Afacerea ilegală cu rulmenţi care a adus condamnarea unuia dintre cei mai mari producători de vinuri din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Bunescu
Serghei Bunescu

Omul de afaceri huşean Serghei Bunescu, proprietarul cramelor Casa de vinuri Huşi, este acuzat de evaziune fiscală în formă continuată, fiind condamnat în primă instanţă la 3 ani de închisoare cu suspendare. Acuzaţiile nu vizează activitatea viticolă, ci o afacere dubioasă cu rulmenţi, despre care ANAF susţine că ar fi fost realizată prin firme suveică.

Dosarul în care este judecat Serghei Bunescu se află pe rolul Curţii de Apel Iaşi, în calea de atac. Motivarea condamnării dispuse de Tribunalul Vaslui scoate la iveală detaliile anchetei declanşate iniţial de procurorii DNA. Ulterior, ancheta a fost declinată procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, care au dispus trimiterea în judecată a afaceristului originar din Republica Moldova.

Afacerea în urma căreia a fost pus sub acuzare Serghei Bunescu a fost tranzacţionată în anul 2009 şi viza achiziţionarea unor cantităţi impresionante de rulmenţi, în cadrul căreia firma omului de afaceri din Huşi, avea rol de intermediar. 

”Faptele care au făcut obiectul sesizării constau în efectuarea de tranzacţii comerciale fictive, de tip „suveică”, în care sunt implicate mai multe societăţi comerciale, operaţiuni care au generat prejudicii bugetului de stat prin solicitarea ilicită de restituire a unor sume importante de bani reprezentând TVA aferentă respectivelor operaţiuni”, se menţionează în ordonanţa prin care DNA a declinat dosarul procurorilor din Vaslui.

”S-a solicitat un control încrucişat cu D.G.F.P. Prahova, control în urma căruia s-au constatat următoarele: SC... Ploieşti a înregistrat în evidenţa contabilă şi a declarat în decontul de TVA pe noiembrie 2009 cele 4 facturi de vânzare rulmenţi emise către S.C. Malytex Group S.R.L. Bacău; până la data de 31.12.2009, vânzătoarea încasase de la cumpărătoare suma de 8.179.544 lei; mărfurile în cauză fuseseră achiziţionate de la S.C. Gilsom Corn S.R.L.  pe baza a 4 facturi fiscale în valoare totală de 23.284.059,32 lei” se menţionează în hotărârea instanţei.

Circuitul rulmenţilor 

În urma controlalelor încrucişate realizate de inspectorii Finanţelor Publice din Vaslui, Bacău şi Prahova, cantităţile respective de rulmenţi figurează ca fiind tranzacţionate într-o singură zi (28.11.2009) pe circuitul: Câmpina-Ploieşti- Bacău- Huşi.

Ulterior, la data de 07.12.2009 (într-o singură zi), cantităţile de rulmenţi au fost revândute scriptic pe circuitul SC Speed SRL Huşi - S.C. Bibi Brothers Construct S.R.L. S.C. Dudy Trans S.R.L. 

”Organul fiscal apreciază că operaţiunile de vânzări-cumpărări de rulmenţi între toate aceste societăţi au fost derulate doar scriptic, nu şi faptic, având un caracter fictiv”, se precizează în hotărârea Tribunalului Vaslui. 

Ce a declarat Bunescu

Referitor la aceste tranzacţii, Serghei Bunescu a declarat magistraţilor a declarat că în septembrie - octombrie 2009, în timp ce se afla într-o cafenea în Bucureşti a fost contactat de o persoană cu numele „J.” care i-a propus o afacere ce consta într-o intermediere a vânzării unei cantităţi de rulmenţi, iar din diferenţa dintre preţul de cumpărare şi cel de vânzare i-ar fi putut rămâne un profit. A afirmat că toate documentele în legătură cu aceste tranzacţii le-a primit prin poştă de la „J.”, dar că nu îi cunoaşte pe administrator al S.C. Malytex Group S.R.L. Bacău (furnizorul rulmenţilor) şi nici pe administratorul al S.C. Bibi Brothers Construct S.R.L. (cumpărătorul rulmenţilor).

Astfel a primit următoarele documente: o ofertă, un contract de vânzare-cumpărare şi 3 facturi fiscale emise de S.C. Malytex Group S.R.L. Bacău către Speed Huşi, privind vânzarea unei cantităţi de rulmenţi. A semnat contractul de vânzare-cumpărare în calitate de cumpărător, precum şi cele 3 facturi la rubrica „beneficiar”. Bunescu a declarat că rulmenţii nu au ajuns niciodată fizic la Huşi şi a invocat că nu cunoaşte nimic în legătură cu mijlocul de transport înscris pe facturile de achiziţie şi revânzare a rulmenţilor, nu cunoaşte nici o persoană cu numele de B. M., care figurează înscrisă pe facturile emise de societatea sa către S.C. Bibi Brothers Construct S.R.L. 

A precizat că aceste facturi au fost întocmite de un salariat al său pe nume Avârvarei A., care în acel moment se ocupa de întocmirea facturilor. In temeiul facturilor fiscale de achiziţie de rulmenţi societatea lui Serghei Bunescu a solicitat Administraţiei Finanţelor Publice Huşi prin decontul din data de 22.12.2009 rambursarea soldului negativ de TVA în valoare totală de 2.225.562 lei. La acel moment, societatea înregistra debite către buget în valoare totală de 1.904.473 lei, iar în urma inspecţiei fiscale efectuate solicitarea de rambursare a TVA a fost respinsă. Admiterea cererii de compensare ar fi condus la compensarea datoriilor pe care societatea le avea faţă de bugetul de stat, asigurându-i în acest fel un important avantaj financiar, au precizat anchetatorii.

Motivarea judecătorilor: tranzacţii fictive cu bună ştiinţă

În faţa judecătorilor, avocaţii au solicitat achitarea inculpatului pe motiv că fapta nu există sau că acesta ar fi acţionat fără vinovăţie întrucât nu a avut intenţia de a prejudicia statul.

Judecătorii, însă, arată în motivarea sentinţei, că Serghei Bunescu, în calitate de administrator al SC Speed SRL Huşi ”a înregistrat în evidenţa contabilă operaţiuni comerciale fictive, în baza unor facturi pe care sunt înscrise achiziţii fictive de produse, a declarat fiscal un profit impozabil obţinut din activitatea economică desfăşurată precum şi deductibilitatea fiscală a facturilor fictive de achiziţii, ca şi cum acestea ar fi fost cheltuieli/operaţiuni efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, fapt care a dus în mod implicit la evazionarea bugetului de stat cu contravaloarea impozitului pe profit şi a TVA”.

”Inculpatul a ştiut încă de la început că documentele justificative (facturi fiscale şi contracte de vânzare-cumpărare) nu conţin date reale, că în realitate tranzacţiile la care a angajat societatea nu erau vânzări-cumpărări de rulmenţi, astfel că este exclusă ipoteza ca această persoană, care are cunoştinţe de vreme ce are calitatea de administrator al unei societăţi care îşi desfăşoară activitatea de o perioadă îndelungată de timp, a fost indusă în eroare de către partenerii de afaceri. Mai mult decât atât, faptul că tranzacţiile ce urmau a fi desfăşurate ar fi dat teoretic dreptul la rambursare de TVA, condiţiile negocierii afacerii, partenerii de afaceri sunt tot atâtea aspecte care dovedesc faptul că inculpatul a participat la tranzacţiile fictive cu bună ştiinţă, cunoscând că în realitate bunurile nu vor ajunge niciodată în posesia societăţii. Coroborarea probelor raportat cunoştinţelor inculpatului în domeniul afacerilor conduc la concluzia că inculpatul a fost de acord cu tranzacţiile fictive de rulmenţi cunoscând sau cel puţin acceptând că este posibil ca aceste mărfuri să nu existe”, se precizează în motivarea sentinţei. 

Cine este Serghei Bunescu

Serghei Bunescu a venit din Republica Moldova în România în urmă cu mai bine de 20 de ani şi s-a stabilit la Huşi, unde a preluat Casa de Vinuri Huşi pe care a transformat-o într-una dintre cele mai mari crame viticole din România. 

Cramele lui Bunescu deţin o colecţie impresionantă de peste 250.000 de sticle de vinuri vechi atât româneşti, cât şi soiuri din Italia, Franţa sau Spania.

Casa de Vinuri Huşi are 20 de mărci de vinuri înregistrate şi exportă în 14 ţări, din Europa, dar şi în China. Pe piaţa chineză, Serghei Bunescu a reuşit să se impună promovând unul dintre vinurile preferate ale lui Nicolae Ceauşescu. Cramele lui Bunescu au în portofoliu branduri precum Cramele Huşi, care are în portofoliu branduri ca Busuioaca de Bohotin, Dealurile Huşilor, Castelul Dintre Vii, Mihai Viteazul, Inima de Haiduc sau Zghihara de Huşi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite