Legende urbane 2: Cum a ajuns, dintr-o superstiţie, o clădire din centrul Zalăului din casă particulară în sediu de bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galeria de Artă "Ioan Sima" Zalău FOTO Olimpia Man
Galeria de Artă "Ioan Sima" Zalău FOTO Olimpia Man

Clădirea în care funcţionează, în prezent, Galeria de Artă "Ioan Sima", a fost la origine casa unui evreu. Acesta a pierdut-o, însă, din cauza unei superstiţii, casa fiind preluată apoi de stat.

Potrivit muzeografului Marin Pop, clădirea ce adăposteşte acum Galeria de Artă aparţinea în jurul anului 1930 unui evreu pe nume Roth Erno. "Era negustor şi se ocupa cu vânzarea pieilor de animale, fiind cel care aproviziona cu piei tăbăcarii din Zalău", povesteşte istoricul.

Casa în care locuia - unde este acum Galeria de Artă - şi-a construit-o cu un credit bancar, sperând că veniturile pe care le va obţine în urma comerţului cu piei să-i acopere creditul şi să-i asigure un trai decent.  Întâmplarea a făcut că, la un moment dat,  i s-a imbolnăvit un copil şi orice tratament i-au prescris doctorii nu a avut niciun efect asupra micului pacient. Cum boala copilului se tot agrava, negustorul s-a rugat lui Dumnezeu să îi vindece copilul, promiţându-i, în schimb că dacă acest lucru se va întâmpla, el nu va mai lucra în ziua de sâmbătă - pentru că şi la vremea respectivă târgul din Zalău funcţiona sâmbăta, iar negustorul era nevoit să lucreze de Sabatul evreiesc.

Copilul s-a vindecat miraculos, iar evreul s-a ţinut de promisiune. Reversul a fost, însă, că, nemailucrând sâmbătă, în zi de târg, afacerea lui a început să meargă din ce în ce mai greu, iar după o vreme a fost nevoit să îşi vândă casa şi să plece din ţară, pentru că nu a mai putut achita creditul ipotecar.

Clădirea a fost preluată apoi în patrimoniul statului, devenind, ulterior, sediul filialei locale a Băncii Naţionale şi mai târziu, sediu al altor instituţii locale. Galeria de Artă "Ioan Sima" funcţionează acolo încă de la înfiinţare, în 1980, clădirea fiind preluată la acea vreme de la Oficiul de Gospodărire a Apelor. De la preluare, clădirii iniţiale i-au fost adăugate alte încăperi, iar  în perioada 2010 - 2012, imobilul a fost reabilitat printr-un proiect cu finanţare europeană derulat de Consiliul Judeţean Sălaj.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite