FOTO VIDEO Sate îngropate în noroaie. Localităţi vasluine uitate de Dumnezeu şi de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
drumuri infundate hreasca

În cel mai sărac judeţ al ţării, în Vaslui, drumurile sunt la fel de amărâte precum locuitorii. Sute de kilometri de drumuri de pământ fac viaţa locuitorilor imposibilă. Copii şi bătrâni rămân înfundaţi în noroaie din toamnă până în primăvară

DJ 243 care leagă Bârladul de Bacău figurează pe harta celor mai proaste drumuri vasluiene care nu au beneficiat de reabilitare în ultimii 30 de ani.

Cât priveşte drumurile comunale, satele arondate comunei Coroieşti sunt cele mai dezastruoase. Kilometri întregi de drum de pământ peste care nu au fost aruncate măcar piatră fac ca locuitorii satelor Movileni şi Hreasca, peste 500 la număr, să trăiască la fel ca pe vremea lui Cuza. Sunt sate în care nici caii nu mai pot să tragă căruţele pe drumurile satului şi cele mai puternice motoare întâmpină dificultăţi.

“Aşa e la noi de când ne ştim. Salvările nu pot să ajungă până în sat. Toată iarna ne descurcăm cu ce-am pus deoparte toată toamna. Avem şcoală cu clasele I-VIII. Puţini copii fac mai multă carte. Nu sunt bani să-i trimitem la orş să facă şcoală, măcar 10 clase. Un singur puţ în tot satul, atât avem. Sunt puse cişmele la stradă dar nu curge apă”, a spus un localnic din Movileni.

Mulţi dintre copiii născuţi în aceste sate izolate fac sacrificii greu de imaginat pentru a învăţa Abecedarul. La şcoala din Coroieşti sunt mulţi navetişti, peste 80 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani. Micuţii din vin din satele arondate comunei (Păcurăreşti, Movileni, Coroieştii de Sus) alţii vin dintr-un sat din judeţul Bacău, Putredeni, fiind cea mai apropiată instituţie de învăţământ. Parte din ei merg 8 kilometri pe jos până la şcoală, alţii sunt nevoiţi să meargă „doar” 4 km.

Judeţul Vaslui stă catastrofal la capitolul drumuri judeţene şi comunale. Potrivit celei mai  recente statistici făcută de Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui, mai puţin de 50% din totalul drumurilor sunt asfaltate ori betonate. Restul şoselelor sunt din piatră sau pur şi simplu din pământ. Cele mai recente statistici al CJ Vaslui arată că drumurile comunale au o lungime de 873.12 km din totalul de 938 de km de drum ai judeţului. Din acestea, 13% (120.12 km) au îmbrăcăminte asfaltică uşoară, 8% au beton asfaltic (66,20 km) şi 1% beton ciment (0.82 km). Cele mai multe drumuri comunale sunt din pământ (378.73 km - 43%), cele pietruite reprezintă 35% (307.24 km). Drumurile modernizate reprezintă doar 22% (187,14 km).

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Copiii care se luptă cu mistreţii pentru a ajunge la şcoală

FOTO Cardul de sănătate şi vasluienii: „O să mă duc cu cardul direct la popă, cu picioarele înainte“

FOTO Haiducii off-road, în luptă cu sărăcia. Bogaţii cu adrenalină care au scos din foame familii din cel mai sărac sat al ţării

VIDEO Copiii din Vaslui care trăiesc precum şobolanii. Imagini cutremurătoare cu premianţii care nu au nici pat pe care să doarmă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite