Şcolile murdare şi nesigure îşi aşteaptă elevii. Vezi lista neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scoala buciumi

Zeci de şcoli şi grădiniţe din judeţ încep anul şcolar 2017-2018 fără autorizaţie sanitară de funcţionare ori fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Şcoli în care copiii nu se pot spăla pe mâini după ce folosesc toaleta, cu WC-ul în fundul curţii, fără gard, fără sisteme de supravegere şi chiar fără paznic, şcoli fără autorizaţie de securitate. Este tabloul sumbru al învăţământului sălăjean, în pragul unui nou an şcolar.

Din păcate, situaţia nu diferă cu mult de cea din anii şcolari precedenţi, lucru confirmat şi de către oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. Aşa se face că şi în 2017-2018, câteva sute de şcolari şi preşcolari vor studia în unităţi de învăţământ neautorizate sanitar. Este vorba despre copiii care frecventează Grădiniţa cu Program Normal Cheud 2 (comuna Năpradea), Grădiniţa cu Program Normal Buciumi, Grădiniţa cu Program Normal Lupoaia (Creaca), Grădiniţa cu Program Normal Ceaca (Zalha), Grădiniţa cu Program Normal Lazuri (Valcău de Jos), Şcoala Primară nr. 2 Cheud (Năpradea), Şcoala Primară Doh (Măerişte), Şcoala Primară Cozla (Letca) şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Buciumi, unităţi care s-au regăsit pe "lista neagră" atât în 2016, cât şi în 2015.
"Situaţia este determinată de lipsa apei potabile curente, grupurile sanitare necorespunzătoare ori care au fost modernizate, dar nu pot fi utilizate din cauza lipsei apei, lipsa canalizării, precum şi necesitatea realizării unor lucrări de reabilitare a infrastructurii”, a explică Maria Pop, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj.

Au autorizaţii, dar nu au apă potabilă curentă

Cele nouă nu sunt, însă, singurele cu probleme din judeţ. Dovadă stau rezultatele controalelor efectuate în 2017 de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj şi care au scos la iveală aspecte grave în 21 de şcoli şi grădiniţe: Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" Halmăşd, Grădiniţa cu Program Normal Mesteacănu, Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal Sântă Maria, Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal Bercea, Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal Dolheni, Şcoala Primară Cormeniş, Şcoala Primară şi Grădiniţa Glod, Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal Noţig, Grădiniţa cu Program Normal Cristolţel, Şcoala Primară Poiana Onţii, Grădiniţa cu Program Norma Răstolţu Deşert, Şcoala Gimnazială Iaz, Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal Trestia, Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal Cristur.

Potrivit rapoartelor DSP Sălaj, deşi sunt autorizate sanitar, unităţile amintite sunt încălzite cu sobe metalice, au grupuri sanitare necorespunzătoare ori tip latrină, nu au apă potabilă curentă, mobilierul este deteriorat, pardoseala ruptă, iar pereţii neigienizaţi.

Fără garduri, fără pază

Problemele nu se termină aici, pentru că, spun reprezentanţii ISJ Sălaj, mai mult de jumătate din totalul celor 373 de unităţi de învăţământ de stat nu dispun nici de pază umană, nici de sisteme de supraveghere video. În plus, 17 şcoli şi grădinţe nu sunt nici măcar împrejmuite: Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa cu Program Normal Camăr, Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal Cerîşa, Grădiniţa cu Program Normal Sînmihaiu Almaşului, Grădiniţa cu Program Normal Lazuri, Şcoala Primară Doh, Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa cu Program Normal Meseşenii de Sus, Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal nr. 2 Cheud, Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa cu Program Normal Zalha, Grădiniţa cu Program Normal Ceaca şi Şcoala Primară şi Grădiniţa Bercea.

Nici la capitolul asigurarea combustibilului pentru încălzirea sălilor de clasă pe timp de iarnă lucrurile nu stau foarte bine. Inspectorul şcolar general susţine că mai puţin de jumătate dintre şcolile şi grădiniţele sălăjene au asigurat tot combustibilul necesar pentru sezonul rece. În schimb în comunele Agrij, Almaş, Creaca, Horoatu Crasnei, Năpradea, Românaşi, Sînmihaiu Almaşului şi Treznea în stocuri există mai puţin de jumătate din cantitatea necesară de lemne de foc.

Vulnerabile în caz de incendiu

Cu puţin timp înainte de începerea anului şcolar, pentru 20 de clădiri ale unităţilor de învăţământ autorităţile nu au reuşit să obţină autorizaţie de securitate la incendiu. Pe lista se regăsesc o grădiniţă, 15 clădiri de şcoli primare şi gimnaziale şi patru clădiri ale liceelor, astfel: sala de sport a Colegiului Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Zalău, corpurile A, B, F şi internatul aceleiaşi unităţi şcolare, Şcoala Generală "Gheorghe Lazăr" Zalău, şcolile din Crişeni, Biuşa, Sighetu Silvaniei, Cerişa, Stîrciu, Letca, Aghireş, Meseşenii de Jos, Meseşenii de Sus, Popeni, Grădiniţa cu Program Normal nr. 13 Zalău, sala de sport din Pericei şi fostul internat, transformat în clădire de şcoală la Liceul "Octavian Goga" Jibou.

Pentru alte trei dintre ele - şcolile Gîlgău Almaşului, Şcoala Gimnazială nr. 1 Şimleu Silvaniei (corpul B) şi cea din Băbeni - a fost depusă documentaţia necesară autorizării.

"Deţinerea autorizaţiei de securitate nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu maximizează riscul producerii unor incendii. Însă, acest aspect nu exclude necesitatea obţinerii documentului, inspectoratul venind în sprijinul administratorilor acestei categorii de construcţii prin realizarea de instruiri cu directorii instituţiilor de învăţământ, întâlniri cu reprezentanţii ISJ, primării, UAT-uri; desfăşurarea de controale la instituţii de învăţământ pentru identificarea deficienţelor care trebuie remediate pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu; acordarea de asistenţă tehnică privind întocmirea documentaţiei necesare obţinerii avizului de securitate la incendiu", menţionează oficialii ISU Sălaj.

Conform legislaţiei în domeniu, termenul pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se prorogă până la data de 30 septembrie 2017. Beneficiarii care depun până atunci documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanţare sunt exceptaţi de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depăşeşte 31 decembrie 2017.

Mai puteţi citi:

Zeci de şcoli rămase fără directori. Funcţiile vacante vor fi ocupate în urma unui interviu

Cum să pierzi 1 milion de lei. „Reţeta“ ISJ Sălaj: începi executarea silită după termenul de prescripţie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite