Ala Nemerenco: Acest val al pandemiei va fi „războiul celor nevaccinaţi”

Ala Nemerenco: Acest val al pandemiei va fi „războiul celor nevaccinaţi”

Acest val al pandemiei COVID-19 va fi „războiul celor nevaccinaţi”, a declarat marţi ministrul sănătăţii, Ala Nemerenco, la evenimentul de lansare a Campaniei de informare şi mobilizare a studenţilor şi tinerilor din Republica Moldova privind vaccinarea împotriva COVID-19 „Pune umărul, vaccinează-te!”, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit ministrului, până la 98% dintre pacienţii cu COVID-19 spitalizaţi în stare gravă în Moldova nu sunt imunizaţi. Totodată, zilnic în Moldova se înregistrează 7-14 decese ca urmare a complicaţiilor provocate de virusul SARS-CoV-2.

Ala Nemerenco a menţionat că generaţia sa a fost vaccinată în proporţie de 99%, împotriva unor astfel de maladii ca tetanosul, difteria, poliomelita, pentru care existau seruri la acel moment. Astăzi copiii sunt imunizaţi în proporţie de 88-90% contra unui număr mai mare de infecţii. Totodată, unele şcoli sunt închise, iar unii agenţi economici nu îşi pot dezvolta activitatea din cauza COVID-19. Vaccinarea poate să schimbe această situaţie.

Ala Nemerenco a îndemnat studenţii să se imunizeze împotriva COVID-19 şi să-i încurajeze şi pe alţi oameni din jur să se imunizeze. „Puteţi mări numărul de persoane vaccinate şi vă puteţi întoarce la orele de studii”, a fost mesajul ministrului sănătăţii.

Şi ministrul educaţiei şi cercetării, Anatolie Topală, a îndemnat studenţii să se implice activ în eforturile de convingere a populaţiei să se vaccineze împotriva COVID-19, ca, în termene cât mai scurte, se revenim la programele obinuite de activităţi.

Emil Cioban, rectorul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” a atenţionat că niciun student la medicină nu poate să facă studii calitative în regim online, iar pentru a putea reveni la ore cu prezenţă fizică, e nevoie să crească numărul persoanelor imunizate. Cu cât mai multe persoane vor fi vaccinate, cu atât mai puţini pacienţi vor fi spitalizaţi, a spus Emil Cioban.


Potrivit rectorului USMF, în prezent 96% dintre cadrele didactice şi 92% dintre studenţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N.Testemiţanu” sunt imunizaţi împotriva COVID-19. Din şase studenţi confirmaţi pozitiv la virusul SARS-CoV-2 cinci nu sunt vaccinaţi.

Prezentă la eveniment, Stela Gheorghiţă, coordonator programe al Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Moldova, a menţionat că, de la debutul pandemiei, infecţia COVID-19 a omorât un număr de oameni egal cu populaţia unei ţări. În prezent, 23% din populaţia din Moldova este imunizată cu schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, a specificat Stela Gheorghiţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările