Nu am zis la nimeni că voi pleca pentru că nu am crezut că voi putea urca într-un avion în această vară. După două încercări eşuate de a călători către România (una în care mi se zicea să stau într-un aeroport din Germania 20 de ore fără să ies, fără să am acces la vreun lounge decât dacă sunt deja membră a vreunui business club şi cea de-a doua încercare pur şi simplu prin anulare de zbor), mi-am zis, ce o fi, o fi!

acum 4 zile · comentarii (7)

Se pare că premierul Orban n-a auzit de principiile de bază ale democraţiei: separarea puterilor în stat, „checks and balances”, conlucrarea loială a puterilor statului. Premierul Orban consideră că doar el este deţinătorul adevărului absolut, doar el ştie ce e bine şi ce e rău, ce e drept şi nedrept. Celelalte puteri ale statului mai mult îl încurcă, şi atunci le ignoră.

acum 4 zile · comentarii (83)

Mâine, la iniţiativa Franţei, urmează o videoconferinţă la care vor participa mari actori ai scenei internaţionale, donatori în cadrul unei campanii care se organizează cu o viteză aproape fără precedent în favoarea populaţiei din Liban, lovită cumplit de tragedia de acum câteva zile şi care ameninţă să accentueze implozia economică şi socială a ţării.

acum 4 zile · comentarii (23)

Cum arată educaţia azi, aşa va arăta societatea de mâine. Au trecut nouă luni de la preluarea guvernării de către PNL. Ce a realizat guvernul Orban în educaţie? Nimic din ce aşteptam să rezolve, probleme urgente şi presante pentru ieşirea educaţiei din situaţie nenorocită pe care am moştenit-o de la PSD.

acum 5 zile · comentarii (4)

Înainte să intrăm în subiectul zilei: ştie cineva de când conducerea diferitelor domenii (gen educaţia) a fost transferată, din punct de vedere constituţional, de la Guvern la preşedintele României? Sau avem (din nou) de-a face cu un premier de paie şi un preşedinte ce taie şi spânzură?

acum 6 zile · comentarii (5)

Tot pe la televiziunile de ştiri sunt invitaţi poliţişti, criminalişti care ne vorbesc pe tonuri grave, îngrijorătoare despre proliferarea clanurilor de crimă organizată, care se dezvoltă în Bucureşti şi aiurea. Care îşi fac mendrele de zeci de ani sub ochii autorităţilor, tolerate mai mult sau mai puţin de acestea sau chiar în complicitate

acum 6 zile · comentarii (12)

Chiar dacă pe noi nu ne interesează acest nivel de jocuri, marea diplomaţie de forţă cam aşa se face. Iată anunţul făcut ieri de Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe francez, în aşteptarea vizitei pe care Macron o începe în Liban, primul şef de stat care - dincolo de mesajele de condoleanţele cu text standard - chiar merge în Beirutul sfâşiat de urmările tragice ale dublei explozii:

acum 6 zile · comentarii (32)

„Am înţeles că modul de a circula liber de dinainte e un lux. Trebuie dusă o bătălie ca să ajungem iarăşi la o formă de libertate făcută din dus, întors şi diverse schimburi. Am înţeles că suntem intim legaţi. Suntem cel mai rău şi cel mai bun lucru pentru celălalt. Este esenţial să distingem între exigenţele sanitare şi valorile democratice dobândite pentru a nu ajunge prizonieri ai unor ţări fortificate.“

acum 6 zile · comentarii (4)

Nu este nevoie de un efort intelectual considerabil pentru a realiza că dezechilibrele sociale, economice sau politice se accentuează, în principal, pe fondul unor conflicte publice permanente, pe teme dintre cele mai diverse şi care, de cele mai multe ori, depăşesc graniţele naţionale. Aproape că nu mai există subiect asupra căruia să se poată obţine un consens public.

acum 6 zile · comentarii (30)