Asociaţie de părinţi, instituită de profesori. Fondatorii Liceului „Mircea Eliade“ au fost audiaţi astăzi la CNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul la „Mircea Eliade“ a pornit de la o fotografie postată de un părinte revoltat FOTO: Tudor Iovu
Scandalul la „Mircea Eliade“ a pornit de la o fotografie postată de un părinte revoltat FOTO: Tudor Iovu

Fundaţia Liceului „Mircea Eliade” din Chişinău a fost instituită de trei profesori, unul din care activează la o altă instituţie de învăţământ.

Cei 11 membri ai consiliului fundaţiei sunt părinţi, care reprezintă doar 11 din cele 30 de clase din liceu. După două zile de audieri la Centrul Naţional Anticorupţie, nicio persoană nu-şi asumă responsabilitatea pentru răspândirea avizelor către părinţii elevilor din liceu, în care li se solicită suma de peste 6 mii lei, transmite IPN.

Angela Starinschi, ofiţerul de presă al CNA, a comunicat că persoanele audiate au spus că „taxele” a fost o formulare nereuşită, de fapt este vorba de donaţii benevole. CNA continuă investigaţia pe marginea acestui caz.

CITEŞTE ŞI: Taxele neoficiale de la Liceul „Mircea Eliade“ din Chişinău, în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie

Săptămâna trecută, mai mulţi părinţi au scris pe reţelele de socializare că trebuie să plătească 3100 de lei, taxa de studii, şi alte 3 mii de lei în fundaţia liceului. Două plângeri privind colectarea de plăţi neformale la liceul menţionat au fost depuse şi la Procuratura sectorului Buiucani. „Copilul meu a învăţat la «Mircea Eliade», dar l-am luat de acolo după ce diriginta a spus că băiatul meu e «slăbuţ cu intelectul», doar pentru că nu-i duceam bani. Slavă Domnului că am plecat de acolo!“, a comentat un cititor pe site-ul nostru.

Solicitată de „Adevărul“, ministrul Educaţiei Maia Sandu a declarat că colectarea banilor ar trebui taxată. „Condamnăm orice acţiune venită din partea managerilor şcolari sau a cadrelor didactice prin care părinţii sunt forţaţi să facă plăţi. Orice contribuţie din partea cetăţenilor trebuie să fie benevolă şi să se realizeze într-un cadru transparent. Or, multiplele adresări pe care le primim şi cazurile mediatizate demonstrează că în multe situaţii aceste două condiţii nu se respectă“, recunoaşte Maia Sandu.

Şi Ministerul Educaţiei a pornit o anchetă pe marginea cazului „Eliade“, salutând poziţia civică a părinţilor şi punctând că „încurajează implicarea acestora în activitatea instituţiilor de învăţământ pentru a asigura transparenţa şi combaterea practicilor de colectare ilicită de bani, se spune într-un comunicat de presă al instituţiei“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite