VIDEO Locuri enigmatice din Dobrogea căutate doar de exploratori. Peisajele ameţitor de frumoase de la Deniz Tepe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deniz Tepe, dealul mare din nordul Dobrogei Sursa Facebook Deniz Tepe
Deniz Tepe, dealul mare din nordul Dobrogei Sursa Facebook Deniz Tepe

Deniz Tepe, „Dealul mării“ din nordul Dobrogei, este o arie naturală protejată foarte puţin cunoscută. Ştiută de exploratorii în căutare de locuri şi instantanee noi, zona este o comoară puţin vizitată a Dobrogei.

„Dealul mării“ Deniz Tepe se află în Depresiunea Nalbant învecinată cu platoul Niculiţel, cu dealurile Tulcei, cu colinele Uzum - Gavanele şi cu culoarul Traian-Cerna-Babadag ce face trecerea către podişul Babadag. 

Este sit Natura 2000 şi se află la doar 3-4 kilometri de Delta Dunării, la 4,4 km nord-vest de lacul Babadag ce limitează Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, 5,7 kilometri nord-est de Pădurea Babadag şi la aproximativ 24 km de Parcul Naţional Munţii Măcinului.

GALERIE FOTO DE LA DENIZ TEPE

Administrativ, situl se afla pe teritoriul comunelor Mihail Kogalniceanu, Mihai Bravu, Nalbant din judeţul Tulcea.

„Perspectiva asupra lacurilor Babadag si Razim, precum şi asupra podişurilor Niculiţel şi Babadag, precum şi silueta impresionantă a acestui martor de eroziune, vizibilă din lungul drumului naţional DN 22 Constanţa-Tulcea, conferă acestei rezervaţii o mare valoare peisagistică“, spun specialiştii de mediu.

Ei precizează că situl Natura 2000 Deniz Tepe nu este în acest moment o destinaţie turistică bine cunoscută, iar în jurul acestuia există o structură turistică prea puţin dezvoltată. 

Deniz Tepe a fost desemnat arie de protecţie specială avifaunistică, cu o suprafaţă de 1.900 hectare, iar rezervaţia naturală Dealul Deniz Tepe este arie protejată de interes naţional. 

Sursa Facebook Deniz Tepe / Daniel Petrescu 

Deniz Tepe - dealul mare din Tulcea Sursa Facebook Deniz Tepe

La Deniz Tepe ajungi din Tulcea, cu acces de pe DN22 Tulcea-Mihail Kogălniceanu-sat Lăstuni.

Din Constanţa, accesul se face pe DN22 Constanţa-Babadag-Mihail Kogălniceanu.

Din Bucureşti se ajunge pe ruta: A2 Bucureşti-Drajna, DN21 Drajna-Slobozia, DN2A Slobozia-Hârşova, DN22A Hârşova-Nalbant.

Managementul arealului este făcut de custozii Societatea Ornitologică Română și Fundaţia Eco Pontica.

În termeni de specialitate, Deniz Tepe reprezintă un interfluviu care desparte două bazine hidrografice: bazinul râului Taiţa (Tăiţa şi Begeni) şi bazinul Teliţei (Hagilar). 

Iată câteva atracţii culturale şi istorice din vecinătatea dealului Deniz Tepe:

1. Cetăţi istorice, situri arheologice: Cetatea medievală de la Enisala, fortificaţia Romană – Babadag, cetatea Halmyris – Murighiol, cetatea Troesmis – Turcoaia, cetatea Arrubium – Măcin, cetatea Aegyssus – Tulcea, cetatea Salsovia – Mahmudia, cetatea Beroe – Ostrov, Babadag Cetăţuie.

2. Case memoriale, muzee: Gospodăria ţărănească de la Enisala, Casa Panait Cerna de la Cerna, Casa Panaghia – Babadag

3. Monumente istorice: Geamia şi mormântul lui Ali Gaza-Paşa de la Babadag, cişmeaua Kalaigi – Babagag, mausoleul lui Sari Saltuk Dede din Babadag (conducătorul tătarilor care s-au aşezat în Dobrogea la 1262), Monumentul Paleocreştin de la Niculiţel, geamia Azzizie din Tulcea, iar lânga cetatea Garvăn-Dinogeţia, la sud de capul dealului Bugeac, a fost ridicat la sfârşitul secolului 19, de catre regimentul Riazan un monument comemorativ închinat primilor eroi români căzuţi în timpul Războiului de Independenţă, în luptele pentru eliberarea Dobrogei.

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Dobrogea ascunsă. Ce poţi vedea dacă te aventurezi în sălbăticie

FOTO Cel mai spectaculos loc de pe litoralul României este o îmbinare abruptă dintre uscat şi apă

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite