Cum îşi explică performanţa un elev genial din Bârlad care s-a calificat la trei olimpiade: „Cred că învăţ puţin mai mult decât ceilalţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Stoian, un elev din Bârlad medaliat an de an la olimpiadele pentru ştiinţele exacte, a reuşit în acest an performanţa de a se califica la fazele naţionale de la trei materii: Fizică, Informatică şi Ştiinţele pământului

Pentru un elev de 16 ani, din Bârlad, ştiinţele exacte sunt singura mare pasiune. Medaliat cu argint în 2015 la Olimpiada naţională de Fizică, s-a autodepăşit pe sine în primul an de liceu. În 2016 a dovedit că este cel mai titrat licean din judeţul Vaslui. Cătălin Stoian (16 ani), elev în clasa a IX-a a Colegiului Naţional „Gh. Roşca Codreanu” Bârlad, s-a calificat la fazele naţionale a olimpiadelor de fizică, chimie şi ştiinţele naturii.

Întrebat de reporterul „Adevărul” care este secretul performanţelor sale, liceanul eminent a spus simplu: „Cred că învăţ puţin mai mult decât colegii mei şi reţin mai bine la ore. Pur şi simplu mă pricep la fizică. Nu sunt cu sportul”.

Cătălin Stoian a obţinut cel mai bun punctaj din judeţ la olipiadele de Fizică şi Informatică şi Ştiinţele pământului, ultima dintre ele fiind o materie interdisciplinară care presupune rezolvarea unor probleme de fizică, chimie, biologie şi geografie. Liceanul este în imposibilitate de a participa la cele trei olimpiade pentru că fazele naţionale la Fizică şi Informatică se desfăşoară în aceeaşi perioadă, respectiv în „Săptămâna altfel” (15-20 aprilie), în oraşe diferite: Timişoara şi Craiova.

image

FOTO Prof. Cătălin Angheluţă şi doi elevi olimpici Cătălin Stoian şi Daniela Chiriac (eleva calificată la Astronomie)

„Am ales să particip la Olimpiada Naţională de Fizică în defavoarea Informaticii. Mă pricep la Fizică. Şi cum în 2015 am luat argintul la această materie am considerat că am şanse mai mari la un rezultat foarte bun. Dacă ar fi fost la intervale mai mari poate că participam la toate trei. E foarte mult de învăţat”, a explicat adolescentul.

După ce se va întoarce de la Timişoara, unde va participa la Olimpiada Naţională de Fizică, va avea la dispoziţie doar câteva zile pentru a se pregăti pentru următoarea provocare. Olimpiada la Ştiinţele Pământului se va desfăşura la Râmnicul Vâlcea în perioada 24-30 aprilie.

Pentru obţinerea rezultatelor excepţionale sunt de apreciat şi profesorii îndrumători: Cătălin Angheluţă (fizică), Ioan Grădinaru (informatică), Diana Darie (biologie), Aura Maricica Tilibaşa (chimie) şi Cristina Oprea (geografie).

“Cel mai probabil, pe viitor mă voi axa tot pe fizică. Poate ceva combinat cu informatică. Mai am timp să mă gândesc ce voi opta pentru studiile universitare”, a conchis Cătălin.

Citeşte şi:

Olimpică la astronomie, fără să studieze materia la şcoală: „Este fascinant să descoperi ceea ce există dincolo de ce pot vedea toţi“

Elevă eminentă din Bârlad, pusă în situaţia de a renunţa la olimpiada de fizică pentru că e prea bună la învăţătură

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite