VIDEO Petrecere de fiţe în Sala Baroc a Muzeului de Artă Timişoara. Sărbătoritul, despre invitaţi: „Frumoşi, rafinaţi, plini de viaţă şi bun gust“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri din Timişoara a organizat, cu ocazia zilei sale de naştere, o petrecere fastuoasă, în sala Baroc a Muzeului de Artă din Timişoara. La petrecerea, care a fost inspirată din filmul Great Gatsby, au participat aproximativ 100 de invitaţi. Evenimentul a stârnit controverse aprinse în oraş. Sărbătoritul susţine că este prins la mijloc într-un conflict dintre fosta şi actuala conducere a  muzeului.

Marcel Matinaş, un om de afaceri din Timişoara, cu afaceri în domeniul medical şi cosmetic, a organizat joi seara, cu ocazia zilei sale de naştere, o petrecere pentru care a închiriat Sala Baroc a Muzeului Banatului din Timişoara. Organizarea evenimentului în sala care are o vechime de aproximativ 250 de ani a fost posibilă în baza unei hotărâri de Consiliu Judeţean care permite închirierea Sălii Baroc pentru astfel de evenimente private.

La evenimentul la care sărbătoritul a ajuns cu o maşină de epocă, parcată pe o stradă pietonală de lângă Muzeul de artă, s-au servit aproximativ 60 de tipuri de şampanie şi gustări alese, au participat aproximativ 100 de invitaţi, în cea mai mare parte oameni de afaceri din Timişoara. Printre participanţii la petrecere s-a numărat şi cel mai bogat bănăţean, omul de afaceri Emil Cristescu. Primele reacţii provocate de petrecerea din Muzeul de Artă au apărut pe pagina „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii”, o pagină de Facebook, care nu are legătură cu Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Pe pagina amintită a fost postat un filmuleţ care prezintă imagini cu petrecerea exclusivistă din Muzeul de Artă. Imaginile au stârnit controverse aprinse pe reţelele de socializare, obligându-l pe sărbătorit să vină cu precizări. „Dragi prieteni, vă mulţumesc că aţi fost încă o dată EXTRAORDINARI: frumoşi, rafinaţi, plini de viaţă şi bun gust! Eleganţa cu care m-aţi onorat aseară, perfect încadraţi în tematica Gatsby a anilor '20, m-a facut să fiu recunoscător înca o dată că am astfel de prieteni şi dacă unii dintre voi aţi ajuns să daţi ochii cu o postare foarte slab întocmită, sub imperiul frustrării şi răutaţii, total nedocumentate...îmi pare rău!”, a scris Marcel Matinaş, pe Facebook.

Contactat de „Adevărul”, omul de afaceri a declarat că a respectat întocmai cerinţele impuse de reprezentanţii muzeului şi locul în care s-a desfăşurat evenimentul, în decizia de aprobare a închirierii cântărind greu faptul că s-a propus o petrecere cu tematica anilor '20. „Nu a fost o petrecere la care să ne îmbătăm să spargem pahare. Au fost foarte mulţi oameni din partea muzeului. S-a servit doar şampanie, apă plată şi apă minerală. Am vrut să dau senzaţia de palat. Am şi reuşit acest lucru. Am fost făcuţi cocalari şi o să îi dăm în judecată pentru defăimare. Am avut invitaţi  doctori, ingineri, farmacişti, agricultori pentru că prin natura activităţii noastre avem de a face cu foarte muţi oameni. Nimeni nu a fost cocalar”, a declarar Marcel Matinaş.

Potrivit sărbătoritului, evenimentul a fost supravegheat de aproape de opt angajaţi ai muzeului şi un muzeograf, care au avut grijă ca nimeni să nu intre în Sala Baroc cu şampanie sau tort. „Nu am avut voie să avem foc deschis şi nici lumânare pe tort nu am avut”, a mai spus omul de afaceri potrivit căruia în interiorul muzeului s-a fumat o ţigară electronică.

În privinţa maşinii parcate pe pietonală, Marcel Matinaş a spus că astfel de situaţii sunt peste tot în lume, iar maşina de epocă parcată lângă Muzeul de Artă „a întregit peisajul pitoresc al Pieţei Unirii”. „Din câte am înţeles, este un conflict între fosta şi actuala conducere a Muzeului de Artă şi cred că am picat victimă colaterală în acest scandal”, a spus Matinaş, potrivit căruia problema utilizării Muzeului de Artă trebuie reglementată de Consiliul Judeţean, proprietarul clădirii.

Directorul Muzeului de Artă, Victor Neumann nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere. Fostul director al Muzeului, Marcel Tolcea, nu a comentat situaţia, adresându-i doar un mesaj celui care i-a luat locul: „Dragă Domnule Profesor Neumann, nu transformaţi, vă rog, Muzeul de Artă şi în restaurant”.

UPDATE: Sâmbătă, 27 august, reprezentanţii Muzeului de Artă din Timişoara au trimis presei un comunicat pe care îl redăm mai jos:

"Evenimentul privat  la care se face referire s-a desfăşurat în deplină legalitate, iar patrImoniul muzeului nu a fost prejudiciat sub nici o formă şi nu s-au incalcat normele de conservare a patrimoniului.

În susţinerea acestei afirmaţii aducem următoarele argumente:

-  potrivit articolului nr. 14, alin. 2 din regulamentul de organizare şi funcţionare a Muzeului de Artă Timişoara, activităţile instituţiei sunt finanţate din bugetul Consiliului Judeţean Timiş, precum şi din veniturile proprii obţinute pe baza serviciilor oferite de muzeu, ca de exemplu: închirierea de spaţii expoziţionale, închirierea sălii baroce, închirierea holurilor şi a subsolului clădirii;

-  tarifele pentru serviciile prestate de Muzeul de Artă Timişoara au fost aprobate prin Hotărârea nr. 223 din 16.12.2015 a Consiliului Judeţean Timiş, iar acestea prevăd, între altele, închirierea sălii baroce pentru evenimente organizate de persoane fizice. Tariful de închiriere a sălii baroce pentru evenimentele persoanelor fizice este de 4.000 RON/eveniment la care se pot adăuga alte cheltuieli stabilite în baza hotârârii mai-sus menţionate;

- evenimentul privat la care se face referire a fost aprobat de către conducerea MArT în baza hotârîrii mai-sus menţionate. În urma solicitării domnului Marcel Martinaş înregistrată cu nr. 1263 din 19.08.2016 a fost încheiat contractul nr. 39/22.08.2016 între Muzeul de Artă Timişoara şi domnia sa având ca obiect închirierea sălii baroce şi a holului mare pentru desfăşurarea unei recepţii inspirate din tematica filmului The Great Gatsby în ziua de 25.08.2016;

- partea contractantă a respectat toate prevederile înscrise în contractul încheiat cu Muzeul de Artă Timişoara, organizatorii fiind înştiinţaţi de condiţiile de utilizare a spaţiului. Evenimentul a fost onorat de personalităţi marcante, artişti, oameni de afaceri, antreprenori, medici, farmacişti;

- evenimentul a fost supravegheat pe toată durata desfăşurării lui de personalul muzeului (muzeograful de serviciu, doi supraveghetori), de doi agenţi de pază din partea Direcţiei de Prestări Servicii Timiş şi de organizatori;

- în sala barocă nu s-a intrat cu mâncare şi nici cu băuturi, iar tortul, alături de care s-au fotografiat sărbătoritul şi invitaţii, a fost o machetă;

- în incinta instituţiei nu s-a utilizat foc deschis în nici o împrejurare, nu s-au folosit lumânări, artificii, sfeşnice, torţe ori alte obiecte cu foc deschis; lumânările folosite ca elemente de decor au fost pe bază de baterii;

- în incinta muzeului nu s-a fumat, iar ţigara electronică ce apare în materialul video de prezentare a fost folosită exclusiv pentru realizarea cadrelor de montaj ale videoclipului, pentru a recrea atmosfera specifică anilor 20.

Asemenea evenimente private se desfăşoară în mod curent în marile muzee din lume (de ex. sălile de patrimoniu ale Palatului Belvedere şi ale Muzeului Schonbrunn din Viena, ca să menţionăm doar două exemple notabile).

Muzeul de Artă Timişoara respinge acuzaţiile, insultele şi defăimarea create prin răspândirea de informaţii false şi rămâne în continuare o instituţie deschisă către marele public în conformitate cu Legea Muzeelor şi Colecţiilor Publice nr. 311 din 2003 şi a bunelor practici europene contemporane."

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite