Primarul Orşovei, colaborator al Securităţii cu numele conspirativ „Alin”

Primarul Orşovei, colaborator al Securităţii cu numele conspirativ „Alin”

Ion Manea, primarul municipiului Orşova FOTO Corina Macavei

Primarul municipiului Orşova-Mehedinţi, liberalul Ion Manea, a fost colaborator al Securităţii, cu numele conspirativ „Alin”. Documentele care atestă „activitatea” acestuia au fost făcute publice în campania electorală din vara anului trecut de către contracandidatul său de la PDL, Doiniţa Chircu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unei Note de Constatare a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) din 21.05.2008, Ion Manea a fost recrutat în data de 16.06.1979, semnând un angajament de colaborare cu Serviciul de securitate, deoarece, fiind angajat ca ospătar putea asista la discuţiile purtate de clienţi.

De altfel, pe mulţi din cei care i-a turnat la securitate, Manea i-a cunoscut la restaurantul din Portul orşovean (unde era angajat), frecventat de cetăţeni străini. Sub numele conspirativ de „Alin”, Ion Manea a denunţat Securităţii faptul că unul dintre colegii săi a încercat să ajute un grup de tineri ce dorea să ajungă în Europa de Vest.

Într-un alt caz, Manea a denunţat o persoană care păstra legătura cu fratele său stabilit definitiv în SUA, fapt necunoscut de Securitate până atunci, iar din adnotările ofiţerului de Securitate reiese că informaţiile furnizate erau utilizate pentru continuarea urmăririi asupra persoanelor vizate de Manea.

„Din dosarul personal al pârâtului întocmit de Securitate reiese că acesta a fost urmărit iniţial pentru a i se stabili o caracterizare, iar după trecerea cu succes a verificării acesta a fost selecţionat ca informator al Securităţii, semnând angajamentul din 16.06.1979 şi primind numele conspirativ <<Alin>>. În această calitate pârâtul oferea informaţii despre un cetăţean sârb (...) şofer de tir în RFG, care întreţinea relaţii cu o ospătăriţă (...) cu care intenţiona să se căsătorească, transporta cu maşina diveese persoane în afara Orşovei, poseda sume mari de bani pe care-i cheltuia cu prietenii. Ca o consecinţă a furnizării acestor informaţii, cetăţeanul sârb intră în atenţia Securităţii. De asemenea, pârâtul mai oferă informaţii despre o călăuză care a încercat să ajute trei tineri să treacă graniţa, dar aceştia au fost prinşi de grăniceri. Pârâtului i se repartizează sarcina de a observa călăuza pe numele conspirativ <<Pavel>> şi să aibă în atenţie relaţiile apropiate ale acestuia, dacă mai este vizitat de prieteni din alte localităţi”  (text din sentinţa civilă nr. 2641 din 14.10.2008 – reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii). 

Dezvăluirile făcute de contracandidatul său la funcţia de primar nu i-au făcut pe orşoveni să-şi schimbe părerea despre Ion Manea, care a câştigat alegerile fără probleme. Pentru mulţi orşoveni a contat mai mult faptul că Ion Manea este un prosper om de afaceri, ceea ce în opinia lor demonstrează că poate fi şi un bun gospodar.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările