Activiştii Greenpeace s-au legat cu lanţurile de gardurile care împrejmuiesc sonda Chevron de la Pungesti

Activiştii Greenpeace s-au legat cu lanţurile de gardurile care împrejmuiesc sonda Chevron de la Pungesti

Activi;tii Greenpeace au blocat intrarea în perimetru deţinut de Chevron la Pungeşti

25 de activişti Greenpeace din şapte ţări au blocat astăzi intrarea în perimetrul din jurul sondei Chevron, din Pungeşti. Activiştii au instaurat zonă de carantină anti-Chevron.

Ştiri pe aceeaşi temă

Activiştii greenpeace au sosit în această dimineaţă la Pungeşti şi protestează în mod paşnic, declarând zonă de carantină în jurul sondei Chevron de la Pungeşti.

Aceştia au blocat zona, solicitând interzicerea fracturării hidraulice pentru extragerea gazelor de şist. Activiştii au format un lanţ uman la intrarea în perimetrul Chevron, s-au legat de gardul care împrejmuieşte sonda şi au afişat bannere cu mesajele: Pungeşti Zonă de carantină anti-Chevron”, „NU fracturării hidraulice”, „Stop abuzurilor din Pungeşti”.

În aprilie, compania Chevron a instalat prima sondă de explorare pentru gazele de şist, în ciuda protestelor localnicilor, care au durat luni de zile.

Compania plănuieşte să instaleze sonde şi in comunele învecinate şi a primit acorduri de mediu pentru: Păltiniş (Băceşti), Siliştea (Pungeşti), Popeni (Găgeşti ) şi Puieşti unde Consiliul Judeţean Vaslui a dat şi autorizaţie de construcţie.

Până acum, 11 consilii locale din judeţul Vaslui şi anume: Alexandru Vlahuţã, Bãcani, Coroieşti, Dumeşti, Ghergheşti, Pochidia, Perieni, Pogana, Puieşti, Tutova şi Vinderei, au adoptat hotãrâri de interzicere a explorãrii şi exploatãrii gazelor de şist.

“Atât tehnologia de explorare cât şi şi tehnologia de extragere a gazelor de şist prin fracţionare hidraulică sunt extrem de periculoase şi poluante, cu urmări care persistă în sol, apă şi în organismele care trăiesc în zonele afectate. Acţiunea de protest este şi un răspuns la măsura fără precedent luată de Guvernul român cu privire la restrângerea drepturilor unei comunităţi.Pe 16 octombrie 2013, Guvernul român prin instituţiile sale şi-a permis să instaureze „Zona specială de siguranţă” la Pungeşti în dauna protejării mediului şi a locuitorilor  săi. Pentru obţinerea „gazului ieftin”, Guvernul apără interesele corporaţiilor în loc să apere drepturile cetăţenilor săi”, se arată într-un comunicat al Greenpeace.", se arată într-un comunicat al Greenpeace.

Citeşte şi:

FOTO Puţurile de apă din interiorul şantierului deţinut de Chevron la Pungeşti au fost sigilate şi blindate

Dosarul Chevron. Motivele pentru care compania americană a primit autorizaţiile de mediu în judeţul Vaslui

Preşedintele Traian Băsescu îndeamnă pe cei de la Chevron să fie „mai prietenoşi“ cu comunităţile locale

Judecătorii vasluieni au decis: Liber la explorarea gazelor de şist la Pungeşti

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările