Sulina cosmopolită. Povestea măririi şi decăderii celui mai estic oraş-port, unde altădată au trăit oameni din 26 de naţii 5

La sfârşitul secolului XIX, Sulina devenea unul dintre cele mai importante porturi de pe cursul Dunării, după ce aici se stabilea Comisiunea Europeană a Dunării. Instituţia care se îngrijea de circulaţia liberă şi fluidă a navelor spre Marea Neagră a făcut ca oraşul românesc să devină un centru administrativ de talia Bruxellesului contemporan.

Sulina cosmopolită. Povestea măririi şi decăderii celui mai estic oraş-port, unde altădată au trăit oameni din 26 de naţii Vezi comentarii 5

VIDEO Imagini de poveste cu locul unde Dunărea atinge Marea Neagră. Pe vremea lui Herodot, Istrul avea cinci braţe

VIDEO Imagini de poveste cu locul unde Dunărea atinge Marea Neagră. Pe vremea lui Herodot, Istrul avea cinci braţe

În prezent, Dunărea se varsă în Marea Neagră prin trei braţe: Chilia, Sulina şi Sfântu Gheorghe, însă scrierile vechi vorbesc despre mai multe guri. De departe, cele mai frumoase imagini le lasă Dunărea la vărsare prin şenalul navigabil Sulina, braţul cu acelaşi nume fiind cel mai scurt şi mai drept braţ al Dunării, de aproximativ 71 kilometri.

Totuşi, dacă eşti ministrul Educaţiei parcă n-ar fi normal să-ţi schimbi opinia de la o zi la alta, în privinţa testelor PISA. România îşi fură singură căciulă, în absenţa unui sistem riguros şi obiectiv de evaluare a progresului şcolar din educaţie. Ani de zile ne-am culcat pe iluzia că avem rezultate formidabile la examenele naţionale. De fapt, mistificări, minciuni şi fraude cât cuprinde.

acum 7 zile · comentarii (21)

Se tot vorbeşte despre „dezastrul din şcolile româneşti”. Eu unul cred că e un dezastru, dar nu din cauza testelor PISA; şi sunt de acord cu cei care s-au întrebat dacă un elev din ţările care excelează la PISA ar face faţă sistemului de învăţământ românesc.

acum 7 zile · comentarii (52)

1. PATRU GENERAŢII CULTURALE. Ele – generaţiile culturale – pot fi în număr de patru. Prima generaţie este a întemeietorilor. Ei defrişează spaţiul entropic al naturii şi, în esenţă, sau prin extensie, al Existenţei. Ei sapă şi aşază temeliile solide pentru ceea ce va fi. Întemeierea se face întotdeauna pe orizontală, în punctul de intersecţie şi delimitare dintre adânc şi înalt.

acum 8 zile · comentarii (2)

O invitaţie scandaloasă a fost înaintată de primarul capitalei României, Gabriela Firea, către omologul său sovietic din Republica Moldova: Ion Ceban. Gestul arată de fapt legăturile ombilicale existente pe cale politică între diverse fracţiuni controlate pe cele două maluri de Prut de către Moscova.

acum 8 zile · comentarii (4)

După fiecare asemenea reuniune la nivel înalt urmează tradiţionala perioadă în care se transmit mesaje. Baletul diplomatic începe imediat, de regulă cu o conferinţă de presă ţinută de Secretarul General, apoi, în aşa numitele „săli de presă naţionale” liderii statelor membre se întâlnesc cu reprezentanţii presei din ţările lor.

acum 8 zile · comentarii (13)

A trebuit să fie date publicităţii rezultatele testelor PISA şi a mai fost nevoie ca ministrul Educaţiei, d-na Monica Anisie, să încerce să minimalize într-un mod cel puţin neinspirat adevărul conţinut în ele, şi anume că mult prea adesea şi în mult prea multe locuri profesorii se fac că predau, iar elevii mimează învăţarea, şi toată lumea a sărit ca arsă.

acum 8 zile · comentarii (6)

N-am înţeles intervenţia de joi a preşedintelui pe tema educaţiei. Domnia sa pare că minimalizează proporţiile dezastrului în care se afla educaţia noastră. Când eşti pe ultimul loc în Europa la matematică şi penultimul la ştiinţe, când 47% dintre elevii de 15 ani nu stiu cele 4 operatii, iar 44% nu înţeleg ce citesc, ce alte argumente îţi trebuie ca să realizezi proporţiile dezastrului?

acum 8 zile · comentarii (21)

Aşadar, un dar de Moş Nicolae, o carte atât de frumoasă, dedicată ,,Totuşi toamnei" şi inspirată de marea poezie de iubire a marelui poet Adrian Păunescu, editată ca un obiect de artă, de păstrat mereu pe noptieră, aproape de visurile frumoase pe care le merităm într-o lume care pare să fi uitat că există şi suflet, că mai există şi iubire, că mai există şi anotimpuri cu farmecul lor unic încă,

acum 8 zile · comentarii (1)

Într-o seară ieşise din casă să-şi cumpere pâine. Stătea la semafor, când un tânăr s-a apropiat şi s-a uitat la geanta pe care o ţinea pe umăr. Sau poate nu acolo s-a uitat, dar aşa i s-a părut ei. „Pot să vă întreb ceva?“, a zis, apoi a întins mâna şi a continuat: „Eu sunt Manuel. Scuze! Eu sunt Manuel“.

acum 9 zile · comentarii (12)

Sume importante de bani intră lunar, în buzunarele statului, care în loc să garanteze serviciile medicale asiguraţilor din sistemul de sănătate ce-şi plătesc onest, cotizaţia, îi mai taxează de ”N” ori prin costurile analizelor plătite. Evident, nimeni nu-i despăgubeşte pe bolnavi pentru cheltuielile suplimentare pe care sunt obligaţi să le facă. În mod normal, fiecare asigurat ar trebui despăgubit pentru costurile analizelor plătite.

acum 9 zile · comentarii (3)
Postari Recente