Soluţie în premieră la Timişoara, pentru pentru reabilitarea Castelului de Apă, construit în 1913

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul de apă din cartierul Iosefin
Turnul de apă din cartierul Iosefin

Concursul de soluţii lansat pentru reconversia şi reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin intrat într-o nouă fază. Se aşteaptă proiecte de calitate şi punerea în valoare a monumentului până în anul 2021, când Timişoara va deveni Capitală Europeană a Culturii.

Pentru reabilitarea Turnului de Apă din cartierul timişorean Iosefin, unul dintre cele mai frumoase si ofertante monumente ale capitalei Banatului, se organizează în premieră un concurs de soluţii.

“Avantajul concursului de soluţii este acela că poţi vizualiza soluţia arhitecturală propusă, înainte de acordarea premiului. Premiul fiind de altfel serviciul de proiectare pentru respectivul monument. Există o comisie formată din arhitecţi, istorici, profesionişti în domeniul lor de activitate, dar şi o procedură la fel de transparentă ca aceea a unei licitaţii deschise. Ea este realizată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice”

Până acum au existat câteva faze ale acestui concurs de soluţii, în 28 februarie a avut loc vizita la faţa locului din partea arhitecţilor interesaţi, urmând ca până în 25 martie, ofertele să fie depuse pe SEAP, apoi să fie jurizată de către o comisie, în baza unei criterii care ţin mai mult de calitatea proiectului, decât de preţul acestuia. 

“Turnul va avea funcţiuni culturale în perioada următoare”

Preţul de proiectare este fixat deja, acesta fiind de altfel şi premiul câştigătorului, 112.000 de lei (fără TVA). Locul doi primeşte 23.350 de lei, iar locul trei 14.010 lei. 

“Ne aşteptăm să avem proiecte de calitate, care să ducă la o reconversie cât mai bună din punct de vedere funcţional, dar şi din punct de vedere estetic. Turnul va avea funcţiuni culturale în perioada următoare. Vorbim de soluţii tehnice de consolidare, dar şi de accesibilizare a întregului turn, atât din punct de vedere al spaţiilor, cât şi din punct de vedere al formei de belvedere, având în vedere că este un turn de 52 de metri”, a mai spus Dan Diaconu.

Panorama oraşului, văzută din vârful turnului de 52 de metri, este cu adevărat superbă, astfel că toate proiectele trebuie să cuprindă şi o zonă de belvedere. 

Turn de apa

Concurs pentru amenajarea spaţiului public 

Mai există un concurs de soluţii lansat de primărie, pentru viitorul spaţiu public din jurul turnului. Se vor premia cele mai bune trei propuneri, urmând ca primele zece propuneri din punct de vedere al punctajului, să fie prezentate în cadrul unei expoziţii publice de prezentare a rezultatelor concursului.

Premiul cel mare este de 6.000 de lei, premiul doi; 4.000 de lei, iar premiul trei; 2.000 de lei.

“Am încercat să nu îngrădim din punct de vedere al funcţiunilor, doar ne dorim să existe spaţii deschsie, spaţii expoziţionale, ca întreg ansamblul să fie într-o zonă culturală. Dacă există posibilitatea să fie organizată şi o formă de cafenea, e cu atât mai bine. Singura restricţie propusă arhitecţilor prin acest concurs de soluţii este valoara maximă a lucrărilor de execuţie, care este de cinci milioane de lei”, a mai declarat Diaconu.

Turn de apa

Turnul apare în dosarul Timişoara Capitală Culturală Europeană cu spaţiu expoziţional.

Lucrarea în sine trebuie să se realizeze în maxim 12 luni

După atribuirea concursului de soluţii urmează faza de proiectare, care se va încheia cel târziu în toamna acestui an. Urmează licitaţia de execuţie. Lucrarea în sine trebuie să se realizeze în maxim 12 luni. Asta înseamnă că Turnul de Apă din Iosefin va fi gata pentru Timişoara Capitală Cultural Europeană. 

Documentele, expertizele şi materialele sunt acum disponibile pentru Birourile de Arhitectura pe website-ul www.turnuldeapatimisoara.ro. 

Istoria turnurilor de apă din Timişoara

În Timişoara există două turnuri de apă gemene. Turnul din Fabric aparţine fabricii de textile 1 Iunie (aflată în insolvenţă), iar celalat, de lângă „Solventul”, aproape de malul Begăi, care străjuieşte cartierul Iosefin, aparţine Primăriei Timişoara, care a preluat turnul aflat în administrarea Aquatim, în urmă cu trei ani.   

Turnurile au funcţionat până la punerea în funcţiune a uzinelor de apă, iar de aproape 60 de ani nu mai au nicio întrebuinţare. Au însă valoarea de monument istoric. 

Turnurile au fost constuite de firma budapestană a lui Janos Lenorduzzi, specializat în construcţia de castele de apă. Un turn a costat la acea vreme peste 200.000 de coroane. Turnul din Iosefin a fost terminat în nouă luni: Lucrările au început în decembrie 1912 şi a fost predat în septembrie 1913. 

Turnul de apa

Şi acum se află în stare impecabilă. Zidăriea este perfectă şi nici pe departe nu arată ca o construcţie bătrână de aproape un secol.    

În unele documente apare şi semnătura lui Szekely Laszlo, pentru că era arhitectul-şef al oraşului, dar nu el este proiectantul turnurilor, ci Lenorduzzi, care a proiectat, printre altele, turnul de apă de la Arad şi cel de la Szeged, ambele fiind reabilitate acum. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite