Autorităţile bârlădene au declarat război spărgătorilor de seminţe: banii jos, ori muncă în folosul comunităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În oraşul unde spartul seminţelor pe stradă a ajuns „sport” practicat în masă, au fost aplicate sute de amenzi de la începutul anului. Puţini sunt cei care plătesc amenzile, adeseori ajungându-se în instanţă pentru recuperarea banilor.

Misiune imposibilă pentru Poliţia Locală Bârlad în lupta purtată cu cei certaţi cu elementarul bun simţ sau mai direct spus cu cei care sparg seminţe pe stradă. Numai în luna iulie au fost aplicate amenzi în valoare totală de 2.500 de lei (conform HCL 22/2002), cunatumul celor 40 de amenzi aplicate variind între 50 şi 300 de lei.

Tot în iulie au mai fost aplicate 15 avertismente celor „prinşi în fapt”. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca cei amendaţi să devină recalcitranţi la aplicarea pedepsei şi le-au contestat în instanţă, susţinând că aveau pungi/cornete în care puneau cojile seminţelor. Lucru, total neadevărat după cum spun oamenii legii.

Pentru autorităţile locale a devenit o reală problemă practicarea în masă a acestui „sport”. Lipsa unor legi adecvate şi a unor amenzi usturătoare sunt considerate adevărate piedici pentru civilizarea cetăţenilor.

Mentalitatea maselor este cel mai greu de schimbat. Mulţi bârlădeni cred că dacă plătesc taxe pentru curăţenia oraşului, atunci au dreptul să facă mizerie. Doar plătesc pentru asta! Aşa se face că spre lăsarea serii, toate băncile aflate pe domeniul public, fie ele în faţa blocului, în parcuri sau la stradă, sunt pline de tineri care îşi petrec ore în şir spărgând semniţe. În urma lor rămân mormanele de coji şi ambalaje, plus dozele de la suc pe care nu se mai deranjează să le arunce în coşuri.

„Nici nu am reuşit să centralizăm datele, fiind prea multe amenzi aplicate de la începutul anului pentru cei prinşi scuipând seminţe. Mie mi se pare că amenzile sunt prea mici. Nu se face disciplină aşa. Amenzile pentru spartul seminţelor sunt pe locul doi în clasament, cele mai multe sunt la circulaţie. Agenţii de poliţie locală au întâmpinat şi probleme, unii cetăţeni devenind recalcitranţi. Din ce am constat, predomină tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani”, a spus, pentru „Adevărul”, Vasile Rădoi, şeful Poliţiei Locale Bârlad.

Părerea bârlădenilor e împărţită în două. Tot mai puţini sunt cei care nu sunt de acord cu aşa ceva şi condamnă astfel de comportament. Cât priveşte luarea de atitudine faţă de concetăţenii care nu au auzit de Codul bunelor maniere, nici nu poate fi vorba.

„Este foarte urât. Se întâmplă să nu mă pot aşeza pe o bancă de ruşinea celor care au stat înainte. Cu mormanul de coji şi mizerie în jur, lumea ar putea să creadă că eu am scuipat pe jos”, a spus o pensionară.

Banii jos, ori la muncă

În cel puţin 10% din totalul celor amendaţi pentru spartul seminţelor pe stradă, amenzile se transformă în muncă în folosul comunităţii. Potrivit serviciului Taxe şi impozite din cadrul Primăriei Bârlad, sunt suficienţi cetăţeni care refuză plata amenzilor.

„Ca în cazul tuturor amenzilor aplicate conform Legii 61/1991, prinvind tulburarea ordinii şi liniştii publice, în caz de neplată se face executarea silită. Dacă persoana amendată nu are venituri sau bunuri care pot fi executate se transformă în muncă în folosul comunităţii conform anumitor condiţii”, a precizat Cerasela Apostol, şef serviciu Taxe şi impozite de la Primăria Bârlad.

 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite