Vezi aici de ce a fost lăsat primarul din Ip fără funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Boer nu îşi mai poate exercita funcţia până la începutul lunii decembrie
Ioan Boer nu îşi mai poate exercita funcţia până la începutul lunii decembrie

Ioan Boer este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor iar procurorul de caz a decis să-i interzică să activeze ca primar şi ca preşedinte al comisiei locale de fond funciar timp de 30 de zile.

A vrut cu orice preţ casă pe malul lacului

Primarul comunei sălăjene Ip, Ioab Boer,  nu mai are voie să-şi exercite, timp de cel puţin o lună, atribuţiile de prim edil şi nici pe cele de preşedinte al comisiei locale de fond funciar. Interdicţia a fost impusă marţi, 8 noiembrie, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, care a început în urmă cu o lună urmărirea penală împotriva acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă asimilată infracţiunilro de corupţie. Potrivit anchetatorilor,  în calitate de primar şi de preşedinte al comisiei locale de fond funciar, edilul ar fi împroprietărit ilegal patru persoane cu un teren situat în zona lacurilor formate în fosta carieră de cărbune de la Cosniciu de Sus. Scopul edilului ar fi fost, spun anchetatorii, acela ca, ulterior împroprietăririi, el să cumpere de la noii proprietari terenul pentru a-şi face acolo o casă de vacanţă. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Problema a fost că terenul respectiv era folosit de Composesoratul Cosniciu de Sus, care avea pentru el un titlu de proprietate emis în 2005. În 2010, pentru că suprafaţa folosită de composesorat era mai mare decât cea înscrisă în titlu, primarul, în calităţile pe care le avea, a făcut în aşa fel încât diferenţa să fie luată de la composesorat şi pusă la dispoziţia comisiei locale de fond funciar. Primarul a avut grijă ca diferenţa respectivă să fie exact în zona de lângă lacurile din fosta carieră de cărbune, situată lângă proprietatea composesoratului şi unde el avea de gând să îşi facă o casă de vacanţă.

Pentru a nu bate la ochi, primarul a împroprietărit patru persoane cu terenul respectiv , în suprafaţă totală de aproape trei hectare – două din Zăuan, una din Zăuan Băi şi una din Satu Mare, aceasta din urmă fiind singura care avea drept la teren, dar în alte parte. Ulterior împroprietăririi, toate cele patru parcele au fost cumpărate de D.Elena, nimeni alta decât concubina primarului. În scurt timp, primarul a început acolo lucru la o fundaţie, pentru care a fost şi amendat de Inspectoratul de Stat în Construcţii, dat fiind faptul că nu avea autorizaţie.
Situaţia a fost sesizată Parchetului chiar de membrii composesoratului, procurorii demarând în 4 octombrie procedurile de urmărire penală.

Şi-a făcut cabană chiar în timpul urmăririi penale

„De la începutul lunii octombrie, când am început urmărirea penală, şi până săptămâna trecută, când am fost din nou acolo, învinuitul şi-a construit pe terenul respectiv o cabană de lemn, chiar în timpul urmăririi penale. Este motivul pentru care am dispus ca pe o perioadă de 30 de zile, începând cu 8 noiembrie, ora 8.00, să nu îşi desfăşoare activităţile de primar şi de preşedinte al comisiei locale de fond funciar, activităţi de care s-a folosit în săvârşirea faptei de care este acuzat”, ne-a explicat situaţia Crin Bologa, procurorul de caz. Potrivit procurorului, pentru buna desfăşurare a urmăririi penale s-a impus luarea faţă de primar şi a măsurii de a nu părăsi localitatea Ip.

Prefectul spune că legile funciare au fost respectate

„Din punctul de vedere al legilor fondului funciar, comisia locală avea dreptul să facă remăsurarea terenului dacă a constatat că există o diferenţă între suprafaţa din titlul de proprietate, pentru care composesoratul plătea impozite şi taxe locale, şi suprafaţa folosită. De asemenea, diferenţa respectivă poate fi împărţită la alţi proprietari care au decizie de la comisia judeţeană şi care nu au putut fi împroprietăriţi în altă parte. Discutabil este doar faptul că au stabilit acea diferenţă, acea rezervă, exact în zona lacurilor, unde se spune că primarul avea un interes”, explică situaţia prefectul Alexandru Vegh, care este şi preşedintele comisiei judeţene de fond funciar.

De la primarul din Ip nu am putut să obţinem, până la închiderea ediţiei, o reacţie, întrucât a avut telefonul închis. Atribuţiile lui pe durata celor 30 de zile de suspendare au fost preluate de viceprimarul Orban Attila.

Exclus din PSD din cauza declaraţiilor pro UNPR

Nici situaţia politică a primarului din Ip nu stă mai pe roze. La sfârşitul lunii octombrie el a fost exclus din PSD, partidul care l-a susţinut la primărie, după ce a declarat că la alegerile de anul viitor va candida din partea unei alte formaţiuni politice, şi anume UNPR.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite