SONDAJ: Sunteţi de acord ca poliţia elevilor derbedei să facă legea în şcoli?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indiferent de vârstă elevilor, “poliţia derbedeilor” îşi va face treaba
Indiferent de vârstă elevilor, “poliţia derbedeilor” îşi va face treaba

O comisie format din specialişti din mai multe domenii va analiza comportamentul elevilor recalcitranţi. Subprefectul Zoltan Marossy a lansat un proiect care are ca scop aplicarea de pedepse aspre pentru huliganii şcolilor.

Elevii recalcitranţi din şcolile timişorene nu vor mai scăpa aşa uşor dacă nu se comportă cum se cuvine. Începând din toamnă, va trebui să intre în vigoare un regulament pus la punct de specialişti din mai multe domenii. Acesta va sta la baza constituirii unei comisii care va decide aupra pedepselor aplicate elevilor.

„Este nevoie de o astfel de comisie întrucât regulamentele de ordine interioară ale şcolilor nu au avut niciun efect până acum. Auzim despre tot mai multe cazuri de violenţă între elevi, iar profesorii nu prea au cum să intervină. Nota scăzută la purtare nu mai sperie pe nimeni, astfel că ar trebui găsite alte sancţiuni care să aibă efectul scontat”, a explicat subprefectul Zoltan Marossy.
Din comisie vor face parte directori de şcoli, psihologi, jurişti independenţi, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai părinţilor. 

Cu acordul părinţilor


Problema este că, deşi comisia ar putea institui reguli clare, dacă părinţii copiilor nu sunt de acord ca aceştia să apară în faţa specialiştilor, nu se mai poate face nimic. „Eu nu ştiu dacă aş fi de acord ca o greşeală pe care ar putea-o face copilul meu să fie pedepsită de oameni care nu îl cunosc. Nu cred că ar fi echidistanţi. Dacă persoana cu care fiul meu ar fi în conflict are cunoştinţe sus-puse, cum se va rezolva situaţia?”, a spus Laura Marcu, mama unui copil de la Colegiul Tehnic Timişoara.
Alina Mafteiu, psiholog, susţine că o astfel de comisie ar trebui să funcţioneze după nişte principii foarte clare, bazate, în special, pe psihopedagogie.

Înjurăturile rămân nepedepsite

Afectaţi de regulamentul, care va intra în vigoare de la începutul viitorului an şcolar, vor fi elevii care for fura de la colegii lor sau de la profesori, sau care vor recurge la acte de violenţă. Înjurăturile ar putea rămâne nepedepsite de comisie. Pentru acestea ar putea fi aplicate sancţiuni cu scăderea notei la purtare. "Trebuie ca psihologii care vor face parte din această comisie să fie foarte atenţi la comportamentul elevilor şi să ştie să îşi impună punctul de vedere în faţa celorlalţi membri. Un psiholog lucrează cu elevul dintr-o perspectivă diferită de cea a dascălului, încercând să înţeleagă cauzele care au condus la acest comportament şi să caute soluţiile pentru a remedia problema, nu a de a aplica pedepse şi sancţiuni", spune psihlogul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite