Turnu Severin: Nevena Popescu vorbește despre meseria de medic veterinar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Nevena Popescu vorbește despre meseria de medic veterinar
Turnu Severin: Nevena Popescu vorbește despre meseria de medic veterinar

Iubește animalele și vrea să-și construiască o carieră îngrijindu-le. A făcut practică în locuri și condiții diverse, lucrând cu cai sau porci, chiar și cu fazani și căpătând experiență în meseria pe care o va urma.  

Nevena Popescu este o mare iubitoare de animale. S-a gândit să îmbine utilul cu plăcutul, așa că pasiunea ei îi va deveni meserie. După ce a renunțat la ideea de a deveni medic, studenta s-a reorientat către medicina veterinară. „Mi-a venit ideea să dau la medicină veterinară în clasa a 12-a. Inițial aș fi vrut medicină, dar m-am răzgândit. Îmi plac foarte mult animalele și acest lucru a fost principalul factor care m-a făcut să mă hotărăsc”, ne spune Nevena. Șocul primului an de facultate a fost destul de puternic, mai ales că unele convingeri ale tinerei legate de cantitatea de informație nu s-au potrivit cu realitatea oferită de facultate. „Primul an de facultate a fost foarte greu, mi-am dat seama că e prea multă materie, prea puțin timp pentru a o învăța. Cel mai mare obstacol este faptul că nu-mi rămâne timp pentru mine. Când nu am cursuri, adică în timpul meu liber, trebuie să învăț. Cel mai rău lucru în facultate este faptul că există mult prea multă informație. Se pierde foarte mult timp cu partea teoretică, iar atunci când ești în fața unui ca concret, nu știi ce să faci, sau nu-ți dai seama pe moment, pentru că e nevoie de experiență practică îndelungată”, susține Nevena Popescu.

Practică la ferme și herghelii
Totuși, studenta face în fiecare an practica obligatorie, astfel că a întâlnit destule cazuri reale și a lucrat în locuri și condiții dintre cele mai diverse. „ Am făcut practică la clinica facultății, la ferme de vaci de lapte, la ferme particulare de fazani, la complexul de porcine de la Gătaia, la herghelia de la Izvin. În anul 2, eram în practică, iar profesorii mei au întâlnit un caz care le-a ridicat  mari probleme. De la intestine până la inimă, tot corpul unui cal era afectat de paraziți. Până la urmă a trebuit să-l sacrifice. E un caz care mi-a rămas în memorie. Am întâlnit multe cazuri de cruzime împotriva animalelor. De exemplu, la clinica facultății au venit mulți oameni care ne solicitau să le extragem corzile vocale câinilor, pentru că erau deranjați de lătrat”, povestește Nevena. Referindu-se la propriul viitor, tânăra studentă e conștientă că va avea mult de muncă. „Aș vrea să lucrez într-o clinică mare. Clinici mari sunt foarte rare la noi în țară, sunt numai 2-3. În România e foarte greu să găsești un job bun, ca medic veterinar. La stat, ca și la cabinetele veterinare, salariile sunt foarte mici. Cel mai bine consider că e să lucrezi în ferme sau la o clinică importantă. Mai e și posibilitatea să-ți deschizi propriul cabinet, ceea ce mi se pare destul de greu, e o investiție majoră și în plus trebuie să-ți faci un renume pentru a putea rezista”, susține Nevena Popescu. Totuși, e optimistă în ceea ce privește lucrul cu animalele.

„La noi, doar în orașele mari activitatea de medic veterinar e ceva mai dezvoltată. Dar cred că o să fie mai bine de acum înainte. Oamenii au început să se trezească la realitate în ceea ce privește animalele și dreptul acestora la o îngrijire medicală normală. Deja sunt legi în acest sens și cred că lucrurile se îndreaptă spre normalitate, mai ales dacă se va materializa acea promisiune cu privire la înființarea poliției veterinare și vor apărea mult mai multe cabinete particulare”, ne spune viitorul medic veterinar.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite