Top 5 edificii ameninţate cu dispariţia din patrimoniul universal al umanităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuri şi monumente cu valoare universală excepţională sunt ameninţate cu degradarea sau chiar cu dispariţia, UNESCO întocmind o Listă a Patrimoniului Mondial în Pericol prin care încurajează acţiunile coercitive.

Cel puţin 54 din cele peste 200 de situri naturale aflate în patrimoniu UNESCO sunt în pericol, din cauza cutremurelor şi a altor dezastre naturale, a conflictelor armate şi războaielor, poluării, a urbanizării necontrolate sau a dezvoltării turistice neverificate. Un raport al World Wide Fund for Nature, din 2016, susţine că numărul este mult mai mare, aproape jumătate dintre situri fiind ameninţate de extracţia petrolului şi gazelor, exploatarea forestieră ilegală, lucrările masive de infrastructură, pescuitul excesiv şi utilizarea nesustenabilă a resurselor de apă.
Iată câteva dinte locurile din patrimoniul UNESCO ameninţate cu dispariţia

Situl arheologic Chan Chan, Peru

Construit de-a lungul coastei de nord-vest a statului Peru, în anul 850, oraşul Chan-Chan a fost cândva capitala plină de viaţă a regatului lui Chimu, fiind alcătuit dintr-o cetate cu zece ziduri în interiorul cărora se află camere de ceremonial, camere de înmormântare, temple, camere cu provizii si câteva spaţii de cazare. Aşezarea are forma unui triunghi înconjurat de ziduri cu înălţimea măsurând 50-60 picioare.

Imagine indisponibilă

FOTO www.smithsonianmag.com

A fost adăugat pe lista UNESCO în 1986. Construit din chirpici, locul este extrem de expus la eroziune şi deteriorare, mai ales în anii El Niño, cu ploi abundente şi inundaţii. În plus, practicile agricole ilegale în jurul sitului, precum şi dezvoltarea urbană sunt un pericol constant pentru integritatea zonei arheologice.

Damasc, Siria

Cu o vechime de peste 9.000 de ani, Damasc este cel mai vechi oraş din lume. În Evul Mediu, a fost centrul unei industrii artizanale înfloritoare, specializată în săbii şi dantele. Oraşul are aproximativ 125 de monumente din diferite perioade ale istoriei sale, printre cele mai spectaculoase fiind Moscheea Mare, cunoscută şi ca Moscheea Omeiadă, din secolul al VIII-lea, construită pe locul unei bazilici închinate lui Ioan Botezătorul.

Imagine indisponibilă

FOTO news.un.org

Aflat în mijlocul bombardamentelor şi atentatelor provocate de Războiul Civil din Siria, Damascul a fost inclus pe lista oficială a patrimoniului UNESCO în pericol în 2013, alături de alte câteva importante situri de patrimoniu sirian.

Parcul Naţional Virunga, Congo

În patrimoniul UNESCO din 1979, Parcul Virunga - primul înfiinţat în Africa - a fost cuprins pe lista siturilor în pericol în 1994, după încheierea războiului civil din Rwanda. Afluxul ulterior de refugiaţi şi grupurile armate izolate au continuat să distrugă pădurile şi să practice braconaj pe scară largă.

Imagine indisponibilă

Parcul se întinde pe 790.000 de hectare şi este recunoscut la nivel mondial pentru habitatele sale unice şi pentru bogăţia biodiversităţii; aici vieţuiesc gorila de munte, un animal pe cale de dispariţie, hipopotami, elefanţi, cimpanzei.

Fortăreţele Portobelo-San Lorenzo, Panama

Fortificaţiile Portobelo-San Lorenzo fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1980. Ruinele lor fascinante sunt dovezi inestimabile ale arhitecturii militare spaniole spefice secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea. Specialiştii UNESCO precizează că aceste complex istoric este un element-cheie pentru înţelegerea modului în care a fost adaptat modelul european de construcţie şi a impactului asupra transformării Noii Lumi în epoca modernă.

Imagine indisponibilă

FOTO unesco.org

Construcţiile au fost catalogate drept în pericol în 2012, din cauza lipsei preocupărilor pentru întreţinerea sitului, situaţie în care fortificaţiile au fost grav avariate.

Timbuktu, Mali

Misteriosul oraş ce găzduieşte prestigioasa Universitate Koranic Sankore, Timbuktu a fost, în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, capitala intelectualităţii şi spiritualităţii, un centru important al propagării islamului în Africa. Este în patrimoniul UNESCO din 1988.
Situate în centrul istoric al oraşului Timbuku, cele trei moschei - Djingareyber, Sankore şi Sidi Yahia - ce amintesc de epoca de aur a oraşului, şi cele 16 mausolee sunt adevărate capodopere arhitecturale, numărându-se printre cele mai vechi locuri sfinte ale Islamului din Africa.

Imagine indisponibilă

Deşi restaurate continuu, aceste monumente sunt în prezent ameninţate de procesul de deşertificare. În 2012 a apărut un nou pericol: ameninţările de distrugere deliberată venite dinspre grupările jihadiste, care consideră că altarele şi mausoleele sunt lăcaşuri ale "idolatriei".

Mai puteţi citi:

Cele mai neobişnuite librării din lume: cum au fost transformate bărci, biserici şi gări

Tradiţii exotice incluse în patrimoniul UNESCO. Singurul loc din lume unde creveţii sunt pescuiţi cu ajutorul cailor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite