Vaslui: Cătălin Mîndru: „Copiii se simt ca la joacă la orele mele“ (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cei 15 ani de activitate, învăţătorul a derulat cu elevii săi activităţi extraşcolare de mediu sau de siguranţă rutieră, dar a realizat şi trei proiecte europene Socrates-Comenius.

Absolvent al Şcolii de Pedagogie „Alexandru Vlahuţă“ din Bârlad, Cătălin Mîndru este cadru didactic din 1995. „Cei care mi-au arătat modelul pe care ulterior aveam să-l urmez au fost profesorii din şcoala generală. Dirigintele meu de atunci, domnul Emanuel Darie, şi profesoara de matematică au fost cei care au conturat acest model care a stat la baza deciziei mele de a lucra în acest domeniu. Apoi, toţi profesorii din liceu m-au determinat să urmez o carieră în învăţământ“, ne-a declarat Cătălin Mîndru.

Proiecte de succes
În cei 15 ani de carieră, Cătălin Mîndru s-a implicat mereu în realizarea unor activităţi şcolare şi extraşcolare de calitate. Cele trei generaţii care au trecut, deja, prin mâna lui, dar şi copiii pe care îi pregăteşte acum au participat la zeci de concursuri naţionale de unde s-au întors cu premii. În plus, împreună cu elevii săi, învăţătorul a realizat trei proiecte europene de tip Socrates-Comenius.

Una din competiţiile şcolare care i-a rămas în minte a fost concursul naţional „Siguranţa pentru toţi“, organizat în urmă cu doi ani de Ministerul Administaţiei şi Internelor, pe care copiii pregătiţi de el l-au câştigat. Iar premiile nu s-au oprit aici. „Ultimul concurs la care am participat şi de care sunt cel mai mândru până acum în cariera mea a fost cel de la finele anului trecut, care s-a chemat «Laptele şcolar în viaţa mea». Sunt mândru pentru că am reuşit să implic copiii într-o activitate educativă din care au avut de învăţat lucruri esenţiale legate de viaţa lor şi de mediul înconjurător“, a povestit Cătălin.

La acest concurs fiecare copil a câştigat câte o bicicletă, iar clasa s-a ales cu o cameră foto digitală, un laptop şi un videoproiector. În viitorul apropiat, tânărul învăţător urmăreşte să implementeze un alt proiect european de tip Comenius la Şcoala nr. 6 „Mihai Eminescu“ din Vaslui.

Bursă în străinătate
Mai mult, pe plan personal, învăţătorul îşi doreşte să aplice pentru o bursă de formare continuă în străinătate, pentru că, spune el, va fi tot în beneficiul copiilor. „Vizavi de cei pe care îi pregătesc, îmi doresc să îi fac să se simtă mai mult copii şi mai puţini elevi. De aceea, orele mele sunt practic ca o joacă pentru ei“, ne-a mai spus dascălul.

Profil
Născut. 3 august 1975, la Bârlad.
Studii. Facultatea de Psihologie-Pedagogie, Universitatea „Spiru Haret“.
Familie. Este căsătorit, are un băiat.

Întrebări şi răspunsuri
Este greu să lucrezi cu copiii?
Este greu atâta timp cât faci asta din obligaţie. Pentru mine este foarte simplu. Este ceva care vine de la sine, atunci când vrei cu adevărat. Poţi să uşurezi munca doar atunci când structura sufletească se apropie de cea a unui copil.
Merită să fii cadru didactic în zilele noastre?
Şi da şi nu. Îmi pare rău că cei care nu sunt cadre didactice, dar care gândesc şi hotărăsc soarta dascălilor te fac ca, în anumite momente, să ai urme de regret. Cei care conduc destinele învăţământului românesc ar trebui să ştie că soluţia stă în fiecare dintre noi, dar ei nu vor sau nu ştiu acest lucru.

Ce-i place
Lui Cătălin îi place să socializeze cu oamenii, să îşi facă zilnic noi prieteni şi să se plimbe cu maşina ori cu bicicleta. „Când simt că vreau să mă reîncarc cu energie, îmi iau bicicleta şi parcurg un traseu relaxant pentru mine spre pădurea de la Poiana Căprioarei. Din păcate, nu se întâmplă atât de des pe cât aş vrea, din cauza programului foarte încărcat“, ne-a spus Cătălin.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care mint. Îi urăsc pe cei care pe faţă îţi sunt prieteni, iar în alte anturaje se dovedesc a fi altceva. Nu-mi place că şcoala de azi e o întoarcere spre trecut“, a afirmat învăţătorul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite