UPDATE Michelin se pregăteşte să deschidă a treia fabrică în Sălaj. Producătorul francez de anvelope a cumpărat un teren în valoare de peste 1,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michelin este în Zalău din 2001 FOTO Olimpia Man
Michelin este în Zalău din 2001 FOTO Olimpia Man

Producătorul francez de anvelope Michelin vrea să deschidă o nouă unitate de producţie în România. Este vorba despre o fabrică de cord metalic, ce ar urma să fie deschisă pe un teren de lângă Zalău. Acesta este motivul pentru care Michelin a cumpărat 200.000 de metri pătraţi de teren lângă Zalău! Preţul final - peste un milion şi jumătate de euro.

UPDATE Declaraţii rezervate din partea Michelin

Oficialii Michelin au dat, în urmă cu puţin timp, o declaraţie oficială. care nu lasă, însă, să se întrevadă prea multe detalii despre viitoarea investiţie de la Zalău. "Michelin România confirmă participarea la licitaţia organizată de primarul din Crişeni şi achiziţia unui teren de 20 de hectare situat în municipiul Zalău. Acest teren va permite grupului Michelin să-şi continue dezvoltarea pe termen lung în România. În acest moment, grupul Michelin desfăşoară mai multe analize şi vă vom comunica ulterior planul concret de dezvoltare", informează aceştia.

Terenul aparţine comunei Crişeni, la primăria din comună având loc astăzi licitaţia pentru achiziţia terenului. Compania Michelin a fost singura care a cumpărat caietul de sarcini pentru participarea la licitaţie.
Momentul de azi vine după o lungă serie de probleme, pornite de la preţul de vânzare al terenului, pe care proprietarii l-ar fi vrut, evident, cât mai mare, iar reprezentanţii companiei, mult mai mic. Până la urmă, în ciuda implicării autorităţilor judeţene şi chiar a liderilor politici importanţi ai judeţului, care au susţinut punctul de vedere al companiei, câştig de cauză au avut locuitorii din Crişeni, care şi-au impus preţul de pornire a licitaţiei: 7,9 euro pe metrul pătrat.

Michelin a fost reprezentată la licitaţie de o echipă de avocaţi, care au decis să meargă până la capăt cu tranzacţia, preţul final al terenului fiind stabilit la 7,95 euro pe metru pătrat. Vorbim, aşadar, despre o achiziţie în valoare de peste 1.500.000 de euro, la cât se ridică suprafaţa de 199.140 de metri pătraţi cumpărată.

Despre valoarea investiţiei s-au făcut, până în acest moment, doar speculaţii, suma vehiculată fiind de ordinul sutelor de milioane de euro (300 de milioane de euro, mai exact). Oficialii companiei au refuzat până acum să facă publică orice informaţie pe această temă, dar au promis că vor veni, astăzi, după finalizarea documentelor, cu un punct de vedere oficial. Îl vom prezenta şi noi imediat ce îl vom primi.

"Este o tranzacţie în care toate părţile implicate au de câştigat"

Preşedintele Consiliului Judeţeană Sălaj, Tiberiu Marc, spune că tranzacţia făcută astăzi reprezintă un câştig pentru toate părţile. "Este un pas important şi un semnal că o multinaţională doreşte să-şi extindă capacitatea de producţie în Sălaj, respectiv în Zalău. Cred că, pe de o parte, este o decizie a Michelin care s-a convins că investiţiile anterioare au fost importante şi s-au încadrat în proiectul de dezvoltare al companiei. Pe de altă parte, este o dovadă de încredere în faptul că autorităţile locale au fost parteneri corecţi în timp, pentru companie. Orice investiţie de acest tip – greenfield – este în mod obişnuit una de durată şi un semnal şi pentru alţi investitori că una dintre cele mai companii din lume, în domeniu, a ales Sălajul, într-o perioadă în care volumul investiţiilor străine în România nu este foarte mare.

Comunităţile locale au şi ele mai multe beneficii, în principal cel al creări de locuri de muncă şi, indirect, obţinerea unor venituri bugetare suplimentare, cum ar fi cele din impozitele pe salarii. Vânzătorul are beneficiul unei tranzacţii importante, suma obţinută putând fi utilizată pentru dezvoltarea de investiţii la nivel local.

Într-un cuvânt, este vorba despre o tranzacţie în care toate părţile implicate au de câştigat", ne-a declarat el.
 

Michelin mai are la Zalău două fabrici – una de anvelope şi alta de cord metalic, cea de-a doua fiind construită de la zero de francezi. Compania a ajuns la Zalău în 2001, când a cumpărat de la Tofan Grup fabrica de anvelope "Silvania". De atunci şi până în prezent, Michelin a investit în România - la Zalău, în mare parte -  peste 300 de milioane de euro în tehnologie şi în modernizarea uzinelor, dar şi în formarea şi dezvoltarea echipelor. Pe lângă cele două fabrici de la Zalău, Michelin mai are în România şi o uzină la Floreşti, judeţul Prahova. În prezent, la cele două unităţi din oraşul nostru lucrează aproximativ 1.500 de angajaţi.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite