Ambasadorul SUA, Hans Klemm, despre devastarea cimitirului evreiesc din Huşi: "Mi-e greu să găsesc altă explicaţie, altceva decât nişte acte antisemite"

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, despre devastarea cimitirului evreiesc din Huşi:

Ambasadorul Hans Klemm alături  oficialităţile vasluiene

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) în România, Hans Klemm, se află vineri, 19 aprilie, în judeţul Vaslui, primul obiectiv vizitat de către diplomat fiind cimitirul evreiesc din Huşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Însoţit de vicepremierul Ana Birchall, de secretarul de stat Tudor Buzatu, de parlamentari de Vaslui şi de autorităţile judeţene, ambasadorul SUA  s-a întâlnit cu primarul municipiului Huşi, iar apoi a mers să vadă Cimitirul Evreiesc din localitate, devastat în urmă cu trei săptămâni, când 73 de monumente funerare au fost distruse.

Întrebat despre declaraţiile autorităţilor judeţene care au condamnat cele întâmplate, dar au exclus ipoteza conform căreia actele respective ar avea vreo legătură cu anumite acţiuni antisemite, ambasadorul SUA în România a spus că nu vede alte motive pentru care actele de vandalism au avut loc.

"Nu ştiu cum aţi putea explica asta. Acesta este clar un cimitir evreiesc, acestea sunt morminte ale unor evrei, marcate clar, fac parte dintr-o comunitate evreiască. Mi-e greu să găsesc altă explicaţie, altceva decât nişte acte antisemite. (...) Nu este primul incident de acest fel din România. În ultimii doi ani au fost acte similare de vandalism în Bucureşti, în Reghin, în Zalău. Acestea nu sunt doar atacuri împotriva evreilor, ca o expresie a antisemitismului, ci sunt atacuri împotriva demnităţii umane", a afirmat Hans Klemm.

Ambasadorul SUA în România a mulţumit autorităţilor vasluiene pentru felul în care s-au mobilizat pentru a condamna actele de vandalism de la Cimitirul Evreiesc.

După vizita la Cimitirul Evreiesc, ambasadorul SUA a mers la Episcopia Huşilor, unde s-a întâlnit cu episcopul Ignatie. Ulteruor a vizitat Domeniul viticol Avereşti a omului de afaceri Constantin Dulţe.

Vizita lui Hans Klemm va continua în municipiul Bârlad, unde se va întâlni cu autorităţile locale şi va vizita Colegiul Naţional ”Ghe. Roşca Codreanu”, Muzeul şi Teatrul ”Victor Ion Popa”.

Hans Klemm, alături de vicepremierul Ana Birchall, prefectul de Vaslui, Eduard Popica, și secretaruld e stat Tudor Buzatu

Imagini din aceeasi galerie
  • Hans Klemm,
alături de vicepremierul Ana Birchall, prefectul de Vaslui, Eduard Popica, și
secretaruld e stat Tudor Buzatu
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: