Cazul bărbatului din Vaslui răpus de COVID-19. A ascuns medicului de familie că a călătorit în străinătate de teamă că o carantinare i-ar afecta afacerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul primului pacient din Vaslui care a decedat din cauza infecţiei cu noul coronavirus arată riscurile la care se expun bolnavii atunci când ascund medicilor informaţiile reale despre situaţia lor. În cazul de faţă, pacientul a plătit cu propria viaţă.

Bărbatul de 71 de ani din judeţul Vaslui, cazul 161 pe lista Ministerului Sănătăţii, a pierdut lupta pentru viaţă pe 5 aprilie la Spitalul Municipal de Urgenţă ”Elena Beldiman” din Bârlad, acolo unde era internat în stare critică. 

Pacientul era cunoscut cu antecedente medicale, afecţiuni cardiace pe care însă şi le ţinea sub control fiind o persoană foarte activă.

În prima jumătate a lunii martie, a călătorit în Antalia (Turcia) de unde a revenit pe 13 martie. Coincidenţă sau nu, tot pe 13 martie a revenit din Antalia şi asistenta medicală de la Spitalul judeţean Constanţa convirmată COVID-19 pe 19 martie şi decedată pe 2 aprilie. Femeia călătorise în Turcia cu un grup de cadre medicale din Constanţa 

În cazul bărbatului din Vaslui, primele semne de boală au apărut în a doua jumătate a lunii martie. Pe 24, s-a prezentat la medicului de familie, acuzând o simptomatologie digestivă (inapetenţă). A ajuns la cabinetul medical purtând mănuşi şi mască de protecţie, i-a descris simptomele însă ascuns faptul că a călătorit recent în străinătate. Medicul, care la rându-i purta mijloace de protecţie, l-a consultat şi i-a prescris o reţetă. Trei zile mai târziu, pe 27 martie, o rudă a bărbatului văzând că starea acestuia s-a înrăutăţit, a contactat telefonic medicul de familie aducându-i la cunoştinţă pe lângă aspectele ce ţineau de alterarea sănătăţii bărbatului şi faptul că acesta nu i-a spus că a călătorit în Turcia. Bărbatul s-a temut că dacă va spune că a călătorit în străinătate, dat fiind actualul context epidemiologic, ar putea fi carantinat, iar el avea de rezolvat o serie de afaceri.

Pus în faţa noilor date, care conturau suspiciunea COVID-19, medicul de familie, având acordul familiei, a sunat la 112, unde a alertat autorităţile sanitare. Pacientul a fost preluat de la domiciliu şi internat în spital pe 28 martie. Starea lui s-a agravat de la o zi la alta. Pe 30 martie, probele recoltate aveau să confirme că pacientul este infectat cu noul coronavirus. Dată fiind situaţia, cabinetul medicului de familie, unde era înscris pacientul, a fost închis, întreg personalul intrând în izolare la domiciliu. 

Unitatea medicală a fost dezinfectată, înainte de a fi închisă, iar personalul medical a fost testat. Atât în cazul medicului, cât şi al asistentei medicale, testul molecular pentru COVID-19 a ieşit negativ. Chiar şi aşa, cele două cadre medicale vor continua să rămână în izolare timp de 14 zile, potrivit protocolului. 

Cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu noul coronavirus atrag atenţia tuturor pacienţilor asupra importanţei comunicării tuturor informaţiilor atât de starea de sănătate cât şi de actualul context epidemiologic: dacă au călătorit în străinătate, dacă au intrat în contact cu persoane care la rândul lor au călătorit în zone afectate de COVID-19. Intervenţia rapidă într-o astfel de situaţie poate salva viaţa. 

Până în prezent, 14 persoane au fost confirmate COVID-19 în judeţul Vaslui. Dintre acestea, trei au fost vindecate şi externate. Un caz continuă se afle în stare critică, la terapie intensivă, starea celorlalţi pacienţi fiind stabilă, au precizat autorităţile sanitare din Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite