Un cioban acuzat că l-a bruscat pe  poliţistul care îl pândea din lanul de porumb, declarat nevinovat. Acuzaţia de care ciobanul a scăpat datorită Poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cioban trimis în judecată pentru ultraj şi conducere fără permis după ce l-a bruscat pe un poliţist care îl pândea în lanul de porumb a fost achitat în primă instanţă. Procesul scoate la iveală detalii tragi-comice din timpul flagrantului.

Un cioban din judeţul Arad, prins în mai multe rânduri conducând fără permis, a fost trimis în judecată pentru ultraj şi conducere fără permis. Ciobanul este acuzat că în timp ce se întorcea de la stână, pe un drum agricol a condus o maşină de teren, fiind prins în flagrant de un poliţist ascuns în lanul de porumb. Încolţit, ciobanul a luat-o la fugă prin lanul de porumb, dând nas în nas cu poliţistul care îl vâna. Încercând să scape în timp ce poliţiştii încercau să îl încătuşeze, ciobanul l-a zgâriat pe unul dintre poliţişti, alegându-se şi cu dosar penal pentru ultraj.

Scenariul pus la cale de poliţişti

Istoria cazului începe în dimineaţa zilei de 18 august 2016, în Şeitin, judeţul Arad. Ion Stanca s-a trezit în jurul orei 4.30 şi împreună cu fiica sa, cu soţia şi o angajată au mers la stâna aflată la aproximativ patru km de casă. Poliţiştii care desfăşurau în dimineaţa respectivă o acţiune de prevenire a traficului de migranţi au primit informaţia că Ion Stanca circulă, fără a avea permis, cu autoturismul său Nissan.

În instanţă, agentul de poliţie Lucian Sebastian Iova a declarat că el şi colegul său de echipaj au încercat să îl prindă pe cioban conducând în preajma stânii pe care o deţine. Pentru că nu au reuşit acest lucru, poliţiştii au pus la cale un plan B. Astfel, agenţii s-au plasat pe drumul de întoarcere al ciobanului. Poliţiştii au stabilit ca Iova să se ascundă în lanul de porumb, iar când ciobanul trece pe lângă el, să îşi anunţe colegul astfel încât acesta să îl oprească.

Poliţiştii şi-au dus la îndeplinire planul, numai că în momentul în care a văzut maşina de Poliţie, ciobanul aflat pe un drum, catalogat ca drum public de exploataţie agricolă, a oprit maşina, a sărit de la volan şi a luat-o la fugă prin lanul de porumb, unde a dat nas în nas cu celălalt poliţist. Agentul a povestit că, din fugă, ciobanul l-a împins, trândindu-l la pământ. Poliţistul a mai declarat că s-a ridicat şi a plecat în urmărirea fugarului. După aproximativ 20 de metri, l-a prins pe Stanca, încătuşându-l, ajutat de colegul de echipaj. Ulterior, Ion Stanca a şi fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind trimis în judecată în stare de arest preventiv.

În insanţă, ciobanul a venit cu o altă versiune, declarând că s-a zbătut pentru a nu i se pune cătuşe, dar nu a lovit pe nimeni. Ion Stanca a mai declarat că poliţistul a suferit leziunile pentru în momentul în care a căzut pe burtă, poliţistul a căzut peste el în partea din spate.

Martor în dosar, colegul poliţistului ultragiat a declarat că l-a văzut pe cioban cum fuge în lanul de porumb, dar nu a văzut impactul propriu-zis dintre cei doi. Agentul a declarat că în momentul în care a ajuns în lanul de porumb i-a văzut pe cei doi căzuţi la pământ, pe poliţistul Iova având picioarele sub inculpat, ţinându-l să nu fugă. Agentul a mai spus că şi-a dat seama că Stanca vrea să fugă, poziţia în care erau cei doi nefiind una de luptă, ci era cel mai probabil poziţia în care cei doi căzuseră.

Ciobanul, declarat nevinovat pentru ultraj

Procesul început la Judecătoria Arad a fost strămutat la Sânnicolau Mare, iar un judecător de aici a dispus achitarea lui Ion Stanca pentru ultraj, considerând că nu există suficiente probe care să dovedească ultragierea agentului Iova. „Instanţa conchide că nu există suficiente probe care să creeze, dincolo de orice dubiu rezonabil, că inculpatul a comis fapta de ultraj, cu atât mai mult, că a comis-o cu intenţie. Aceasta, întrucât nu există nici o probă directă care să susţină acuzaţia penală, respectiv susţinerea agentului de poliţie. Într-adevăr, este de necontestat că, din probele administrare a rezultat că inculpatul a fugit în lanul de porumb fiind interceptat de agentul de poliţie Iova Lucian, care l-a somat să stea. Într-adevăr persoana vătămată a acţionat în vederea reţinerii acestuia la locul respectiv întrucât dorea să se sustragă, fiind surprins că a condus un autoturism, fiind cercetată în altă cauză pentru o faptă similară la regimul rutier. Însă, nu rezultă din probe, cu certitudine, că inculpatul l-a împins pe agentul de poliţie, în încercarea de a fugi, care la rândul său a căzut la sol, lovindu-se la mâna stângă”, se arată în sentinţa Judecătoriei Sânnicolau Mare, contestată cu apel la Curtea de Apel Timişoara.

Achitat pentru conducere fără permis din cauza unei erori de procedură

Chiar dacă a fost achitat pentru ultraj, ciobanul din Şeitin putea „înfunda” puşcăria pentru conducere fără permis, fiind condamnat în trecut în alte două dosare pentru aceeaşi infracţiune. Mai concret, Ion Stanca a fost condamnat în martie 2014 la nouă luni de închisoare cu suspendare pentru conducere fără permis, iar în 2017 a primit o amendă penală de 20.000 de lei pentru conducere fără permis. Prin aceeaşi sentinţă s-a dispus revocarea suspendării pedepsei de nouă luni, ciobanul fiind obligat să execute pedeapsa de nouă luni din primul dosar.

După pronunţarea primei sentinţe, în aprilie 2015, Ion Stanca a dat examen pentru redobândirea permisului de conducere şi l-a luat. Fiind cercetat în alte dosare pentru conducere fără permis, ciobanul ar fi trebuit să aibă permisul anulat, dar din cauza unor erori de procedură ale Poliţiei Rutiere Arad, ciobanul a rămas cu permisul valabil. Astfel, la data la care a fost fugărit pe câmp pentru că a condus fără permis, Ion Stanca avea, potrivit Judecătoriei Sânnicolau Mare, permisul valabil şi drept de a conduce pe drumurile publice. Şi în această privinţă, sentinţa a fost atacată cu apel, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel Timişoara. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite