Risipă de bani publici pe parcuri şi stadioane la sate în Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii sunt din bugetele locale ale comunelor, şi aşa secătuite de criză. Consilierii judeţeni vasluieni încurajează astfel de investiţii.

În comunele din judeţ a devenit o practică ca primarii să aloce bani de la bugetul local pentru investiţii care nu sunt urgente. Asta chiar dacă nu există lună în care edilii să nu se plângă că nu mai au bani de salarii sau pentru plata utilităţilor. De exemplu, în comuna Fălciu, de la bugetul local se vor atribui 722.017 lei pentru realizarea de spaţii verzi în localităţile Rânzeşti şi Fălciu.

„Vom face tribună“

În comuna Olteneşti se vor investi 991.050 de lei pentru realizarea unui stadion comunal în satul Târzii. „Nu ştiu dacă o să ne ajungă banii de salarii până la sfârşitul anului, dar era nevoie de un teren de fotbal. Avem echipă de tradiţie în Liga Judeţeană şi trebuia să facem ceva. Vom împrejmui acel teren, vom face vestiare pentru jucători şi tribune pentru spectatori“, a spus Petru Scutaru, viceprimarul din Olteneşti. Şi comuna Ştefan cel Mare vrea să facă un parc comunal, care costă aproximativ 700.000 de lei, deşi mai există două astfel de parcuri.

Lista continuă cu Primăria de la Muntenii de Sus, unde se vor realiza din banii cetăţenilor spaţii verzi în valoare de 848.702 lei. Comuna Soleşti s-a împrumutat de 590.000 de lei pentru realizarea unui sediu nou al Primariei. Cifrele sunt susţinute de documentele oficiale postate pe site-ul SEAP şi reprezintă cheltuielile estimate de către primăriile care au scos la licitaţie aceste investiţii.

Administraţiile locale intră în colaps financiar

În ciuda banilor aruncaţi aiurea, cei de la judeţ apreciază investiţiile făcute şi îi încurajează pe primari. „Este foarte bine că se fac astfel de investiţii. Un gospodar nu trebuie să stea cu mâinile în sân şi să aştepte să-i cadă bani din cer, chiar dacă este recesiune. Oricum, ei ştiu cel mai bine de ce au nevoie în comunităţile lor“, a declarat Corneliu Bichineţ, unul din cei doi vicepreşedinţi ai CJ Vaslui.

Se pare că aceştia au uitat că tot ei au anunţat că administraţiile locale vor intra în colaps financiar după rectificarea bugetară din august. „Este o situaţie fără precedent din care nu avem soluţii să ieşim. Toată speranţa noastră a fost în această rectificare bugetară“, s-a plâns în urmă cu câteva zile Vasile Mihalachi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui.

Primăriile din Vaslui şi Bârlad au rate de plătit la bănci

Dacă primarii din mediul rural aruncă banii pe fereastră, cei din municipiile Vaslui şi Bârlad îi atrag, cu sacrificii însă. Ambele instituţii au contractat împrumuturi bancare uriaşe, pentru care locuitorii vor plăti zeci de ani.Primăria Vaslui a semnat anul acesta un împrumut de 21 de milioane de lei pentru realizarea unor investiţii la infrastructura oraşului. „La data când a fost obţinut creditul, aproximativ 45% dintre vasluieni nu erau încă racordaţi la reţelele de apă şi canalizare“, a explicat Vasile Pavăl, primarul municipiul Vaslui, necesitatea împrumutului. Banii vor fi rambursaţi în rate lunare a câte 200.000 de lei până în anul 2029.

Credite bancare a făcut şi primarul din oraşul Bârlad. Recent, edilul a împrumutat 11 milioane de lei de la bănci. Cu banii obţinuţi se vor construi un cinematograf 3D şi un centru de sănătate. Bârlădenii vor plăti datoria făcută de edili până în anul 2025. „Realizarea acestor obiective de investiţii, cu împrumut din bancă, se face în urma unui studiu social în rândul populaţiei. Nu sunt dorinţele mele, eu doar le pun în practică. Nu contează acum că este criză sau nu este criză, ci că trebuie făcut ceva şi pentru locuitorii acestui municipiu“, a declarat primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu. Tot la Bârlad, au fost atrase fonduri europene de 20 de milioane de euro pentru străzi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite