RADEF branduieşte la Severin o ruină de cinematograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinematograful "Porţile de Fier" este în momentul de faţă o ruină FOTO Corina Macavei
Cinematograful "Porţile de Fier" este în momentul de faţă o ruină FOTO Corina Macavei

Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor - RADEF Româniafilm intenţionează să rebranduiască mai multe săli de cinematograf din ţară cu numele monştrilor sacri din cinematografia românească, având ca exemple cele două săli, care au primit deja numele „Florin Piersic” la Cluj şi „Sergiu Nicolaescu” la Târgu Jiu.

În cadrul acestei acţiuni, bătrânul cinematograf „Porţile de Fier” din Drobeta Turnu Severin ar urma să fie botezat cu numele cunoscutului regizor Geo Saizescu, severinean de origine. Intenţiile sunt frumoase numai că cinematograful este în momentul de faţă o ruină. Practic, cinematograful „Porţile de Fier”  a ajuns o "grotă", un loc în care îţi este frică să intri, în care şobolanii sunt ca la ei acasă. Uşile cinematografului Porţile de Fier s-au închis de aproape zece ani. În acea perioadă, severinenii nu se mai înghesuiau ca-n vremurile trecute să vadă un film la cinema, optând pentru vizionarea unei producţii pe DVD, video sau la televizor.

Clădirea a devenit raiul boschetarilor

Astfel, din raţiuni pur economice, cinematograful Porţile de Fier a fost închis, iar fiindcă nimeni nu s-a preocupat de paza lui, clădirea a devenit în timp adăpostul boschetarilor din oraş. Geamurile au fost sparte, pereţii vandalizaţi, iar tot ce se putea fura din interior s-a furat. În plus, pompierii au fost chemaţi în mai multe rânduri să stingă incendiile care s-au produs în interiorul clădirii din cauza oamenilor străzii care se încălzesc cu hârtii.

Primăria vroia să-l modernizeze

Potrivit punctului 8, subpunctul 4 din Legea  3.12.2008 privind modificarea OUG 39 din 2005 privind cinematografia, cinematograful „Porţile de Fier” a fost preluat de Primăria Drobeta Turnu Severin. Mai exact, între Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film (RADEF) şi Primăria Drobeta Turnu Severin s-a încheiat un proces-verbal de predare-primire a activului şi pasivului cinematografului. Apoi, în baza acestui proces-verbal s-a emis hotărârea de Consiliu Local nr. 273 din 28.10. 2009, prin care obiectivul a intrat în patrimoniul unităţii administrativ-teritoriale. Articolul 1 din hotărârea CL Severin specifica clar: „Se aprobă protocolul încheiat între primarul municipiului şi reprezentanţii Regiei Autonome pentru Difuzare şi Exploatare a Filmelor privind preluarea cinematografului Porţile de Fier în domeniul public al municipiului Drobeta Turnu Severin”. Totodată, prin aceeaşi hotărâre 273, s-a aprobat transmiterea cinematografului Porţile de Fier din administrarea Consiliului Local în administrarea Serviciul Public de Administrare şi Gestionare a Domeniului Public şi Privat, aflat sub autoritatea Consiliului Local.  Potrivit legii, Primăria Severin nu putea schimba obiectul de activitate al locaţiei şi trebuia să difuzeze film pentru o perioadă de 15 ani, pentru realizarea interesului public general. În plus, Primăria este obligată ca, într-un termen de maxim patru ani, să asigure reabilitarea, modernizarea şi dotarea sălii respective. Neîndeplinirea acestei obligaţii va atrage după sine pierderea cinematografului şi a terenului aferent lui de către Primărie, Ministerul Culturii urmând să verifice dacă aceste prevederi sunt respectate, se arată în documentele respective.

Probleme după preluare

Dar, la numai câteva luni după preluarea acestui imobil în patrimoniul CL, au început problemele. Edilii s-au trezit pe cap cu un SRL din Constanţa care pretindea că este chiriaş cu acte în regulă pe spaţiul din cinema. Acesta a lipit nişte afişe şi chiar a pătruns în incinta imobilului. „După ce l-am preluat printr-o hotărâre de guvern, a apărut o societate care a încheiat un act de închiriere, în opinia noastră fraudulos”, spunea la vremea respectivă viceprimarul Severinului, Mircea Grosu. În decembrie 2009, municipalitatea a sesizat imediat poliţia pentru a lua măsuri,  însă firma constănţeană SC Balkan Proiect Provider SRL, cu sediul în Constanţa, pe bulevardul Mamaia nr. 186, a ieşit basma curată invocând buna credinţă şi un contract de asociere în participaţiune nr. 105 din 11.12.2009 cu RADEF România Film. Aşa se face că intenţia Primăriei Drobeta Turnu Severin de a moderniza cinematograful nu s-a mai concretizat. Municipalitatea intenţiona să atragă fonduri europene în valoare de 1 milion de euro pentru reabilitarea şi modernizarea sălii de cinema, însă pentru că proprietatea asupra imobilului nu era certă, acest proiect a picat.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite