Specialişti în arheologie din 25 de ţări vor cina în stil roman la Castrul de la Porolissum. Ce delicatese au fost incluse în meniu
0Participanţii la cea mai prestigioasă manifestare ştiinţifică în domeniul arheologiei clasice vor fi prezenţi pentru o zi şi în Sălaj, unde, vor lua parte la o sesiune de comunicări ştiinţifice, urmată de o cină romană.
Cei peste 150 de participanţi ai Congresului internaţional al Asociaţiei Rei Cretariae Romanae Fautores 2018 vor fi aşteptaţi marţi, 25 septembrie, la Castrul Roman de la Porolissum cu o cină romană. Sub supravegherea şi coordonarea cunoscutului gastronom Mircea Groza, mai mulţi bucătari vor găti mâncare după reţetele romanilor ce au populat această zonă în urmă cu 2.000 de ani.
Gustare romană, cu brânză, cârnaţi şi fleică FOTO Mircea Groza
Cârnaţi proaspeţi cu ierburi aromate, Porcellus Laureatus (fleică de porc aromată, friptă), tocană de Ostia a la Apicius (tocană cu carne de porc, linte, năut şi praz, condimentată cu salvie, ienupăr şi coriandru, panis militaris (pâine romană soldăţească) şi cârnaţi proaspeţi cu ierburi aromate, toate udate cu conditum paradoxum (vin aromat de campanie) vor încânta papilele gustative ale invitaţilor proveniţi din 25 de ţări europene, SUA, Rusia şi Tunisia.
Tocană de Ostia FOTO Mircea Groza
Aflat la a 31-a ediţie, Congresul reprezintă cea mai prestigioasă manifestare ştiinţifică în domeniul arheologiei clasice se desfăşoară în perioada 23-30 septembrie, la Cluj-Napoca, Zalău şi Alba Iulia, în organizarea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai şi a Institutului de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române, în parteneriat cu alte 14 instituţii muzeale şi ştiinţifice din ţară.
Mai puteţi citi:
Poveştile voluntarilor care promovează istoria locală. „A devenit parte din viaţa noastră“ - FOTO