Tânăra care vrea să salveze o şcoală rurală abandonată. „Ar ameliora efectele dependenţei de tehnologie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patricia Toma FOTO Arhivă personală
Patricia Toma FOTO Arhivă personală

Cunoscută pentru numeroasele sale acţiuni de promovare a costumului popular şi de revitalizare a tradiţiilor din satul natal, o sălăjeancă a pornit, recent, un nou proiect, prin care vrea să îi apropie de carte, de lectură, pe membrii micii comunităţi rurale în care trăieşte.

Patricia Toma (23 de ani) este o tânără care a rămas ataşată de satul natal Marin, din judeţul Sălaj. După ce s-a implicat în diverse acţiuni de promovare a tradiţiilor populare din zonă, a iniţiat un proiect ambiţios: vrea să readucă la viaţă şcoala generală din sat, abandonată de autorităţi, şi să creeze aici un centru educaţional prin care să-i apropie pe copiii din sat de lectură, arte şi istorie.

În curtea casei tradiţionale din satul Marin, pe care a transformat-o în destinaţie turistică, familia Patriciei Toma construit o hală, devenită apoi „Şcoala de Arte şi Tradiţii – MarinArt“.

În acest loc, tânăra organizează diferite activităţi culturale şi educaţionale. Tot aici, prin cel mai recent proiect al său, Patricia vrea să amenajeze o bibliotecă sătească, având în vedere că şcoala din sat a fost închisă acum mai mulţi ani, iar copiii, cu excepţia preşcolarilor, fac naveta în fiecare zi până în centrul de comună, aflat la circa şase kilometri distanţă.

Patricia trage un semnal de alarmă cu privire la problemele cu care se confruntă satul natal, care au ca efect depopularea mediului rural: 

„Ca în majoritatea satelor din România, tinerii pleacă spre oraş sau în străinătate, din cauză că nu le sunt oferite condiţiile necesare pentru a rămâne aici. Este foarte greu să-şi dezvolte o afacere, iar dacă aleg să lucreze în agricultură, nu au piaţă de desfacere. Nu mai avem niciun dispensar în sat, niciun asistent plătit, nu avem farmacie, iar şcoala e închisă. Clădirea în care s-au format atâtea generaţii va fi curând o ruină în centrul satului. Nu au fost rezolvate problemele esenţiale ale unei comunităţi pentru un trai decent şi, din păcate, decizia multora de a părăsi satul este justificată din aceste puncte de vedere“.

Şcoala a fost abandonată FOTO Facebook.com/MarinArt-School of Arts and Traditions

patricia toma vrea sa amenajeze un centru educational in scoala abandonata foto facebook.com/marinart

Autorităţile locale au rămas nepăsătoare

Tânăra a făcut parte din ultima generaţie care a absolvit opt clase în şcoala din sat, după ce autorităţile au decis să pună lacătul pe unitatea de învăţământ, invocând numărul prea mic de copii şi lipsa de cadre didactice. Patricia le contrazice matematica: 

„În dimineţile de şcoală, până înainte de pandemie, învăţătoarele noastre au putut fi văzute aşteptând autobuzul în staţie pentru a pleca să predea într-un alt sat. Copiii noştri fac naveta de la vârsta de 5-6 ani la şcoala din comuna Crasna; dacă stau să număr, ştiu vreo 50-60 de copii din Marin care învaţă în comună“.

Tânăra chiar a luat legătura cu autorităţile locale, sperând că va primi sprijinul necesar pentru a readuce la viaţă şcoala copilăriei, prin înfiinţarea unei biblioteci şi a unui muzeu al satului în sălile de clasă abadonate.

 „În primăvara anului trecut, primarul şi directorul liceului din centrul de comună au vizitat clădirea şi ne-au promis materiale şi mână de lucru pentru renovare. Atunci am aflat că şcoala devenise doar un depozit pentru liceu, unde erau aruncate piesele de mobilier de care unitatea de învăţământ nu mai avea nevoie“, spune Patricia. 

Încercările sale au fost sortite eşecului, în lipsa unui acord scris al oficialilor, care să-i permită ei şi echipei de voluntari să înceapă lucrările de renovare a spaţiilor. Nu a trecut mult şi i s-a transmis că în cadrul şedinţei de Consiliu Local în care a fost ridicată problema înfiinţării bibliotecii în clădirea fostei şcoli, aleşii locali s-au abţinut de la vot. Ulterior, clădirea a fost cedată liceului din centrul de comună, deşi conducerea respectivei unităţi nu şi-a exprimat o intenţie clară privind valorificarea şcolii din Marin în scop educaţional sau recreativ.

Un morman de cărţi prăfuite

Patricia nu s-a descurajat. Convinsă de nevoia unui astfel de spaţiu în mediul rural, a venit cu ideea de a găzdui temporar viitoarea bibliotecă publică în incinta „Şcolii de Arte şi Tradiţii – MarinArt“. 

„Nu putem să aşteptăm până când reprezentanţii autorităţilor vor înţelege necesitatea unei astfel de iniţiative şi, implicit, a unor minime investiţii. În spaţiul de la «MarinArt», sub conceptul de Şcoală de Arte şi Tradiţii, era în plan să avem o bibliotecă, centrată mai mult pe lucrări de artă, ştiinţe sociale şi etnografie. Având în vedere că proiectul bibliotecii în fosta şcoală este de mai bine de un an într-un impas, ne-am gândit să o facem în spaţiul nostru, extinzând-o, practic, pe a noastră. Va fi o dublă bibliotecă, însă veniturile personale nu-mi permit să o ţin deschisă şi în timpul iernii“.

Cărţi primite din donaţii FOTO Facebook.com/MarinArt-School of Arts and Traditions

patricia toma vrea sa amenajeze un centru educational in scoala abandonata foto facebook.com/marinart

Patricia îşi aminteşte că atunci când era elevă de gimnaziu, în sat exista o bibliotecă, amenajată chiar într-una dintre sălile vechii şcoli. De acolo împrumuta frecvent cărţi de basme, poveşti, nuvele, poezii şi romane scurte. Pe multe dintre ele le-a regăsit, ani mai târziu, după ce şcoala a fost dezafectată, aruncate într-un morman prăfuit, în mijlocul clasei, la un loc cu titluri care i-ar fi fost utile în timpul liceului, dar de a căror existenţă n-a ştiut.

Donaţiile au venit din întreaga ţară FOTO Facebook.com/MarinArt-School of Arts and Traditions

patricia toma vrea sa amenajeze un centru educational in scoala abandonata foto facebook.com/marinart

Tânăra speră că, în cele din urmă, autorităţile locale vor înţelege importanţa proiectului: „O astfel de iniţiativă privată, oricât de entuziastă ar fi, nu poate înlocui existenţa unei biblioteci comunitare cu un spaţiu adecvat atât pentru lectură, cât şi pentru alte activităţi educaţionale. Speranţa noastră este că în viitorul apropiat clădirea fostei şcoli, lăsată acum în paragină, va fi refuncţionalizată prin transformarea sa într-un Centru Cultural Educaţional şi Artistic, dotat cu o bibliotecă decentă de care să beneficieze toţi copiii, sală media, sală de jocuri, spaţiu pentru ateliere, spaţii pentru teme şi after school şi o sală de muzeu.

Totodată, un astfel de centru ar oferi locuri de muncă pentru localnici“, explică Patricia. Este de părere că prin închiderea şcolii a scăzut semnificativ calitatea vieţii populaţiei tinere şi adulte, crescând decalajele faţă de alte localităţi rurale şi urbane în privinţa accesului la educaţie. Dincolo de valorificarea în mod constructiv a infrastructurii existente, refuncţionalizarea clădirii fostei şcoli generale, prin transformarea ei într-un astfel de centru educaţional, ar veni în sprijinul elevilor din sat – profund dezavantajaţi în raport cu colegii lor de la oraş – şi ar contribui semnificativ la ameliorarea efectelor nocive ale dependenţei de tehnologie, crede tânăra.

Sătenii din Marin vor cărţi

Pentru a pune temelia bibliotecii şi a le oferi copiilor din sat posibilitatea de a explora universul ştiinţelor şi al artelor, Patricia Toma a lansat pe reţelele de socializare un apel de donaţie de carte. „Deoarece considerăm că cititorii din rural merită să poată citi ce e mai bun, nu ne dorim ca viitoarea bibliotecă să devină doar un cimitir al cărţilor de care lumea vrea să scape. 

Prin urmare, ne-am bucura foarte mult să primim donaţii de carte atât pentru copii, cât şi pentru tineri şi vârstnici. Din discuţiile cu cititorii foarte tineri am observat un interes crescut pentru literatură fantasy şi basme, însă ar fi foarte utile şi albume de artă, lucrări de istorie şi istoria artei, mitologie, etnologie, antropologie, enciclopedii, dicţionare şi lucrări de popularizare a ştiinţei“, a scris tânăra în apelul lansat.

Copiii din sat se bucură de cărţile primite FOTO Facebook.com/MarinArt-School of Arts and Traditions

patricia toma vrea sa amenajeze un centru educational in scoala abandonata foto facebook.com/marinart

Ajutorul n-a întârziat să apară. Sute de volume au ajuns la Marin, de la oameni simpli din întreaga ţară, dar şi de la instituţii precum Biblioteca Judeţeană Sălaj şi redacţia unui ziar local. Copiii din sat sunt încântaţi, iar Patricia, motivată de entuziasmul lor, ia în calcul şi înfiinţarea unui club de lectură.

Vă mai recomandăm:

Cum a salvat casa ţărănească din satul copilăriei un român stabilit în Germania. Totul l-a costat aproape 16.000 de euro

Nunta străbunicilor, recreată în detaliu după 75 de ani. Nepoata de 19 ani l-a avut drept mire pe un prieten bun din sat

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite