii la Bacalaureat au recunoscut că probele de creaţie le-au cam dat bătăi de cap, de vreme ce la şcoală au studiat mai multă gramatică. „Pentru un elev competent, româna din şcoală e suficientă ca să poată vorbi în stradă. Totuşi, profesorii pun accent pe gramatică şi atrag mai puţină atenţie exprimării fluente", a spus Cristina Nicora de la liceul „Alexandr Puşkin" din Capitală, adăugând că ştie româna mai mult din familie.

AU ÎNCEPUT EXAMENELE CU DREPTUL

Se pare că regulile mai stricte de anul acesta i-au mai disciplinat pe elevi. Supraveghetorii susţin că au fost foarte atenţi ca absolvenţii să nu copieze, dar nu s-au confruntat cu incidente. „Examenul a trecut cu bine. Subiectele au fost potrivite, elevii- ascultători, iar genţile şi telefoanele mobile le-am păzit pe coridoare", a dat asigurări Eugenia Borgovschi, profesoară de franceză.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite