Maternitatea dăunează grav carierei. Cât de discriminate se simt femeile pe piaţa muncii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu făcut pe un eşantion de femei angajate, dar şi pe un eşantion de angajatori din regiunea de Nord-Vest confirmă existenţa unor stereotipuri de gen atunci când vine vorba despre un job, mai ales despre unul de conducere sau mai bine plătit.

Studiul a fost făcut în cadrul proiectului ”CORES - Conştientizare şi Respect pe piaţa muncii”, implementat din fonduri europene de o companie din Zalău (Vecom), şi a fost realizat pe un eşantion de 423 de angajate şi pe unul de 403 angajatori din judeţele din regiunea de Nord - Vest de către partenerul în proiect, SC Encore Research SRL.

Potrivit studiului, discriminarea dintre femei şi bărbaţi pe piaţa muncii este recunoscută, parţial, chiar de către angajatori, 92% dintre aceştia răspunzând că acordă şanse egale atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, în timp ce 7% neagă acest aspect.

Maternitatea, principalul obstacol în calea carierei

Dacă în privinţa accederii femeilor în funcţii de conducere părerile sunt împărţite, fiind semnalate şi opinii potrivit cărora femeile nu ar fi potrivite pentru astfel de poziţii din cauza lipsei dorinţei lor de implicare, există şi un aspect asupra căruia toate cad de acord: maternitatea şi cariera nu fac casă bună. ”Este  principalul  rol  (cel de mamă - n.a.) care interferează cu viaţa profesională, fiind un acord aproape unanim că cele două roluri (de mamă şi de angajată) nu pot fi îndeplinite la nivel optim, simultan”, se arată în concluziile studiului. ”Dacă ai copiii acasă, asta înseamnă că după terminarea programului nu mai eşti dispusă să munceşti suplimentar, şi în acel moment da, apare o discriminare, deoarece în mediul în care activez competiţia e acerbă. Automat şi când te întorci din concediul de maternitate angajatorului i se pare că îţi face un favor doar pentru faptul că te-a primit înapoi. Nu contează ce rezultate profesionale ai avut sau ce ai făcut până în momentul acesta. Deci, dacă vrem carieră trebuie să muncim mai mult decât cele opt ore pe zi. Dacă nu dăm mai mult decât opt ore pe zi, nivelul salarial nu va fi majorat şi când există poziţii deschise pentru promovare vor fi favorizaţi cei care stau pe baricade mult mai mult”, spune o angajată din Cluj Napoca, intervievată în cadrul studiului.

Alte respondente au precizat faptul că simplul statut de mamă reprezintă pentru unii angajatori un motiv de respingere la interviurile de angajare. „De multe ori, la un interviu e prima întrebare „Ai copii?”, „Cu cine îl laşi? Se îmbolnăveşte foarte des, vei lipsi de la serviciu, o să ai nevoie de foarte mult medical”. Şi atunci, în funcţie de răspunsurile astea şi de părerea pe care şi-o face, te angajează sau nu”, spune o altă angajată, tot din Cluj Napoca.

Respondentele declară totodată că acest conflict apare cel puţin când femeile ajung la o vârstă la care familia începe să conteze. ”Atâta timp cât eşti 100% implicată pe partea profesională eşti foarte bună pentru că produci cât două persoane şi iei un singur salariu. În momentul în care încerci să îţi echilibrezi viaţa personală cu cea profesională scazi ca şi valoare!”, se mai arată în studiu.

Femeile care au răspuns la întrebări au apreciat că fenomenele de discriminare de gen există şi în cadrul instituţiilor publice, dar  acestea  sunt  ceva mai subţile. ”De  exemplu,  într-o şcoală pot exista  criterii  de  discriminare  de  gen,  existând tendinţa de a se acorda mai mult credit bărbaţilor, diriginţilor, profesorilor”, se precizează în studiu.

”Există apoi un criteriu de discriminare chiar şi între femei, atât în mediul public cât şi cel privat. De exemplu, femeile singure sunt discriminate în sensul că au un avantaj femeile care, din punct de vedere social, convenţional corespund rolurilor tradiţionale. De exemplu chiar dacă este vorba de o învăţătoare foarte bună, si care este foarte solicitată, dar este singură, necăsătorită, adică nu sunt pe tiparul clasic, sunt defavorizate fată de celelalte. Acesta înseamnă şi mai multe sarcini, mai multe de făcut care se dau în baza faptului că angajatele necăsătorite nu ar avea şi atribuţii gospodăreşti”, mai arată autorii lui. 

Vă mai recomandăm:

Cum poţi trăi boiereşte din agricultură: culturile de nişă care îţi aduc profit considerabil din primul an

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite