Episcopia Sălajului a găsit ac de cojocul amatorilor de păcănele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Asociaţia Filantropia Porolissum funcţionează un centru de consiliere şi informare în problema dependenţei de jocurile de noroc. Episcopia a încheiat un parteneriat cu Poliţia de Proximitate, prin care oamenii legii se obligă să-i îndrume spre centru pe copiii şi pe tinerii găsiţi în localurile cu jocuri de noroc.

La Zalău funcţionează primul şi singurul, deocamdată, centru din judeţ care-şi propune să-i ajute pe copii şi pe tinerii din oraş şi nu numai să scape de dependenţa de jocurile de noroc. Centrul îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu situat pe strada Andrei Şaguna, la numărul 6, şi a fost deschis de Episcopia Sălajului, prin Asociaţia Filantropia Porolissum.

„Trebuie să recunosc că tinerii şi copiii cu astfel de probleme, de dependenţă de jocurile de noroc, nu vin la noi de bună-voie. Ei vin obligaţi de părinţi sau de diriginţi, de regulă după ce au făcut vreo prostie care le-a atras atenţia celor din jur”, explică situaţia preotul Claudiu Nechita, coordonatorul centrului.

Aşa este şi cazul a doi băieţi din Zalău, de 17 ani fiecare, ce au ajuns aici după ce, în disperarea de a face rost de bani pentru a-i băga în aparatele de jocuri mecanice, au început să le fure colegilor de clasă telefoanele mobile, pentru a le vinde şi a avea, astfel, banii necesari viciului de care erau dependenţi. „Ei au fost aduşi la noi de diriginţi, dar au venit şi părinţi la noi, care şi-au adus copilul după ce au observat că are probleme mari la şcoală - lipsea foarte mult de la ore, avea note proaste – şi au înţeles că acesta era un jucător împătimit”, povesteşte preotul.

Odată ajunşi la centru, ei intră într-un program de consiliere derulat, deocamdată, în parteneriat cu specialiştii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă în Educaţie. „Am trimis un consilier de-al asociaţiei la cursuri de specialitate la Cluj. După ce va termina, va prelua el activitatea de consiliere”, spune coordonatorul centrului.

Parteneriat cu Poliţia

Pentru că aceşti copii şi tineri nu vin neconstrânşi la centru şi pentru că, de multe ori, părinţii sau diriginţii nu află de aceste probleme decât foarte târziu, asociaţia a făcut un parteneriat cu Poliţia de Proximitate, prin care lucrătorii serviciului să îndrume spre centru minorii găsiţi la aparate cu ocazia raziilor curente. „Minorii nici nu ar trebui lăsaţi să intre în astfel de localuri. Există o ordonanţă de urgenţă care interzice în mod clar acest lucru, dar ea nu este respectată de patroni”, declară comisarul Constantin Didă, coordonatorul Poliţiei de Proximitate din cadrul Serviciului de Ordine Publică al Poliţiei Sălaj. El spune că, împreună cu Serviciul de Combatere a Criminalităţii Financiare, a identificat trei astfel de unităţi chiar în imediata apropiere a unor instituţii de învăţământ (lângă Grupul Şcolar „Mihai Viteazul”, lângă „Voivedou Gelu” şi în zona centrală, aproape de Colegiul „Silvania”). „Necazul este că găsim în astfel de locaţii suficient de mulţi copii ca să poate fi considerată o problemă. Iar ea nu vine singură, ci este asociată şi cu absenteismul”, spune comisarul.

Cifră: Aproximativ 2.000 de elevi din judeţ se aleg, anual, cu nota scăzută la purtare pentru absenţe.




Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite