Câinii fără stăpân, o problemă pentru locuitorii de la sate. Soluţia găsită de primarii din Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câini fără stăpâni foto: FB/Victor Vuk
Câini fără stăpâni foto: FB/Victor Vuk

Câinii fără stăpân sunt o problemă pentru locuitorii satelor. Primarii de comune recunosc că le este foarte greu să intervină deoarece costurile serviciilor de ecarisaj sunt mari, iar înfiinţarea unui serviciu propriu, cu respectarea tuturor standardelor, ar duce la falimentul primăriilor.

Comunele din judeţul Tulcea, membre în Asociaţia Comunelor din România (ACOR) – filiala Tulcea, au decis să înfiinţeze un serviciu de ecarisaj care va deveni funcţional începând cu luna martie.

„Din punct de vedere legal va fi înfiinţat un serviciu de ecarisaj, apoi acesta va fi delegat, prin achiziţie publică, unei societăţi comerciale specializate. Aveam varianta ca fiecare comună să facă acest lucru în parte sau aveam varianta să facem totul în cadrul ACOR-ului. Am considerat că lucrurile care pot fi făcute în comun să fie făcute în comun”, explică Eugen Ion, preşedintele ACOR Tulcea. 

În mod individual, o primărie de sat trebuie să plătească între 750 şi 1.000 de lei pentru fiecare animal care este preluat de o firmă de ecarisaj. Preţul diferă în funcţie de numărul animalelor şi distanţă. În judeţul Tulcea, de exemplu, în acest moment nu există nicio firmă de ecarisaj autorizată, de aceea primarii se văd nevoiţi să apeleze la firme din Bucureşti.

„Este principalul motiv pentru care facem acest serviciu comun: preţul mai bun. Dar mai este o problemă: nu sunt multe societăţi acreditate deoarece condiţiile impuse de lege sunt destul de stricte şi sunt ONG-urile care monitorizează activitatea acestor firme. Nu mai merge să ia un câine dintr-un sat şi să-l elibereze în altul”, adaugă Eugen Ion. 

Odată ce serviciul de ecarisaj înfiinţat la nivelul ACOR Tulcea va fi funcţional, primarii vor face solicitări în baza unor acorduri încheiate între UAT-uri şi ACOR, indicând şi numărul de animale vizate, ACOR le va centraliza, iar firma specializată va răspunde acestor solicitări comune. Astfel, preţul suportat de primării va fi mai mic, spune preşedintele Asociaţiei.

caini fara stapani vagabonzi foto fb victor vuk

Câini fără stăpâni foto: FB/Victor Vuk

Comunele au probleme cu câinii fără stăpân

Marian Naiman este primarul comunei Frecăţei, judeţul Tulcea. El a explicat pentru „Adevărul” că în fiecare săptămână primeşte sesizări din partea oamenilor cu privire la câinii fără stăpân. 

„La nivelul comunei nu avem cum să facem un adăpost. Ar costa foarte mult. Avem un buget foarte mic, la o populaţie mică. Un adăpost presupune o clădire, un tehnician veterinar, angajaţi, hrană şi altele. Se ajung la costuri care reprezintă 10-15% din bugetul comunei”, spune primarul. 

El arată că mai mult de jumătate dintre câinii fără stăpân identificaţi pe raza comunei sunt aduşi din alte părţi. „Semnale de la cetăţeni avem mereu. <<A venit o maşină şi a lăsat câini>>. Din păcate nu aduc şi dovezi (fotografii, numere de înmatriculare). Cei care-i aruncă nu-i aruncă în faţa primăriei sau în zonele cu camere de luat vederi”, explică Marian Naiman.

Edilul a încercat în urmă cu puţin timp să contacteze de pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) servicii de ecarisaj pentru circa 20-30 de animale fără stăpân. Imediat a aflat că unele organizaţii non-profit i-au făcut o plângere la Poliţie şi la Prefectură. Aşa că a oprit orice demers. 

„De aceea am făcut un apel: dacă nu ne lasă să contractăm serviciul de ecarisaj, să vină ei să-i adopte. Iubesc animalele, nu vrem să le omorâm”, mai spune primarul din Frecăţei.

Majoritatea administraţiilor locale derulează campanii de sterilizări gratuite, campanii susţinute de diferite ONG-uri, iar rezultatele se văd prin diminuarea numărului de animale care ajung să fie abandonate pe stradă. Doar că, nu de puţine ori, pe lângă animalele aduse de prin alte locuri apar şi animale care provin din gospodăriile localnicilor.

„Nici cetăţenii, nici primăriile nu am dat importanţă foarte mare acestei probleme. Toţi avem un câine acasă, care fată 5-7 căţei. Îl oprim pe cel mai frumos, pe restul îi ducem în capătul satului, apoi ei apar în zona şcolilor, de exemplu, şi vine părintele şi ţipă la primar că-i muşcă copilul. Noi ne facem singuri rău”, adaugă Eugen Ion, care este şi primarul comunei Jurilovca. 

Vă recomandăm şi: 

Noul guvernator al Deltei: „Şmecherul e foarte greu de prins, noi avem motoare de 100 de cai putere, iar el de 300“

Podeţele spre nicăieri din Mahmudia trebuie desfiinţate. Primăria a găsit o nouă explicaţie pentru ele

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite