Cum vedeau dacii erotismul şi sexualitatea. ”Jucăriile” sexuale descoperite de arheologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peretele dormitorului roman, realizat de elevi de la Liceul de Artă ”Ioan Sima”
Peretele dormitorului roman, realizat de elevi de la Liceul de Artă ”Ioan Sima”

O sută de obiecte de un erotism mai mult sau mai puţin explicit, planşe informatice şi un dormitor roman reconstituit - expuse la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău - vorbesc despre felul în care strămoşii noştri daci se raportau la sexualitate.

Tipare ceramice cu reprezentări mitologice şi istorice, pandantive în formă de falusuri, reprezentări ale zeiţei Venus, goală, toate descoperite în situri arheologice de importanţă majoră din fosta Dacie Romană, sunt expuse de miercuri, 13 ianuarie, în Secţia de Istorie ”Vasile Lucăcel” din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, într-o expoziţie intitulată „Eros şi sexualitate în Dacia Romană”. Sunt expuse aproximativ o sută de astfel de obiecte, dintre care - spune arheologul Horea Pop, şeful secţiei de Cercetare şi coordonatorul expoziţiei - un sfert sunt ale muzeului din Zalău. Restul au fost trimise sau aduse la Zalău de reprezentanţii muzeelor care au acceptat propunerea muzeului zălăuan de a fi partenere în realizarea acestei expoziţii:  Complexul Muzeal Bistriţa Năsăud, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Naţional al Unirii de la Alba Iulia, Muzeul Orăşenesc Turda, Muzeul Tehnic din Craiova, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, Muzeul Judeţean de Istorie din Caransebeş, Muzeul Banatul din Timişoara.


Pentru ca publicul să înţeleagă mai bine contextul acelor reprezentări erotice ori sexuale, expoziţia cuprinde şi planşe informative. ”Cireaşa de pe tort este, însă, un dormitor roman reconstituit - explică Horea Pop - ”pentru a vedea condiţiile, atmosfera pe care o familie romană, un bordel roman o crea pentru a oferi toate condiţiile unei atmosfere plăcute, erotice”.


Managerul muzeului, Corina Bejinariu, a subliniat miercuri, la vernisajul expoziţiei, că tema este una care a născut şi va naşte controverse, dar că mesajul ei este centrat pe reprezentarea artistică a nudităţii şi a sexualităţii în epoca romană, subiectul fiind tratat din perspectiva cercetării şi a rigorii ştiinţifice. „Muzeul nu poate să rămână în afara raţiunilor societăţii actuale, mecanismelor lor de funcţionare. Ne-am dorit o temă care să iasă din banalul cotidian. Dacă făceam o expoziţie despre bătălia lui Mihai Viteazul de la Guruslău (…) sunt absolut convinsă, fără falsă pudoare şi fără alte subiectivisme, că nu ar fi incitat la fel de mult. Am mizat şi pe faptul că, periodic, trebuie să ieşim şi să spargem nişte tipare, mai ales nişte tipare mentalitare”, a adăugat ea.


Expoziţia se adresează publicului cu vârsta peste 16 ani şi va rămâne deschisă până la finalul lunii februarie.

Vă mai recomandăm:

Tehnica incredibilă prin care dacii falsificau monede de argint pe bandă rulantă


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite