Un strălucit tenor român, răpus de furia nevestei geloase. I-a tras un glonţ în ceafă înainte de plecarea la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Grozăvescu a murit la vârsta de 32 de ani
Traian Grozăvescu a murit la vârsta de 32 de ani

Lugojeanul Traian Grozăvescu a fost unul din cei mai importanţi tenori români din perioada interbelică. Artistul de renume mondial a cântat pentru operele din Viena, Budapesta, Praga şi Berlin.

Traian Grozăvescu s-a născut la Lugoj în 21 noiembrie 1895. Tatăl său era un român originar din Teregova, şi a devenit contabil şef la Prefectură, iar mama era de origine sârbească. Termină liceul în oraşul natal, iar apoi se mută la Budapesta, pentru a urma Facultatea de Drept. În paralel studiază canto la Academia de Muzică.

Războiul îi întrerupe studiile. Grozăvescu ajunge ofiţer de artilerie în armata autro-ungară şi este trimis în luptă pe frontul italian. Îşi reia studiile după război. Grozăvescu ajunge tenor la Opera Română din Cluj. În 1923 se mută la Viena, unde primeşte de lucru la „Volksoper” şi debutează cu opera „Paiaţele”. În scurt timp ajunge una din marile vedete ale capitalei Austriei, iar apoi devine cunoscut în toată Europa. 

Steaua lui Traian Grozăvescu va apune însă brusc, într-o perioadă în care strălucirea ei era cel mai intens. Ultimul său concert a avut loc în 14 februarie 1927, pe scena Operei de Stat din Viena. Tenorul bănăţean a interpretat rolul Ducelui din „Rigoletto”.


După acest spectacol, Traian Grozăvescu a început pregătirile pentru plecarea în America. A primit un contract pe patru ani cu celebra Opera Metropolitană din New York şi era decis să cucerească publicul de peste Ocean.

Traian Grozăvescu



Ucis cu un glonte în ceafă

Destinul i-a pregătit însă altceva. A doua zi după răsunătorul succes de la Viena, pe 15 februarie, Grozăvescu este ucis! Mâna criminală avea să fie cea a soţiei sale, Nely Grozăvescu (fosta Koveszdy). Femeia i-a tras un glonte în ceafă, în urma unei crize de gelozie.

Crima s-a petrecut atunci când tenorul îşi făcea bagajele, iar de faţă avea să fie şi sora lui Traian Grozăvescu, Olga. Soţia geloasă şi-a pierdut cumpătul când artistul a refuzat să o ia cu el în America, motivând că este prea slăbită având în vedere că nu cu mult timp în urma a născut. Scena s-a petrecut în locuinţa lor de la Viena, de pe Lacherfelderstrasse nr.62. Traian Grozăvescu avea doar 32 de ani şi era în plină ascensiune.

Traian Grozăvescu


Trupul său neînsufleţit a fost adus înapoi în oraşul natal, Lugoj, şi înmormântat la cimitirul ortodox în data de 23 februarie 1927.

Soţia a scăpat de condamnare


Nely Koveszdy a scăpat de condamnare pentru că la aceea vreme în Austria omorurile pasionale nu se considerau crime.  


Conform scriitorului şi jurnalistului lugojean Cristian Ghinea, Dan Traian Demeter, nepotul marelui tenor, a consacrat un stiudiu interesant circumstanţelor morţii lui Grozăvescu.

Traian Grozăvescu


Acesta susţine, printre altele, că Nely ar fi întreţinut o relaţie amoroasă cu avocatul salvator. „Dr.Demeter este ajutat şi de faptul că Grăzăvescu ţinea cu mare grijă un jurnal, cu ajutorul căruia poate fi  reconstituită întreaga carieă, pas cu pas, zi cu zi, concert cu concert. Am avut ocazia să filmez aceste jurnale legate în piele, păstrate cu sfinţenie de familia Demeter, în cadrul unui interviu realizat pentru televiziunea locală cu Mira Demeter Grozăvescu, fiica tenorului, pe atunci în vârstă de 90 de ani. Este plin de lucruri inedite, unele incredibile chiar”, a scris Cristian Ghinea, pe blogul său.

Reabilitat de Petru Groza
 

Numele lui Traian Grozăvescu a fost reabilitat de liderul comunist Petru Groza, care, în 1957, a dorit ca strada Lalelelor, unde s-a aflat casa în care a copilărit tenorul, să primească numele Traian Grozăvescu. Atunci s-a montat şi o placă memorială pe care se poate citi şi azi: „În această casă a coplărit tenorul Traian Grozăvescu, care prin glasul său a ridicat faima ţării, cucerind un loc de cinste în rândul cântăreţilor lumii”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite