A apărut o nouă metodă de înşelăciune, "metoda accidentul". Mai multe persoane au plătit mii de lei pentru presupuse accidente cauzate de membri ai familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoţii se dau la telefon în general drept poliţişti FOTO Arhivă
Hoţii se dau la telefon în general drept poliţişti FOTO Arhivă

Mai multe persoane din Sălaj au fost înşelate în ultima perioadă de indivizi care se dau drept poliţişti sau având alte calităţi şi le cer bani pentru a evita întocmirea unui dosar penal pe numele soţului, copilului sau altui membru al familiei, care ar fi produs, pesemne, un accident de circulaţie.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, în plasa hoţilor ce acţionează pe telefon au căzut, în ultima perioadă, mai mulţi sălăjeni. Poliţiştii spun că păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, cu copii sau soţi plecaţi în străinătate şi se face de regulă prin telefonul fix, dar nu sunt excluse nici reţelele mobile de telefonie.

Din declaraţiile făcute de victimele hoţilor, rezultă că foloseau în escrocheriile lor câteva scenarii. De regulă, sunau şi spuneau că un aparţinător al familiei - soţ, soţie sau copil -  a produs un grav de circulaţie soldat cu morţi şi răniţi, acesta este arestat, iar pentru eliberarea lui trebuie să plătească diverse sume de bani; sau pentru a nu i se întocmi dosar penal trebui să plătească victimelor pe loc o anumită sumă de bani.

"Cel mai recent caz de înşelăciune o vizează pe o femeie din localitatea Var, care a fost sunată în 23 mai, pe telefonul fix, de o persoană care s-a recomandat a fi poliţist şi care i-a relatat faptul că soţul ei a accidentat mortal o persoană şi este reţinut în biroul unui procuror, iar pentru eliberarea lui trebuie să plătească 3000 lei. Apelantul i-a solicitat femeii un număr de telefon mobil, pe care a sunat-o şi a ţinut-o la telefon aproximativ 2 ore (pentru a nu putea lua legătura cu soţul ei), timp în care a îndrumat-o spre o bancă din Jibou, de unde a trimis, prin Western Union, 3000 lei unui bărbat pe nume Stanciu Costin Ionuţ", precizează purtătorul de cuvânt al IPJ, Tincuţa Dumuţa.

Pentru a nu cădea şi alţi sălăjeni în capcana întinsă de hoţi, tot mai inventivi pe zi ce trece, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj fac câteva recomandări. Astfel, pentru a împiedica "documentarea" hoţilor despre familia dumneavoastră, poliţiştii că recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Primul sfat al poliţiştilor, pentru a evita o astfel de înşelăciune, este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo.

Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi traume fizice sau emoţionale, vocea „rudei”/”fiului”/fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată.

De asemenea, înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere că, în caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări, dar şi că orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare - fie prin depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie prin înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.

În plus,  într-un moment critic ca cel al unui accident rutier, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale. Este important de ştiut şi faptul că, potrivit reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. În niciun caz nu daţi crezare imediat unor poveşti anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi  informaţia printr-un apel  la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.

Poliţiştii sălăjeni mai recomandă să verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi/mandat poştal/ virament bancar unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă şi să sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie, cereţi sfatul unui poliţist sau apelaţi la telefonul de urgenţă 112. De asemenea, nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului şi notaţi numărul de telefon de la care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi. Şi, poate cel mai important, nu expediaţi sume de bani prin mandate on-line, nu depuneţi bani în contul unor persoane necunoscute şi nu comunicaţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au (deseori infractorii îşi asumă o calitate oficială – avocat, procuror, poliţist).
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite