În următoarele luni ar putea creşte cazurile de gripă sezonieră şi cele de COVID-19 în Republica Moldova

În următoarele luni ar putea creşte cazurile de gripă sezonieră şi cele de COVID-19 în Republica Moldova

Conform datelor epidemiologice din ultimii ani, lunile februarie-martie reprezintă perioada în care de regulă se înregistrează un număr înalt de cazuri de gripă sezonieră. În acest an, specialiştii estimează pentru lunile viitoare o creştere atât a cazurilor de gripă sezonieră, cât şi a cazurilor COVID-19.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declaraţiile în acest sens au fostă făcute la şedinţa Guvernului de către Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii Muncii şi protecţiei Sociale, transmite IPN.

Tatiana Zatîc a menţionat că în prezent, comparativ cu perioada anterioară, se atestă o creştere de 8% a numărului cazurilor de infectare cu noul coronavirus cu evoluţie gravă. Şi numărul cazurilor de forme medii, de asemenea, a crescut de la 12% la 17%.

Potrivit secretarului de stat, numărul mai mic de cazuri confirmate de COVID-19 în ultima perioadă nu înseamnă o îmbunătăţire a situaţiei. Specialiştii explică această scădere prin faptul că, în perioada sărbătorilor de iarnă, mai puţini oameni au apelat la medic. O influenţă a avut-o şi vacanţa elevilor şi a studenţilor. O altă explicaţie a reducerii numărului de îmbolnăviri, potrivit autorităţilor, sunt şi restricţiile instituite. Conform datelor, Republica Moldova este pe locul 26 în regiunea europeană la numărul de îmbolnăviri. Şi acest lucru trezeşte nelinişte, pentru că numărul de cazuri înregistrat rămâne înalt, spune Tatiana Zatîc.

Secretarul de stat a precizat că în stocuri mai sunt 140 de mii de teste la COVID-19, iar săptămâna viitoare urmează să fie deschisă licitaţia pentru procurarea a 300 de mii de teste rapide. De asemenea, este planificată achiziţia a încă 300 de mii de teste prin metoda clasică.

Până pe 19 ianuarie, în ţară au fost raportate 153,5 mii cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar bilanţul deceselor a ajuns la 3 282. În cadrul instituţiilor medico-sanitare spitaliceşti, sunt internaţi 2 233 pacienţi confirmaţi cu COVID-19, dintre care 233 sunt în stare extrem de gravă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările