FOTO Marele câştigător al Concursului Internaţional „George Georgescu“, elev din Iaşi: „Vreau să studiez în străinătate, dar să mă întorc în România!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Mantale, câştigătorul trofeului FOTO Adevărul
Marius Mantale, câştigătorul trofeului FOTO Adevărul

Marius Mantale (18 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi, spune că cei care aleg o viaţă în străinătate fug de o luptă, încearcă să scape de provocările din România.

Concursul internaţional de interpretare a ajuns în 2013 la ediţia XXI. Cele şase secţiuni, pian, instrumente de coarde, instrumente de suflat, instrumente populare, muzică de cameră şi canto au adus pe scena Palatului Copiilor din Tulcea 172 de concurenţi din 20 de judeţe ale ţării şi din Republica Moldova.

„Concursul, care a pornit în 1992, din pasiunea unor profesori de la Liceul de Artă a ajuns astăzi să reunească peste o sută de concurenţi de marcă din ţară şi din Republica Moldova. An de an, numărul concurenţilor s-a mărit, iar din anul 1995 concursul a devenit internaţional. De-a lungul anilor juriul concursului a reunit nume sonore ale muzicii româneşti precum: Vladimir Orlof, Octavian Lazăr Cosma, Dan Buciu, Şerban Dimitrie Soreanu, Grigore Constantinescu, Gheorghe Zamfir, Monica Noveanu, Gabriel Croitoru, Gheorghe Oprea, Delia Pavlovici, Corneliu Solovăstru, Maria Toronciuc, Vasile Ţugui, Eleonora Enăchescu“, spune directorul Liceului George Georgescu din Tulcea, prof. Traian Oancea.

Marele câştigător al Concursului „George Georgescu“ 2013, organizat la finalul săptămânii trecut la Tulcea este Marius Mantale, un elev din Iaşi. Acesta a primit un premiu de 1.000 de euro, acordat de Ioana Georgescu, fiica marelui dirijor născut la Sulina şi un tablou semnat de artistul tulcean Victor Poiată.

Se pregăteşte de „luptă“

Născut în Roman, Marius a studiat primele note încă de la vârsta de trei ani. Primii ani de şcoală i-a făcut la Piatra Neamţ, iar apoi s-a mutat la Iaşi, unde a studiat la Colegiul de Artă „Octav Băncilă“.

Vrea să ajungă la Conservator, după care să studieze în afara ţării. Visează la o carieră în România, singura care i-ar aduce satisfacţiile dorite.

Despre concursul de la Tulcea spune că a fost o experienţă exraordinară. „Este cel mai important premiu pe care l-am primit până la momentul de faţă“, spune Marius Mantale (18 ani) despre trofeul câştigat la Concursul Internaţional „George Georgescu“, organizat la Tulcea în perioada 16 – 19 mai 2013.

Calitate versus cantitate

Are pian acasă, dar le preferă pe cele puse la dispoziţie de către liceul la care învaţă. Se gândeşte cu drag la momentele în care va ajunge în facultate şi va avea posibilitatea să exerseze pe cele mai bune instrumente.

Consideră că nu este nevoie să exerseze zile la rând pentru a face performanţă. Ba chiar acum, înainte de concurs, a fost pus în situaţia de a exersa din ce în ce mai puţin, întrucât se pregăteşte pentru examenul de bacalaureat şi pentru admiterea la facultate.

„Sunt obligat acum să acord mai multă atenţie examenelor ce urmează. Dar de abia aştept să vină vara şi să pot cânta cât îmi doresc“, spune Marius.

Vrea să urmeze cursurile Conservatorului din Iaşi, după care să plece la un masterat în străinătate, acolo unde plănuieşte să stea câţiva ani. Garantat se va întoarce în România, spune Marius.

„Cred că cei care pleacă fug de o luptă, iar eu nu sunt un astfel de om. Pentru mine este extrem de important ca, pentru început, să devin mai puternic, să nu optez pentru varianta mai simplă, a traiului în afara ţării, acolo unde, într-adevăr, se câştigă mai bine din muzică decât în România“.

Primele note, învăţate de la tatăl său

S-a apucat de muzică la vârsta de trei ani, atunci când tatăl său, instrumentist, l-a învăţat primele note. „Nici nu mergeam la grădiniţă atunci când am învăţat prima dată notele, pianul. Au urmat apoi cursurile la şcoala din Piatra Neamţ, după care, în clasa a VI-a, ne-am mutat cu tot cu domiciliu în Iaşi. Tata ştia că urmează să dăm la liceu de profil şi am considerat că la Iaşi oportunităţile sunt mai mari pentru mine şi fratele meu mai mic“.

Florin Mantale, fratele lui Marius, este elev în clasa a X-a la acelaşi liceu şi iniţial făcea pian din pasiune. „Am fost plecat un an cu o bursă în Scoţia, iar când m-am întors am văzut că este foarte avansat în studiul pianului. Are şi el deja câteva premii importante câştigate“, spune Marius.

Profesorul Andrei Enoiu Pânzariu: „Suntem încântaţi de toate realizările lui Marius“

Profesorul lui Marius, dr. Andrei Enoiu Pânzariu are numai cuvinte de laudă pentru elevul din clasa a XII-a. Spune că acesta a mai obţinut, în ultimii ani, marele premiu la un festival organizat la Piatra neamţ, marele premiu pe categorie (şi premiul I) la un festival organizat la Iaşi, premiul II la concursul Craiova Piano. În fiecare an a obţinut premiul întâi la etapele zonale ale olimpiadelor, iar în acest an a luat premiul al treilea la olimpiada naţională.

„Lucrez şi cu el şi cu fratele lui din clasa a IX-a. Amândoi sunt foarte pasionaţi de ceea ce fac şi am avut cu ei rezultate impresionante la toate concursurile la care au participat. Marius a şi câştigat o bursă anul trecut, în Scoţia, la Edinburgh, unde a studiat un an, după care a revenit la Iaşi“, spune mândru profesorul Enoiu Pânzariu.

Componenţa juriului

Preşedinte: prof. univ. dr. Dan Dediu (Universitatea  Naţională  de  Muzică Bucureşti)

Preşedinte de onoare: Ioana Georgescu, fiica marelui dirijor;

Pian: lector univ. dr. Delia Pavlovici (Universitatea  Naţională  de  Muzica  Bucuresti), conf. univ. dr. Veronica Gaspar (Universitatea  Naţională  de  Muzică  Bucureşti);

Vioară: Liviu Caşleanu (concert-maestru al Orchestrei din Bonn, Germania),  conf. dr. Ioan Fernbach (concert-maestru al Orchestrei Filarmonice „Banatul” din Timişoara);

Instrumente de suflat: prof. dr. Ion Nedelciu – clarinet (Universitatea  Naţională  de  Muzică  Bucureşti), prof. univ. dr. Vasile Gantolea;

Corzi grave şi ţambal: prof.  univ. dr.  Vasile  Ţugui (Universitatea  Naţională  de  Muzică  Bucureşti), lect.  univ. dr. Cătălin Ştefănescu-Patraşcu (Universitatea  Naţională  de  Muzică  Bucureşti);

Canto: prof. univ. dr.  Eleonora  Enachescu, canto  (Universitatea  Naţională  de  Muzică  Bucureşti); prof. Iulia Isaev – soprană (Universitatea  Naţionala  de  Muzică  Bucureşti);
Muzică de cameră: Varujan Cozighian – violinist (fost concert-maestru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu şi Bilbao, Spania), prof.  univ.  dr.  Vasile  Ţugui (Universitatea  Naţionala  de  Muzică  Bucureşti).

Cine a fost George Georgescu

Născut în Sulina, în 1887, marele dirijor George Georgescu se situează printre maeştrii secolului XX, fiind aşezat printre nume legendare precum Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwangler, Leopold Stokowski, Karl Bohm, Herbert von Karajan, Sergiu Celibidache.

A fost directorul Artistic al Societăţii Filarmonica, al cărei preşedinte de onoare era Regele Ferdinand, director al Operei Române, iar preţ de doi ani a condus Filarmonica din New York şi Orchestra Operei din Washington.
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite