A fost pornit un proces penal pe cazul răpirii judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus

A fost pornit un proces penal pe cazul răpirii judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus

Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale a pornit o cauză penală pe faptul răpirii pe teritoriul Republicii Moldova a judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, la 3 aprilie anul curent, de către câţiva indivizi înarmaţi. Despre aceasta a comunicat ministrul de Interne, Pavel Voicu, în cadrul unei şedinţe convocate de premierul interimar Aureliu Ciocoi, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Pavel Voicu a comunicat că au fost sporite verificările la toate punctele de trecere a frontierei ca răspuns la informaţiile apărute în spaţiul public despre faptul că o maşină cu numere diplomatice a trecut „prin coridorul verde” fără control vamal. Ministrul a precizat că transportul diplomatic are statut special, prevăzut de convenţiile şi acordurile internaţionale, şi nu poate fi supus verificărilor.

Pavel Voicu a adăugat că, imediat după obţinerea informaţiei despre răpire, au intervenit toate instituţiile specializate ale ministerului. Instituţiile de drept au adunat probe, au găsit trei automobile care au fost utilizate în răpirea persoanei, au stabilit traseul deplasării şi a stabilit cercul de persoane implicate. O persoană a fost reţinută.

Poliţia şi procurorii au stabilit un cerc de persoane, având cetăţenia altui stat, care au intrat în Republica Moldova începând din 23 martie curent, inclusiv în ziua producerii răpirii. Informaţiile despre aceste persoane sunt verificate. Instituţiile statului au obţinut până acum mai multe probe relevante în dosarul pornit, inclusiv înregistrări video, înscrisuri şi amprente digitale. Totodată, Pavel Voicu a evidenţiat că mizează mult pe o colaborare bună cu structurile de drept din Ucraina.

Nicolai Ceaus este cetăţean ucrainean. În 2016, în privinţa acestuia a fost pornită urmărirea penală, de către organele de drept din Ucraina, pentru luare de mită în proporţii deosebit de mari şi alte acţiuni ilegale. În 2017, traversând ilegal frontiera Republicii Moldova, a solicitat azil politic. Instituţia prezidenţială a refuzat, decizie contestată în instanţele de drept. Acum se examinează refuzul la CSJ. Cetăţeanul ucrainean, deşi a fost datîn căutare pentru infracţiune gravă, nu poate fi transmis organelor de drept în Ucraina atât timp cât are statut de solicitant de azil politic. În perioada anilor 2019-2020, către organele de drept din Moldova au fost mai multe solicitări de la serviciile speciale din Ucraina şi organele de drept de acolo pentru a-l oferi justiţiei pe Nicolai Ceaus.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările