Praful a pus stăpânire pe Zalău. Autorităţile dau vina pe iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Materialul antiderapant rămas pe străzi este ridicat în aer în aceste zile de miile de autovehicule care circulă zilnic prin municipiu.Autorităţile spun că de vină pentru această situaţie care nu s-a mai întâlnit până acum în Zalău este cantitatea mare de material antiderapant aruncat pe străzi în cursul iernii, dar şi  lucrările la reţeaua de canalizare.

Vremea bună din ultimele trei zile a făcut din Zalău un oraş asediat de praf. Primarul Radu Căpîlnaşiu admite că problema este mai acută ca niciodată, dar spune că de vină este iarna, care a fost mai grea decât de obicei, fiind nevoie de zeci de tone de material antiderapant, aflat acum pe străzi şi ridicat în aer de maşini.

„A fost o iarnă grea“


„Zilnic, echipele Citadin adună cel puţin patru-cinci remorci de material antiderapant de pe străzi. Am dat drumul şi la cele două aspiratoare mari pe care le avem, precum şi la cele manuale, destinate strângerii frunzelor, dar acţiunea durează, pentru că a fost o iarnă mai grea ca de obicei şi s-a depus foarte multă sare şi nisip“, a explicat primarul. El spune că această situaţie va mai dura încă cel puţin două săptămâni, până când lucrătorii societăţii care se ocupă cu administrarea domeniului public vor aduna tot materialul atiderapant împăştiat, de multe ori fără efect, pe străzile din oraş.
Şi lucrările de extindere a reţelei de canalizare din municipiu au afectat calitatea aerului din Zalău. „Chiar astăzi am programată o întâlnire cu constructorul, firma OMS Ungaria, pentru că sunt nemulţumit de lucrările de refacere a carosabilului. Este deja timp frumos şi ei nici măcar n-au semnat contracte de refacere a străzilor distruse în urma lucrărilor. Ne-au făcut cam multe necazuri, dar trebuie să recunoaştem că trebuia să rezolvăm, odată, şi problema canalizării“, susţine edilul.

Fără număr, fără număr...


Existenţa unui cantităţi însemnate de praf în aerul din Zalău este recunoscută şi de autorităţile de mediu. „Ştim cu toţii că este foarte mult praf. Dar nu putem spune cu exactitate cât este numai dacă am face măsurători. Iar asta ar însemna să lăsăm nişte găleţi în mai multe zone ale oraşului, timp de 24 de ore. Sigur s-ar găsi cineva să le fure”, justifică situaţia Dana Noje, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj. Csutak Nagy Erszebet, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Sălaj admite şi ea existenţa prafului, dar susţine că lucrurile sunt „sub control“. „În fiecare an a fost aşa“, a spus Csutak.
Doctorul Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, spune că va recomanda primăriei să urgenteze curăţenia de primăvară pentru că praful produce un disconfort semnificativ populaţiei, afectând în principal sistemul respirator şi pielea.
Bucuria spălătoriilor auto
Praful nu este numai motiv de supărare, ci şi unul de bucurie. Asta pentru spălătoriile auto, luate cu asalt în aceste zile de posesorii de maşini. „Pe noi ne avantajează praful din oraş. Nu s-a dublat numărul celor care vin la spălătorie, dar este cert că este mult mai mult de lucru zilele acestea”, spune reprezentantul unei spălătorii din Dumbrava Nord, care precizează că, de regulă, la începutul primăverii, şoferii vin să îşi cureţe maşinile după iarnă.


„Este un praf îngrozitor. Sâmbătă am fost cu maşina la spălătorie, iar acum aş putea să mă duc să o spăl din nou. Nu ştiu ce să spun, dar ar trebui să se facă ceva, să se cureţe oraşul ăsta pentru că e sub orice critică” – Banto Aron

image

„Aşa praf eu nu am mai văzut niciodată. Un pic bate vântul şi se ridică şi nu mai vezi nimic. E din cauza lucrărilor care se fac şi după care rămân numai gropi şi noroi. Nu-mi place că trebuie să ies cu copilul în praful asta, dar nu am ce face” – Simona Ghiuruţan

image



„Eu stau în zona Autogării, unde cred că este cel mai mare praf din oraş. E dezastru. Am şi renunţat să mai merg cu maşina la spălat. Măcar nu rugineşte” – Ştefan Marian.

image
Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite