Turnu Severin: Delignit, locul unde se fabrică placajul pentru rame și uși antiglonț

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Delignit, locul unde se fabrică placajul pentru rame și uși antiglonț
Turnu Severin: Delignit, locul unde se fabrică placajul pentru rame și uși antiglonț

În plină criză economică, societatea din Severin nu face față comenzilor de placaj pentru rame de ferestre și uși antiglonț, chiar dacă prețul unui metru cub de produs ajunge și la 6.000 de euro.

Ambasadele din România și din mai toate statele lumii, hotelurile de lux, dar și firmele din industria de apărare au la ora actuală încheiate contracte cu societatea severineană pentru achiziționarea de material antiglonț fabricat din lemn de fag. Un metru cub din acest produs, în funcție de densitate, se vinde la bursa de valori din Frankfurt cu sume cuprinse între 3.200 și 6.000 de euro. Cu toate acestea, pe stocul societății nu există la ora actuală nici-un gram de astfel de material.

Placaj din fag antiglonț

După mai mulți ani de bâjbâială în economia de piață românească, fostul combinat de Prelucrarea Lemnului (CPL), a fost divizat în mai multe societăți. Din 2004, platforma de prelucrare a placajului a fost preluată de concernul german Blomberger Holzindustrie, firma ce a inventat și patentat placajul stratificat de fag antiglonț.

 „După preluarea platformei de către firma germană, am încercat eficientizarea acesteia prin producerea acestui tip de placaj stratificat din fag, antiglonţ. De fapt, aici la Severin se fabrică furnirul, iar în Germania se presează pentru a ajunge la stadiul de antiglonţ. Noi nu avem deocamdată aici prese speciale pentru această performanţă. De anul viitor se vor aduce şi aici astfel de prese şi vom produce acest produs în totalitate”, declară Sales managerul Cristian Sallai.

Furnirul de fag se impregnează cu o soluţie pe bază de răşină fenolică, se presează la presiuni şi temperaturi foarte ridicate astfel încât densitatea pe metru cub ajunge la 1350 de kg. Anual, unitatea produce în jur de 1.000 metri cubi de furnir pentru placajul antiglonţ. Acest produs are avantajul că are un aspect estetic plăcut, are proprietăţi antiglonţ, se prelucrează mai uşor decât fierul şi nu face zgomot la lovire.

 „Ambasadele şi hotelurile de lux au geamurile antiglonţ, însă nu şi ramele, prin acestea putând trece glonţul. Noi am venit cu acest produs. Arată frumos şi totodată împiedică pătrunderea glonţului”, mai susţine Sallai.

Placaj folosit în apărare şi în CFR

Conform declaraţiilor lui Sallai, din 2008 de când a început producţia acestui tip de placaj, mai multe sectoare economice şi-au arătat interesul pentru achiziţionarea lui.

„Acest tip de placaj antiglonţ este folosit şi în industria de apărare, în interiorul tancurilor. Mai mult, în ultima perioadă firmele ce produc şină de cale ferată şi-au arătat interesul pentru acest produs. Cu el se vrea înlocuirea plăcuţelor din fier ce se folosesc la îmbinarea şinelor de cale ferată. Are aceleaşi proprietăţi ca şi fierul însă nu fac zgomot la trecerea trenului”, mai susţine Sallai.
La ora actuală, în Severin lucrează 350 de salariaţi, iar la aceeaşi unitate din Germania alţi 270 de salariaţi, iar din 2007, unitatea este cotată la Bursa de Valori de la Frankfurt. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite