VOCEA VESTULUI Ce facem cu salariile barosane din primării ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mălin Bot este redactor-şef Adevărul de Seară Timişoara
Mălin Bot este redactor-şef Adevărul de Seară Timişoara

Primăriile din Vest sunt pline cu funcţionari care şi-au ridicat la cer veniturile. Jurnaliştii Adevărul de Seară din Timişoara au calculat că venitul mediu lunar al funcţionarilor din Primăria Timişoara este de peste 2.100 de lei. Mulţi au salarii ce depăşesc 3.000 de lei.

Cel mai mare venit lunar al unui funcţionar este de 5.000 de lei. Şefii au chiar mai mult. Secretarul Primăriei Timişoara e plătit ca un manager de multinaţională: 10.000 de lei. Nu există în Banat o firmă privată, cu peste 300 de angajaţi, în care să se câştige atât de bine.

Situaţia este trasă la indigo în toate primăriile oraşelor mari din Vest. La Arad, Deva, Hunedoara, Reşiţa sau Oradea sute de birocraţi primesc sume deşănţate din impozitele pe care le achită locuitorii acestor oraşe pentru apartamente, maşini şi terenuri.  Micşorarea salariului de bază al acestor nababi publici este egală cu zero. Asta pentru că funcţionarii îmbuibaţi cu venituri babane au clădit aceste sume din sporuri, obţinute prin simulacre de procese în care sindicatul şi juriştii primăriilor au fost de aceeaşi parte a baricadei cu judecătorii, la rândul lor amatori de sporuri similare. Totul sub acordul tacit şi condamnabil moral al primarilor care, în loc să se gândească la binele întregii comunităţi, s-au gândit că le va creşte şi lor leafa din aceste procese.

Funcţionarii au spor de dispozitiv, de stres, de antenă, de plecat în concediu, de întors din concediu, le lipseşte numai sporul de bun-simt. Au obţinut în instanţe bani pentru haine şi multe alte bazaconii inventate doar pentru a mulge cât mai mult din banul public. Ce fac pentru aceşti bani ? Nu e foarte clar. Programul e de primărie, eficienţa nu o apreciază nimeni. Examene nu au de dat pe parcursul carierei.  

Spre comparaţie, un profesor debutant, plătit pe stil nou cu 650 de lei, are de dat o serie de examene pentru a ajunge în învăţământ. În timpul carierei este constant evaluat, examinat, notat. Are rost să discutăm despre cât de multă şi grea e facultatea de medicină şi despre sumele ridicol de mici pe care le primeşte un medic debutant ? Pentru ce sunt plătiţi atât de mult funcţionarii din primării, tot angajaţi ai statului ?

Poate că, fără jumătate dintre funcţionari, primăriile ar merge la fel de bine sau prost. Privind către aceşti nababi, din mulţimea de pensionari disperaţi, de la catedra profesorului debutant cu 650 de lei salariu sau cu ochii angajatului „la privat" care munceşte 12 ore pe zi, pe bani mai puţini, este greu să înţelegi logica statului în povestea cu măsurile împotriva crizei.

Eu văd doar că, sub plapuma autonomiei administrative locale, sute de indivizi cu tupeu adunaţi în primării râd în nas recesiunii şi mai ales celor care, din tot mai puţinul lor, le plătesc salariile barosane. Ce facem cu ei ?

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite