Turnu Severin: Vestigiile romane de la muzeu, îngrijite de deţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajutorul deţinuţilor vine ca o mană cerească pentru muzeu, întrucât instituţia nu mai are niciun salariat care să se ocupe de igienizare. 

Printr-un parteneriat iniţiat anul trecut, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier şi Penitenciarul Severin colaborează în ceea ce priveşte promovarea şi conservarea valorilor istorice din Mehedinţi.

„De-a lungul timpului, au fost organizate manifestări privind conştientizarea valorilor culturale din judeţul Mehedinţi. Dar în acelaşi timp, reprezentanţii Penitenciarului se preocupă şi de igienizarea şi conservarea acestor monumente arheologice romane”, spune directorul Muzeului, Sorina Matacă. Cum salariatul instituţiei care se îngrijea de curăţenie s-a pensionat pe caz de boală, iar posturile sunt blocate, ajutorul deţinuţilor vine ca o mană cerească.

Muncesc cu drag
Ultima „ieşire” a acestora în castrul roman a fost, joi, când înarmaţi cu furci, coase şi greble, aceştia au tăiat iarba crescută printre vestigiile romane. „Având în vedere că se apropie Ziua Europeană a Parcurilor, am vrut să dăm o mână de ajutor salariaţilor muzeului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, Alina Săvescu.

Deţinuţii au participat voluntar la această acţiune, deci nu sunt recompensaţi în bani ori zile câştig din pedeapsă. „Ţinând cont că şi muzeul de atâtea ori ne-a ajutat, era normal ca şi noi să-i ajutăm. Am vizitat muzeul şi mi-au plăcut toate secţiile. Oricum, când eşti o persoană privată de libertate, totul ţi se pare frumos. Având în vedere că luni este şi ziua parcurilor, vrem ca totul să arate frumos”, a spus Alexandru Barbu, din Bucureşti, condamnat pentru viol.

Castrul are o suprafaţă de două hectare, iar în lipsa unor îngrijitori, este foarte dificil de menţinut.

Muncesc, dar se şi culturalizează

Pe lângă munca pe care o fac, deţinuţii au avantajul a se culturaliza. De altfel, mulţi dintre ei, deşi sunt din Mehedinţi, păşesc pentru prima dată pragul muzeului. „Este un avantaj reciproc sigur, pe de o parte specialiştii muzeului prezintă şi ajută la informarea deţinuţilor privind valorile din judeţ, iar pe de altă parte deţinuţii ne ajută şi ne oferă un sprijin nemaipomenit în igienizarea acestor monumente. Şi, până la urmă, după ce afli cât de importante sunt aceste monumente istorice altfel ştii să le conservi”, a adăugat Sorina Matacă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite