GABRIELA PETRIU, trei decenii dedicate elevilor din ciclul primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecțiunea pentru copii a fost cea care a determinat-o să devină dascăl. Este cea mai veche învățătoare a școlii generale nr. 14, din Turnu Severin.

La 1 septembrie va aniversa 29 de ani de când lucrează ca învățătoare. Nu ar da profesia de dascăl pe nimic.

,, Este greu, nu neg acest lucru, dar satisfacția este pe măsură. Când știu că prin mâna mea au trecut generații la rând, sentimentul nu poate fi decât unul de satisfacție și mândrie.”

Întorcând pagina în urmă cu aproape trei decenii, în glasul învățătoarei se simte emoția din primii ani de carieră.

,, Dintotdeauna mi-au plăcut copiii. Poate și pentru că mama mea a fost tot învățătoare. Chiar ea m-a îndrumat să mă înscriu la Liceul Pedagogic. Primii doi ani au fost destul de grei pentru că, fiind la început, aveam clase slabe”, mărturisește Gabriela.

Șapte generații îi sunt acum recunoscătoare că le-a învățat scrisul și cititul. În urmă cu câteva zile a organizat serbarea pentru cei 29 de elevi care au încheiat cu brio primul an de școală.

Fiind atașată de cei mici, a crezut că va fi ușor, dar pe parcurs a conștientizat că trebuie să relaționezi și cu familiile elevilor. Acestea erau la începutul carierei destul de nepăsătoare în ceea ce privește educația și instrucția propriilor copii.

,, Și astăzi mai sunt cazuri când părinții consideră că școala este cea care trebuie să formeze personalitatea copilului. Este adevărat, însă nu înseamnă că atmosfera din familie nu are nicio importanță. Nu degeaba se vorbește despre cei șapte ani de acasă.”

Lipsită de modestie spune că, pentru ea, Școala nr. 14 a fost a doua casă, de multe ori fiind absorbită de activitățile desfășurate aici. Și-a pus amprenta în multe lucruri care se găsesc acum în această unitate de învățământ.

,, Deviza O școală pentru fiecare îmi aparține, de asemenea sigla școlii. Mă bucur că în anii 1992,1993 clasa la care eram învățătoare a fost prima clasă din Mehedinți care a folosit calculatorul.”

Grație implicării sale școala a accesat fonduri europene. Își amintește că în urmă cu 15 ani internetul era abia la început la noi în țară. ,, Pentru a aduce internetul în școală am tras fir de pe undeva de lângă stomatologie.”

,,Întotdeauna mi-am dorit să fiu cu un pas înaintea celorlalți. Am vrut ca elevii mei să fie mai deosebiți decât alții. Cred că am reușit ”, spune Gabriela. Răbdarea și dragostea pentru copii au fost atuurile care au ajutat-o să formeze generații de-a rândul.,, Din prima mea serie am o colegă care este profesoară de română. Ancuța Bobocel a fost și ea eleva mea.”

Cu generațiile anterioare a  participat la două proiecte Comenius. Primul intitulat ,, Joaca și jocul. Prilej de bună dispoziție la școală și acasă” (2003-2006), iar al doilea, ,, Copiii și arta contemporană.”

Grație schimburilor culturale și cursurilor de perfecționare a cunoscut sistemul de învățământ din Franța, Anglia, sau Finlanda.

Întrebări și răspunsuri

V-ați dori ca în sistemul de învățământ românesc să se modifice ceva?

,, Da, mi-aș dori ca la nivelul școlii să eliminăm competiția exagerată, aș îndruma elevii spre activități de cooperare. Chiar prin schimburile culturale elevii sunt puși în situația de a colabora cu partenerii educaționali. În afară elevii sunt serioși, dar și toleranți. Ar trebui să le luăm exemplul.”
Ce v-a determinat să vă implicați în atâtea proiecte?

,, Am vrut să văd ce este și în alte țări. Avem de învățat cunoscând și alte sisteme de învățământ Mereu e loc de mai bine. Nu trebuie să ne fie jenă să primim de la alții ce este mai bun. Consider că am avut de învățat.”

Ce îi place?

,, Îmi plac oamenii cu valori morale , care sunt pozitivi și care nu se plâng mereu, ci caută soluții. Apreciez persoanele care își doresc mai mult de la viață, care sunt motivate să întreprindă activități de colaborare, care nu pun interesul personal pe primul loc.”

Ce nu îi place?

,, Nu îmi plac oamenii care nu se țin de cuvânt, și nu își respectă promisiunile făcute. Un alt lucru care mă deranjează este acela că în ziua de azi există un spirit competitiv mult prea pronunțat, care devine un inamic al omului, la un moment dat.”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite