Ce nereguli au scos la iveală controalele Curții de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul anului, instituția care verifică modul în care s-au cheltuit banii publici în instituțiile din județ a făcut public raportul de activitate pe anul 2010. Mai multe instituții publice, printre care Direcția de Finanțe, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă, dar și primării din județ au fost găsite cu nereguli contabile.

Astfel, la Direcția Generală a Finanțelor Publice controalele au constatat faptul că nu s-au extins verificările şi asupra altor impozite în urma constatării, prin Rapoartele de inspecţie fiscală parţială întocmite în scopul verificării deconturilor de TVA, a unor abateri cu consecinţe asupra altor obligaţii bugetare, sau nu s-a avut în vedere apariţia riscului de prescriere a dreptului de a stabili obligaţii fiscale în sarcina contribuabililor verificaţi.
La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea s-a constatat că operaţiunile economice reprezentând diferenţele rezultate din reevaluarea clădirii şi terenului la finele anului 2010, în sumă de 148.000 lei au fost înregistrate eronat în contabilitate. Diferenţa rezultată din reevaluarea clădirii, înregistrată eronat la finele anului 2010, a fost corectată în luna ianuarie 2011, însă ea a afectat situaţiile financiare ale anului 2010.
La Direcția Sanitar Veterinară nu au fost calculate, înregistrate şi încasate penalităţi de întârziere, în sumă de 27.000 de lei, ca urmare a neîncasării la scadenţă a veniturilor aferente serviciilor prestate.
La Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) au fost constatate abateri de la legalitate şi regularitate ce au necesitat valorificarea la nivelul ministerului, respectiv menţinerea pe funcţia de director a câte două persoane, plătindu-le salariile în mod nelegal.
Primăriile din CA Rosetti, Sf. Gheorghe, oraşul Babadag, municipiul Tulcea și-au fundamentat nerealist proiectele de buget ca urmare a neinventarierii şi evaluării incorecte a materiei impozabile şi a bazei de impozitare în funcţie de care se stabilesc impozitele şi taxele cuvenite bugetelor locale.
De asemenea, s-au mai constat cu privire la stabilirea, constatarea, urmărirea şi încasarea veniturilor bugetelor locale, fapt ce relevă managementul nu suficient de performant: nivelul veniturilor proprii încasate nu exprimă potenţialul real al unităţilor administrativteritoriale şi că există deficienţe în activitatea de administrare şi de executare silită a creanţelor fiscale de către compartimentele de specialitate ale primăriilor. Este cazul SC Transport Public, unde aceste abateri au însumat 496.000 de lei.

La primăria Sarichioi s-a constatat neaplicarea tuturor măsurilor prevăzute de lege privind urmărirea şi încasarea creanţelor bugetare înregistrate în evidenţele fiscale şi contabile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 (prejudiciu: 1.962.000 lei).

La primăria Tulcea s-a mai constatat nestabilirea, neînregistrarea, neevidenţierea şi nevirarea la bugetul de stat a unor sume datorate - taxa pe valoarea adăugată pentru anumite operaţiuni, sume datorate pentru persoanele cu handicap neangajate (676.000 de lei).

La Direcția de Întreținere și Administrare a Patrimoniului Tulcea dar și la Direcția de Asistență și Protecție Socială controalele au scos la iveală faptul că s-au acordat în continuare sporuri sau drepturi băneşti către personalul din administraţia publică locală, în baza contractelor/acordurilor colective de muncă sau a dispoziţiilor/deciziilor conducătorilor instituţiilor, cu nerespectarea regulilor şi principiilor stabilite prin Legea-cadru nr. 330/2009 care instituie un nou sistem de salarizare, cu norme juridice noi şi fără să se aibă în vedere că toate actele juridice emise în baza legislaţiei anterioare care nu îşi mai pregăsesc temei în noua legislaţie nu se mai aplică.
În acest context, s-a consemnat efectuarea de plăţi nelegale prin acordarea de spor de fidelitate şi loialitate, spor de confidenţialitate, spor pentru condiţii vătămătoare, drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii, indemnizaţie de dispozitiv, suplimente salariale. În cazul celor două direcții este vorba despre 3.298.000 lei.



Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite