Medic sălăjean găsit vinovat de ucidere din culpă. Anestezia pe care a efectuat-o i-ar fi fost fatală pacientului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Zalău s-au pronunţat, zilele trecute, în dosarul în care anestezistul Ioan Costinaş este acuzat de uciderea din culpă a unui pacient, nimeni altul decât fratele medicului diabetolog Daniela Zaharie.

Costinaş a fost găsit vinovat şi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de patru ani. Pe durata acestui termen de încercare, inculpatul este obligat  să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă.

În plus, i-a interzis o serie de drepturi - cel de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe durata executării pedepsei principale, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii aplicate prin aceasta.

Magistraţii au mai decis ca medicul sălăjean să plătească în solidar cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău daune morale în valoare totală de 47.000 de euro către rudele celui decedat. Astfel, fiica acestuia ar urma să primească 20.000 de euro, mama şi tatăl, câte 10.000 de euro, iar sora lui, medicul diabetolog Daniela Zaharie, 7.000 de euro. De asemenea, au respins ca neîntemeiată cererea formulată de familia Zaharie de obligare a companiei de asigurări să plătească, în solidar cu inculpatul, daunele morale. Instanţa a menţinut sechestrul asigurator asupra imobilului pe care inculpatul îl deţine în Zalău. Costinaş a atacat la Curtea de Apel Cluj decizia judecătorilor din Zalău.

Obligat să urmeze cursuri de perfecţionare

Anestezistul a fost trimis în judecată în 2015, sub acuzaţia de uciderea din culpă, cu trei ani înainte, a lui Ioan Zaharie. Acesta din urmă a decedat în 2012, pe masa de operaţie, înainte ca intervenţia chirurgicală să înceapă. La scurt timp după aceea, sora lui, medicul diabetolog Daniela Zaharie, a sesizat Comisia de Etică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Colegiul Medicilor din Sălaj şi Comisia de Malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, susţinând că anestezistul, coleg de-al său de muncă, ar fi resposabil pentru decesul pacientului.

În urma cercetărilor, Colegiul Medicilor Sălaj i-a aplicat lui Costinaş un avertisment, însă nemulţumită, dr. Zaharie a făcut contestaţie la Colegiul Medicilor din România (CMR). Comisia Superioară de Disciplină a CMR i-a impus medicului anestezist să efectueze cursuri de perfecţionare cu tema “intubaţie dificilă”, apreciind că amânarea intervenţiei chirurgicale în cazul respectiv nu a avut o motivaţie medicală, iar medicul nu s-a asigurat că are la dispoziţie toate alternativele tehnice şi umane în cazul unei intubaţii dificile. Ba mai mult, comisia a considerat că anestezia generală aplicată pacientului era contraindicată în acel caz.

Potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, ”fapta inculpatului Costinaş Ioan de a induce pacientului Zaharie Ioan o anestezie generală cu IOT, fără o protezare respiratorie eficientă, fapt ce a condus la decesul pacientului".

Vă mai recomandăm:

Verdict usturător în dosarul contrabandistei care era cât pe ce să omoare un poliţist. Ce pedeapsă i-au aplicat judecătorii

15 ani de închisoare pentru sălăjeanul care a ucis un român în Irlanda. I-a înfipt un cuţit în picior şi l-a lăsat să sângereze până la moarte 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite